Στα όρια της Συνταγματικής εκτροπής το κίνημα "ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ".





Με βάση το Σύνταγμα είναι νόμιμη και θεμιτή η κάθε είδους διαμαρτυρία για τις κυβερνητικές επιλογές, για τα μέτρα που αυτή παίρνει ή δεν παίρνει, καθώς και για σοβαρά κοινωνικά/εθνικά ζητήματα.
Όμως από την έκφραση αντίθεσης σε πράξεις μιας Κυβέρνησης σε έκφραση αντίθεσης στην νομιμοποίηση της ίδιας της Κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη διαφορά, η οποία αγγίζει την συνταγματική εκτροπή.
Η Κυβέρνηση που "λαμβάνει" το "αντιλαϊκό" μέτρο είναι μία Κυβέρνηση νόμιμη, η οποία έχει ανέβει στην εξουσία με βάση την βούληση των ψηφοφόρων της. Αυτή λοιπόν την βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού (όποια και αν είναι αυτή) δεν μπορεί να αναιρεθεί από την βούληση των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων σε "λαϊκές" συγκεντρώσεις και "λαϊκά" δικαστήρια.
Καμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή ανάλογη πρωτοβουλία του τύπου "ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ" δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση μία νομίμως εκλεγμένη Κυβέρνηση γιατί έτσι υποβαθμίζεται ο θεσμός των εκλογών ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούνται κοινωνικοί μηχανισμοί για "αντισυγκεντρώσεις" υποστήριξης από τους ψηφοφόρους της εκλεγμένης Κυβέρνησης, με σαφή τον κίνδυνο για σοβαρές κοινωνικές αναταραχές.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι όποιες διαμαρτυρίες γίνονται θεμιτά και νόμιμα με βάση το ελληνικό Σύνταγμα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ. Οι διαμαρτυρίες πρέπει να έχουν πάντα ένα ευρύ κοινωνικό ή εθνικό πρόσημο και οι διαμαρτυρόμενοι να μην λειτουργούν ως κομματικοί στρατοί που βάλλουν εναντίον μιας συγκεκριμένης Κυβέρνησης για να εξυπηρετήσουν κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικά στο κίνημα "ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ" η κομματική φύση της εν λόγω συγκέντρωσης είναι σαφής, καθώς βάλει συγκεκριμένα εναντίον των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. που βρίσκονται στην εξουσία και τάσσεται σαφώς υπέρ των επιδιώξεων κομμάτων της αντιπολίτευσης που θέλουν εκλογές για να ανεβάσουν τα ποσοστά εκπροσώπησής τους στην Βουλή.
Εκτός όμως από τα παραπάνω σοβαρά νομικά και κοινωνικά ζητήματα που εγείρονται από το κίνημα "ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ", τίθεται και ένα ακόμα θέμα καθαρά πολιτικό, που έχει να κάνει με τον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας: τι πάει να πει "ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ"...;; Να παραιτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέβει ποιος..;;
Είναι προφανές ότι κάθε Κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία σε μία Δημοκρατική χώρα πρέπει, αν δεν κάνει σωστά το έργο της, να αντικαθίσταται από μια άλλη Κυβέρνηση. Άρα στην περίπτωση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το αίτημα για παραίτηση πρέπει άμεσα να συμπληρώνεται από τον αντικαταστάτη της Κυβέρνησης αυτής. Παραίτηση της Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. χωρίς αντικαταστάτη σημαίνει ακυβερνησία.
Η δε μοναδική διαδικασία που εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση από μία Κυβέρνηση σε άλλη, είναι η διαδικασία των εθνικών εκλογών και όχι οι φωνασκίες και οι κατσαρόλες από θυμωμένους πολίτες, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τα όποια δυσμενή μέτρα, όμως δεν πρέπει να μετατρέπουν την διαμαρτυρία τους σε όχημα αμφισβήτησης του κύρους των εθνικών εκλογών και της συνταγματικής νομιμότητας.
Κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει στον θεσμό των εκλογών την προσοχή και σημασία που του αρμόζει, κάτι που δεν έγινε στις πρόσφατες εκλογές με τα εξωφρενικά ποσοστά αποχής. Η νοοτροπία του "κάνω ό,τι να 'ναι στις εθνικές εκλογές και μετά με μία "δυναμική" διαμαρτυρία ή ένα δημοψήφισμα το διορθώνω" δεν αρμόζει σε σοβαρές δημοκρατικές κοινωνίες.    





 






κανένα σχόλιο

Leave a Reply