Δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που πτωχεύουν, καθώς θα απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους έπειτα από μια περίοδο τριών ετών κατ’ ανώτατο όριο, προβλέπει οδηγία που πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης και αναδιάρθρωσης, οι οποίες χρονίζουν σε βάρος τόσο των επιχειρήσεων που πτωχεύουν όσο βεβαίως και των εργαζομένων και των πιστωτών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα κατατάσσεται 23η μεταξύ των 28 κρατών-μελών σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών πτώχευσης. Ο μέσος χρόνος για την ολοκλήρωση της πτώχευσης είναι 3,5 χρόνια στην Ελλάδα έναντι 2 ετών που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος. Επίσης, το ποσοστό επιστροφής χρημάτων για τους ενέγγυους πιστωτές ύστερα από πτώχευση είναι 35,6% στην Ελλάδα έναντι 65% στην Ε.Ε.
Οι βασικοί άξονες της προτεινόμενης οδηγίας είναι οι ακόλουθοι:
• Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ιδίως οι μικρομεσαίες, θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασής τους και τη διασφάλιση της αναδιάρθρωσής τους σε πρώιμο στάδιο.
• Ευέλικτα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης θα απλουστεύσουν τις χρονοβόρες, πολύπλοκες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες. Τα εθνικά δικαστήρια θα επεμβαίνουν, όταν χρειάζεται, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ενδιαφερομένων.
• Ο οφειλέτης θα έχει στη διάθεσή του μια περιορισμένη χρονικά «ανάσα» τεσσάρων μηνών κατ’ ανώτατο όριο πριν από την αναγκαστική εκτέλεση, ώστε να διευκολύνονται οι διαπραγματεύσεις και η επιτυχής αναδιάρθρωση.
• Τυχόν διαφωνούσα μειοψηφία πιστωτών και εταίρων δεν θα μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης, αλλά την ίδια στιγμή τα έννομα συμφέροντά τους θα διασφαλίζονται.
• Η νέα χρηματοδότηση θα έχει ειδική προστασία, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς αναδιάρθρωσης.
• Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών προληπτικής αναδιάρθρωσης, οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται πλήρως από την εργατική νομοθεσία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
(Η Καθημερινή, 23.11.2016)
Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:
Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.
κανένα σχόλιο