Ερντογάν: Θα βελτιώσουμε τη «συζητήσιμη» Συνθήκη της Λωζάννης

Κλιμακώνει τις προκλήσεις του ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ουσιαστικά κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας.

Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool photo via AP

Η Συνθήκη της Λωζάννης, που ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, δεν είναι ένα «ιερό κείμενο» που πρέπει να μείνει ανέγγιχτο, αλλά αντίθετα μπορεί να βελτιωθεί, διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά του τούρκου προέδρου, καθώς ουσιαστικά μιλά για αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την κυριότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έως τη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.

«Να πω πως η Λωζάννη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να συζητηθεί, δεν είναι ιερό κείμενο. Και θα συζητήσουμε, και θα εργαστούμε για να φτάσουμε σε κάτι καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι στόχος της Άγκυρας είναι ο Εθνικός Όρκος, ένα κείμενο που ψηφίστηκε από την οθωμανική Βουλή πριν τη διάλυση της από τους νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και περιλαμβάνει στα εδάφη της Τουρκίες διάφορες ζώνες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, στη Βόρεια Ελλάδα, το Ιράκ και τη Συρία.

Προσέθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν να εγκλωβίσουν την Τουρκία στα συμφωνηθέντα του 1923, λέγοντας μάλιστα με νόημα ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο έχει πλέον παρέλθει.

«Ακόμα θέλουν να μα εγκλωβίσουν στη Λωζάννη. Ας μη μας παρεξηγήσουν. Έχουμε δώσει λόγο στο λαό. Θα ζορίσουμε όλα τα όρια για να φτάσουμε στους στόχους του 2023 που έχουμε βάλει. Δηλαδή να γίνουμε ένα από τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου».

«Στη Λωζάννη πέσαμε από τα τρία εκατομμύρια στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν μέρη που βρίσκονταν μπροστά στη μύτη μας και κάποιοι μιλούν με υπερηφάνεια γιαυτό το γεγονός», είπε, σε μία ακόμα έμμεση αιχμή για τα όσα εξασφάλισε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατεπανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου


(ΣΚΑΪ, 22.11.2016)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply