Το «διαίρει και βασίλευε» των Άγγλων οδήγησε στη φονική νύχτα των Σεπτεμβριανών



Septembriana_1955

Το μυστικό σχέδιο των Άγγλων που ξεσήκωσαν τους Τούρκους κατά των Ελλήνων στην Πόλη ως αντίποινα για το Κυπριακό. 

Το 1955 στην Κωνσταντινούπολη γράφτηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του Ελληνισμού. Τα Σεπτεμβριανά.
Στις επιδρομές των Τούρκων τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου, έχασαν την ζωή τους περίπου τριάντα Έλληνες, πάνω από διακόσιες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, ενώ τα καταστήματα της ελληνικής κοινότητας ισοπεδώθηκαν από τον όχλο.
Ήταν η αρχή του τέλους για την ελληνική κοινότητα της Πόλης.

Τα Σεπτεμβριανά δεν συνέβησαν τυχαία.
Ήταν το αποτέλεσμα προβοκάτσιας της Άγκυρας, η οποία για πρώτη φορά έθεσε σε εφαρμογή οργανωμένο σχέδιο με στόχο την Κύπρο, καθώς η ΕΟΚΑ είχε ξεκινήσει τον αγώνα κατά των αποικιοκρατών με αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα.
Λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Σεπτεμβριανά, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία συμμετείχαν σε μια Τριμερή Σύνοδο για το Κυπριακό, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Τούρκου υπουργού εξωτερικών.

Οι Τούρκοι, που μέχρι τότε δεν ασχολούνταν με τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, έβαλαν το Κυπριακό στην ατζέντα τους με παρότρυνση της τότε Βρετανικής κυβέρνησης, που ήθελε να τερματίσει τον αγώνα των Κυπρίων για ανεξαρτησία από τη Βρετανική Aυτοκρατορία.
Ο Γρίβας με τη σύμπραξη του Μακάριου είχε ιδρύσει την ΕΟΚΑ και οι Άγγλοι βρέθηκαν σε αδιέξοδο με τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων στο νησί. Έτσι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον τουρκικό παράγοντα και ακολούθησαν την τακτική του διαίρει και βασίλευε: «Ξύπνησαν» τους Τούρκους και τους υπέδειξαν να ακολουθήσουν εχθρική στάση στα ελληνοτουρκικά. Στην πραγματικότητα δημιούργησαν το κυπριακό…
Ο Τούρκος δημοσιογράφος της Χουριέτ ομολογεί το "εμπρηστικό σχέδιο σε βάρος των Ελλήνων. Η μαρτυρία του άργησε πολύ...
Ο Τούρκος δημοσιογράφος της Χουριέτ ομολογεί το εμπρηστικό σχέδιο των Βρετανών σε βάρος των Ελλήνων. Η πύρινη αρθρογραφία «όπλισε» τον τουρκικό όχλο στην Πόλη και η κυβέρνηση έβαλε για πρώτη φορά στην ατζέντα της το Κυπριακό με βάση τις υποδείξεις των Άγγλων
Μάλιστα, χρησιμοποίησαν την εφημερίδα Χουριέτ, που τότε ήταν φύλο χαμηλής κυκλοφορίας για προπαγάνδα.
Τα δημοσιεύματα έγραφαν ότι η Κύπρος είναι τουρκική και φανάτιζαν τον κόσμο που διάβαζε ψέματα ότι οι Έλληνες της Πόλης μάζευαν χρήματα στις εκκλησίες για να αγοράσουν όπλα στην ΕΟΚΑ.
Αποτέλεσμα της προπαγάνδας ήταν ο ξεσηκωμός του τουρκικού όχλου, ο οποίος δεν έδειξε κανένα έλεος προς την ελληνική κοινότητα.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τα γεγονότα που οδήγησαν στα Σεπτεμβριανά και συνέντευξη δημοσιογράφου της Χουριέτ, ο οποίος παραδέχτηκε το σκοτεινό σχέδιο και την προπαγάνδα σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης.

ΠΗΓΗ: 

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply