«1 εκατ. κόστισε η αστυνόμευση ΔΕΘ»

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

 Το 1 εκατ. ευρώ άγγιξε το κόστος για τα μέτρα της Αστυνομίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό προκύπτει από μια απλή έρευνα που έκαναν συνδικαλιστές αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη. 

     Του Σάκη Αποστολάκη

Οπως αναφέρει στην επιστολή της η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Αστυνομικών Θεσσαλονίκης (ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης), το συμπέρασμα από τα μέτρα της Αστυνομίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ «ήταν ότι η αστυνομική παρουσία ήταν για άλλη μια χρονιά υπερβολική, με άσκοπη σωματική εξάντληση των εμπλεκομένων συναδέλφων και υψηλό οικονομικό κόστος».

Ενα κόστος που, σύμφωνα με την ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης, άγγιξε το 1 εκατ. ευρώ και κατασπαταλήθηκε στη μετακίνηση αστυνομικών από όλη την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία, περιπολικά και μοτοσικλέτες, στις μετακινήσεις τους και στις «περιπολίες» μέσα στην πόλη, αλλά και στη διαμονή και διατροφή αυτών των 4.000 αστυνομικών, που, όπως είχε ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα έπαιρναν μέρος στα αστυνομικά μέτρα. Σ' αυτή την κατασπατάληση βέβαια πρέπει να προστεθεί και το ελικόπτερο της Αστυνομίας, που πετούσε επί ώρες πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις πορείες και κατανάλωνε αφειδώς τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες. 


Χάνεται το μέτρο
 
Στην επιστολή της ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης στον Β. Κικίλια το ποσό χαρακτηρίζεται «αστρονομικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας» και ασκείται κριτική για την προετοιμασία της όλης επιχείρησης. Οπως αναφέρεται, η ΔΕΘ «είναι ένα προγραμματισμένο γεγονός για το οποίο προετοιμάζονται όλοι οι φορείς πολύ νωρίτερα. Η Ελληνική Αστυνομία όμως, αντί να μελετήσει και να οργανώσει έναν ορθολογικό σχεδιασμό των δυνάμεών της και των σημείων που αυτές πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στην πόλη, χρόνια τώρα αρκείται στη μετακίνηση χιλιάδων αστυνομικών από όλη τη χώρα, οι οποίοι δημιουργούν "αλυσίδες" σε ολόκληρες λεωφόρους και οδούς της πόλης για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Ετσι, χάνεται το μέτρο της περιφρούρησης των πορειών και καταλήγουμε στην κατά πόδας συνοδεία τους». 

Γίνεται επίσης λόγος για την απειρία του αρμόδιου υπουργού γύρω από το θέμα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι αναλάβατε τα καθήκοντά σας πρόσφατα και ο σχεδιασμός αυτός, που είναι επαναλαμβανόμενος χρόνια τώρα, μπορεί να φαντάζει σωστός, δημιουργεί όμως άλλα κενά», αναφέρει η ΑΣΠΑ Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνει, «με τα χρήματα που διατίθενται για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των συναδέλφων των διμοιριών και των ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ που έρχονται από όλη την Ελλάδα με λεωφορεία και μηχανές, θα μπορούσαν να αγοραστούν νέα οχήματα και να αποσυρθούν επιτέλους τα λεωφορεία των διμοιριών της ΔΑΕΘ που διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ έχουν μεγάλες φθορές, και είναι επικίνδυνα για τους αστυνομικούς και τους πολίτες». 

Και πέραν αυτών καταγγέλλουν παρανομία από την ίδια την κυβέρνηση προς αστυνομικούς: «Πολλοί αστυνομικοί των διμοιριών εργάστηκαν πάνω από δεκαέξι (16) ώρες, ενώ δυο διμοιρίες διατάχθηκαν την αμέσως επόμενη ημέρα να μεταβούν στη Χαλκιδική». 

(Ελευθεροτυπία, 10.09.2014)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply