Εστάλη η ελληνική πρόταση στους δανειστές - Ψηφίζονται στις 10/7 τα μέτρα στη Βουλή - Έως 74 δισ δάνειο και 13+4 δισ. μέτρα (το πλήρες πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά)


Σε ένα άρθρο και στα αγγλικά κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 9 Ιουλίου στη βουλή η ελληνική πρόταση, τα μέτρα της οποίας ανοίγουν τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας.
Η ελληνική πρόταση έχει ήδη σταλεί στους δανειστές.
Την αποστολή της ελληνικής πρότασης επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Σήμερα Παρασκευή 10/7, η Βουλή θα κληθεί με βάση τις πρόνοιες του κανονισμού για τις κατεπείγουσες διαδικασίες, να τοποθετηθεί και να δώσει έως το βράδυ την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση μέσω ψηφοφορίας.
Το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής και λίαν συντόμως θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Παράλληλα, θα εκδοθεί και Ημερήσια Διάταξη, προκειμένου σήμερα Παρασκευή με την ενεργοποίηση διατάξεων του Κανονισμού για τις κατεπείγουσες διαδικασίες, η Ολομέλεια να αποφασίσει αν εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν την πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της ελληνικής πρότασης θα συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού και αιτιολογική έκθεση.
Το απόγευμα της Πέμπτης η ελληνική πρόταση έλαβε την έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση.
Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τυχόν αλλαγές και διορθώσεις που μπορούν να ζητηθούν από την πλευρά των δανειστών. 
Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι εντός των ερχόμενων ωρών οριστικοποιείται η συμφωνία με τους δανειστές.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα εξεταστούν διεξοδικά από τους θεσμούς μέχρι το Σάββατο το πρωί. 
Στις 10 το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουλίου του 2015 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ για τις 16:00 του Σαββάτου έχει συγκληθεί συνεδρίαση του Eurogroup.

bankingnews

----------------------------------------------------------------

Εστάλη η ελληνική πρόταση στους δανειστές - Ψηφίζονται αύριο 10/7 τα μέτρα στη Βουλή - Έως 74 δισ δάνειο και 13+4 δισ. μέτρα

09/07/2015
Εστάλη η ελληνική πρόταση στους δανειστές - Ψηφίζονται αύριο 10/7 τα μέτρα στη Βουλή - Έως 74 δισ δάνειο και 13+4 δισ. μέτρα
Τα μέτρα σοκ του μνημονίου σοκάρουν καθώς θα είναι 13 δισεκ. και θα μπορούσαν να φθάσουν τα 17 δισεκ.
(upd9) Εστάλη το βράδυ της Πέμπτης 9/7 η ελληνική πρόταση στους δανειστές, που περιλαμβάνει σκληρό πακέτο μέτρων που ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία με τους δανειστές.

Την αποστολή της ελληνικής πρότασης επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 23:00 ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Στις 23:30 η πρόταση κατατέθηκε και στην ελληνική βουλή. 
Αύριο Παρασκευή 10/7 - στις 14:00 0 θα ψηφιστούν τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Κατά τις πληροφορίες, τα μέτρα δεν κατατίθενται στη βουλή για την τελική έγκριση, αλλά για μια καταρχήν έγκριση, προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος για να διαπραγματευθούν με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας, τα νέα μέτρα θα κατατεθούν εκ νέου στη βουλή για την τελική έγκριση.
Νωρίτερα η ελληνική πρόταση έλαβε την έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δάνειο 13 δισεκ. για τις άμεσες ανάγκες και 50 έως 61 δισεκ. για το διάστημα έως το 2018.
Και τα δύο δάνεια θα χορηγήσει ο ESM. 
Δηλαδή η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδος θα είναι 63 έως 74 δισεκ. ευρώ. 
Είναι πολύ πιθανό το τελικό ύψος της χρηματοδότησης να φθάσει τα 74 δισεκ. ενώ με βάση τον διεθνή τύπο οι κεφαλαιακές ανάγκες προσεγγίζουν τα 80 δισεκ. 
Η συμφωνία θα έχει χαρακτηριστικά καθαρού Memorandum of Understanding (MoU) θα πρόκειται για ένα καθαρό μνημόνιο περί τα 13 δισ (+4 δισ) στην 3ετία. 
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η διορία για την αποστολή της ελληνικής πρότασης στους δανειστές ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 9/7.
Η πρόταση εγκρίθηκε από όλους και κατατίθεται άμεσα στους δανειστές, επιβεβαίωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τυχόν αλλαγές και διορθώσεις που μπορούν να ζητηθούν από την πλευρά των δανειστών. 
Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι αύριο Παρασκευή και βεβαίως το Σάββατο θα κλειδώσει η συμφωνία. 
Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα αναλυθούν από τους θεσμούς μέχρι το Σάββατο το πρωί. 
Στις 10 το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουλίου του 2015 θα πραγματοποιηθεί το Euroworking Group και στις 16:00 του Σαββάτου έχει συγκληθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.
Στο μεταξύ, μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου προκειμένου να εγκρίνει τα μέτρα.
Από το πρωί της Πέμπτης επικρατεί πυρετός διεργασιών με αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. 
Στο Μαξίμου βρέθηκαν το πρωί και ο Υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος.
Το οικονομικό επιτελείο, και κυρίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε στον πρωθυπουργό την πρώτη εικόνα, αλλά και το που κινούνται οι δανειστές όσον αφορά κυρίως τέσσερα ζητήματα που θέλει να ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Οικονομικών και να αποκρυσταλλωθεί η θέση της Ελληνικής πλευράς, αλλά και τύπων εταίρων.
Αυτήν την ώρα συζητούνται τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. 
Με βάση και την πρόταση προς τον ESM φέρεται πως η ελληνική πλευρά κινείται σε μια άλλη γραμμή που είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλουν οι δανειστές.
Και σε αυτό βοήθησε η αλλαγή του κεντρικού προσώπου στην κορυφή της διαπραγματευτικής πυραμίδας
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ειδικότερα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες: 
- Η ελληνική πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει συντελεστή 13% για τα ξενοδοχεία, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%.
- Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%.
- Πιθανή θεωρείται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ή δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξει κατάργηση να δούμε κάποια αλλαγή συντελεστών.
- Επίσης αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% από 55% σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%.
- Δεδομένη η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά τα πρώτα μέτρα τα οποία η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να φέρει άμεσα στο πλαίσιο αυτής της προρυθμισης που προωθεί κ στο πλαίσιο οικοδόμησης μιας νέας εμπιστοσύνης:
- Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
- Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε 3ετές πρόγραμμα με τις εξής πτυχές:

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων που θα «ξεκλειδώσουν» σταδιακά ένα νέο τριετούς διάρκειας χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα άνω των 55 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την επιστολή - αίτημα που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).
Η χώρα μας ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ως αντάλλαγμα δεσμεύεται «σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».
«Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων: μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή.
Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς θα κατατεθεί σήμερα στους θεσμούς και θα ορίζει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς.

Το χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ευθέως και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναλαμβάνει δε, τη δέσμευση της Ελλάδος «να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως».
Την αξιολόγηση του νέου ελληνικού αιτήματος για 3ετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ανέθεσε ήδη στην Κομισιόν και την ΕΚΤ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως σαφώς ορίζει το άρθρο 13 του καταστατικού του ESM.
Στο πλαίσιο αυτό ζητά να αξιολογήσουν:
α) Την ύπαρξη κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο ή των κρατών μελών της
β) Μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αξιολογήσουν το εάν το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο, και:
γ) Τις πραγματικές ή τις δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μεταρρυθμίσεις
Αν όλα πάνε καλά και επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σε πρώτη φάση, πιθανότατα ένα πρόγραμμα «γέφυρα», για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών.
Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης. Το βάρος πέφτει στο Eurogroup το οποίο συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα μετά το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM.
Στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι αύριο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί καν να φθάσει το «ελληνικό ζήτημα» μέχρι τη σύνοδο κορυφής των «28» την Κυριακή, η οποία δεν αποκλείεται να ματαιωθεί αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόκειται να επισκεφθεί εντός της ημέρας και το Βερολίνο, προκειμένου να «γεφυρώσει» τις διαφορές και κυρίως να φρενάρει την επιδίωξη του Σόιμλπε για ένα Grexit.

Φορολογικά μέτρα
Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα στο ΦΠΑ:
-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό, στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.
Συνεπώς: όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.
Ακόμα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα:
-Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους. 
Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:
*2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
*4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
*6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
*8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
-Η σταδιακή κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.
-Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Ασφαλιστικό
Μπροστά στα άδεια ταμεία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα και σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται:
-Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία. Στόχος είναι να μην συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.
-Η πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.
-Η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό..-------------------------------------------

Στη δημοσιότητα η ελληνική πρόταση στους θεσμούς
Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. 


2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί. 


3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.


4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.


5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.


6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.


7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.


8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με: 
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της 9. Θέσπιση περιουσιολογίου.


10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.


11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση: 
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις. 12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.


13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.


14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.


15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.


16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.


17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

---------------------------------


Το κείμενο της ελληνικής πρότασης στα αγγλικά


Greece: Prior Actions
Policy Commitments and Actions to be taken in consultation with EC/ECB/IMF staff:1. 2015 supplementary budget and 2016-19 MTFS 


Adopt effective as of July 1, 2015 a supplementary 2015 budget and a 2016–19 medium-term fiscal strategy, supported by a sizable and credible package of measures. The new fiscal path is premised on a primary surplus target of (1, 2, 3), and 3.5 percent of GDP in 2015, 2016, 2017 and 2018. The package includes VAT reforms (¶2), other tax policy measures (¶3), pension reforms (¶4), public administration reforms (¶5), reforms addressing shortfalls in tax collection enforcement (¶6), and other parametric measures as specified below.


2. VAT reform


Adopt legislation to reform the VAT system that will be effective as of July 1, 2015. The reform will target a net revenue gain of 1 percent of GDP on an annual basis from parametric changes. The new VAT system will: (i) unify the rates at a standard 23 percent rate, which will include restaurants and catering, and a reduced 13 percent rate for basic food, energy, hotels, and water (excluding sewage), and a super-reduced rate of 6 percent for pharmaceuticals, books, and theater; (ii) streamline exemptions to broaden the base and raise the tax on insurance; and (iii) Eliminate discounts on islands, starting with the islands with higher incomes and which are the most popular tourist destinations, except the most remote ones. This will be completed by end-2016, as appropriate and targeted fiscally neutral measures to compensate those inhabitants that are most in need are determined. The new VAT rates on hotels and islands will be implemented from October 2015.


The increase of the VAT rate described above may be reviewed at the end of 2016, provided that equivalent additional revenues are collected through measures taken against tax evasion and to improve collectability of VAT. Any decision to review and revise shall take place in consultation with the institutions.


3. Fiscal structural measures


Adopt legislation to:
• close possibilities for income tax avoidance (e.g., tighten the definition of farmers), take measures to increase the corporate income tax in 2015 and require 100 percent advance payments for corporate income and gradually for individual business income tax by 2017; phase out the preferential tax treatment of farmers in the income tax code by 2017; raise the solidarity surcharge;• abolish subsidies for excise on diesel oil for farmers and better target eligibility to halve heating oil subsidies expenditure in the budget 2016;


• in view of any revision of the zonal property values, adjust the property tax rates if necessary to safeguard the 2015 and 2016 property tax revenues at €2.65 billion and adjust the alternative minimum personal income taxation.


• eliminate the cross-border withholding tax introduced by the installments act (law XXXX/2015) and reverse the recent amendments to the ITC in the public administration act (law XXXX/2015), including the special treatment of agricultural income.


• adopt outstanding reforms on the codes on income tax, and tax procedures: introduce a new Criminal Law on Tax Evasion and Fraud to amend the Special Penal Law 2523/1997 and any other relevant legislation, and replace Article 55, ¶s 1 and 2, of the TPC, with a view, inter alia, to modernize and broaden the definition of tax fraud and evasion to all taxes; abolish all Code of Book and Records fines, including those levied under law 2523/1997 develop the tax framework for collective investment vehicles and their participants consistently with the ITC and in line with best practices in the EU.


• adopt legislation to upgrade the organic budget law to: (i) introduce a framework for independent agencies; (ii) phase out ex-ante audits of the Hellenic Court of Auditors and account officers (ypologos); (iii) give GDFSs exclusive financial service capacity and GAO powers to oversee public sector finances; and (iv) phase out fiscal audit offices by January 2017.


• increase the rate of the tonnage tax and phase out special tax treatments of the shipping industry.


By September 2015, (i) simplify the personal income tax credit schedule; (ii) re-design and integrate into the ITC the solidarity surcharge for income of 2016 to more effectively achieve progressivity in the income tax system; (iii) issue a circular on fines to ensure the comprehensive and consistent application of the TPC; (iv) and other remaining reforms as specified in ¶9 of the IMF Country Report No. 14/151.


On health care, effective as of July 1, 2015, (i) re-establish full INN prescription, without exceptions, (ii) reduce as a first step the price of all off-patent drugs to 50 percent and all generics to 32.5 percent of the patent price, by repealing the grandfathering clause for medicines already in the market in 2012, and (iii)) review and limit the prices of diagnostic tests to bring structural spending in line with claw back targets; and (iv) collect in the full the 2014 clawback for private clinics, diagnostics and pharmaceuticals, and extend their 2015 clawback ceilings to 2016.


Launch the Social Welfare Review under the agreed terms of reference with the technical assistance of the World Bank to target savings of ½ percent of GDP which can help finance a fiscally neutral gradual roll-out of the GMI in January 2016.


Adopt legislation to:


• reduce the expenditure ceiling for military spending by €100 million in 2015 and by €200 million in 2016 with a targeted set of actions, including a reduction in headcount and procurement; 


• introduce reform of the income tax code, [inter alia covering capital taxation], investment vehicles, farmers and the self- employed, etc.;


• raise the corporate tax rate from 26% to 28%;


• introduce tax on television advertisements;


• announce international public tender for the acquisition of television licenses and usage related fees of relevant frequencies; and


• extend implementation of luxury tax on recreational vessels in excess of 5 meters and increase the rate from 10% to 13%, coming into effect from the collection of 2014 income taxes and beyond;


• extend Gross Gaming Revenues (GGR) taxation of 30% on VLT games expected to be installed at second half of 2015 and 2016;


• generate revenues through the issuance of 4G and 5G licenses.


We will consider some compensating measures, in case of fiscal shortfalls: (i) Increase the tax rate to income for rents, for annual incomes below €12,000 to 15% (from 11%) with an additional revenue of €160 million and for annual incomes above €12,000 to 35% (from 33%) with an additional revenue of €40 million; (ii) the corporate income tax will increase by an additional percentage point (i.e. from 28% to 29%) that will result in additional revenues of €130 million.4. Pension reform 


The Authorities recognise that the pension system is unsustainable and needs fundamental reforms. This is why they will implement in full the 2010 pension reform law (3863/2010), and implement in full or replace/adjust the sustainability factors for supplementary and lump-sum pensions from the 2012 reform as a part of the new pension reform in October 2015 to achieve equivalent savings and take further steps to improve the pension system.


Effective from July 1, 2015 the authorities will phase-in reforms that would deliver estimated permanent savings of ¼-½ percent of GDP in 2015 and 1 percent of GDP on a full year basis in 2016 and thereafter by adopting legislation to:


• create strong disincentives to early retirement, including the adjustment of early retirement penalties, and through a gradual elimination of grandfathering to statutory retirement age and early retirement pathways progressively adapting to the limit of statutory retirement age of 67 years, or 62 and 40 years of contributions by 2022, applicable for all those retiring (except arduous professions, and mothers with children with disability) with immediate application;


• adopt legislation so that withdrawals from the Social Insurance Fund will incur an annual penalty, for those affected by the extension of the retirement age period, equivalent to 10 percent on top of the current penalty of 6 percent;


• integrate into ETEA all supplementary pension funds and ensure that, starting January 1, 2015, all supplementary pension funds are only financed by own contributions;


• better target social pensions by increasing OGA uninsured pension;


• Gradually phase out the solidarity grant (EKAS) for all pensioners by end-December 2019. This shall be legislated immediately and shall start as regards the top 20% of beneficiaries in March 2016 with the modalities of the phase out to be agreed with the institutions;


• freeze monthly guaranteed contributory pension limits in nominal terms until 2021;


• provide to people retiring after 30 June 2015 the basic, guaranteed contributory, and means tested pensions only at the attainment of the statutory normal retirement age of currently 67 years;


• increase the health contributions for pensioners from 4% to 6% on average and extend it to supplementary pensions;


• phase out all state-financed exemptions and harmonize contribution rules for all pension funds with the structure of contributions to IKA from 1 July 2015;


Moreover, in order to restore the sustainability of the pension system, the authorities will by 31 October 2015, legislate further reforms to take effect from 1 January 2016; (i) specific design and parametric improvements to establish a closer link between contributions and benefits; (ii) broaden and modernize the contribution and pension base for all self-employed, including by switching from notional to actual income, subject to minimum required contribution rules; (iii) revise and rationalize all different systems of basic, guaranteed contributory and means tested pension components, taking into account incentives to work and contribute; (iv) the main elements of a comprehensive SSFs consolidation, including any remaining harmonization of contribution and benefit payment rules and procedures across all funds; (v) abolish all nuisance charges financing pensions and offset by reducing benefits or increasing contributions in specific funds to take effect from 31 October 2015; and (vi) harmonize pension benefit rules of the agricultural fund (OGA) with the rest of the pension system in a pro rata manner, unless OGA is merged into other funds. The consolidation of social insurance funds will take place by end 2017. In 2015, the process will be activated through legislation to consolidate the social insurance funds under a single entity and the operational consolidation will have been completed by 31 December 2016. Further reductions in the operating costs and a more effective management of fund resources including improved balancing of needs between better-off and poorer-off funds will be actively encouraged. 


The authorities will adopt legislation to fully offset the fiscal effects of the implementation of court rulings on the 2012 pension reform.


In parallel to the reform of the pension system, a Social Welfare Review will be carried out to ensure fairness of the various reforms.


The institutions are prepared to take into account other parametric measures within the pension system of equivalent effect to replace some of the measures mentioned above, taking into account their impact on growth, and provided that such measures are presented to the institutions during the design phase and are sufficiently concrete and quantifiable, and in the absence of this the default option is what is specified above.5. Public Administration, Justice and Anti Corruption


Adopt legislation to:


• reform the unified wage grid, effective 1 January, 2016, setting the key parameters in a fiscally neutral manner and consistent with the agreed wage bill targets and with comprehensive application across the public sector, including decompressing the wage distribution across the wage spectrumin connection with the skill, performance and responsibility of staff. (The authorities will also adopt legislation to rationalise the specialised wage grids, by end-November 2015);


• align non-wage benefits such as leave arrangements, per diems, travel allowances and perks, with best practices in the EU, effective 1 January 2016;


• establish within the new MTFS ceilings for the wage bill and the level of public employment consistent with achieving the fiscal targets and ensuring a declining path of the wage bill relative to GDP until 2019;


• hire managers and assess performance of all employees (with the aim to complete the hiring of new managers by 31 December 2015 subsequent to a review process)


• introduce a new permanent mobility scheme applied by Q4 2015. The scheme will promote the use of job description and will be linked with an online database that will include all current vacancies. Final decision on employee mobility will be taken by each service concerned. This will rationalize the allocation of resources as well as the staffing across the General Government. 


• reform the Civil Procedure Code, in line with previous agreements; introduce measures to reduce the backlog of cases in administrative courts; work closely with European institutions and technical assistance on e-justice, mediation and judicial statistics


• strengthen the governance of ELSTAT. It shall cover (i) the role and structure of the Advisory bodies of the Hellenic Statistical System, including the recasting of the Council of ELSS to an advisory Committee of the ELSS, and the role of the Good Practice Advisory Committee (GPAC); (ii) the recruitment procedure for the President of ELSTAT, to ensure that a President of the highest professional calibre is recruited, following transparent procedures and selection criteria; (iii) the involvement of ELSTAT as appropriate in any legislative or other legal proposal pertaining to any statistical matter; (iv) other issues that impact the independence of ELSTAT, including financial autonomy, the empowerment of ELSTAT to reallocate existing permanent posts and to hire staff where it is needed and to hire specialised scientific personnel, and the classification of the institution as a fiscal policy body in the recent law 4270/2014; role and powers of Bank of Greece in statistics in line with European legislation. 


• Publish a revised Strategic Plan against Corruption by 31 July 2015. Amend and implement the legal framework for the declaration of assets and financing of the political parties and adopt legislation insulating financial crime and anti-corruption investigations from political intervention in individual cases.Moreover, in collaboration with the OECD, the Authorities will:


• Strengthen controls in public entities and especially SOEs. Empower the Line Ministries to perform robust audit and control inspections to supervised entities including SOEs.


• Strengthen controls and internal audit processes in high spending Local Government Institutions and their supervised legal entities.


• Strengthen controls in public and private investment cases funded either by national or co-funded by other sources, public works and public procurement (e.g. in health sector, SDIT).


• Strengthen transparency and control processes and skills in tax and customs authorities.


• Assess major risks in the public procurement cycle, taking in consideration the recent developments (Central Purchasing and e-Procurement: KHMDHS and ESHDHS) and the need to have a clear governance framework. Develop strategy according to the assessment(Q4 2015)


• Implement strategy to mitigate public procurement risks.(Q1 2016)


• Assess 2 specific sectors, Health and Public Works in order to understand the existing constrains related to corruption and waste risks and propose measures to address them. Develop and implement strategy. (Q4 2015)


6. Tax administration


Take the following actions to:


• Adopt legislation to establish an autonomous revenue agency, that specifies: (i) the agency’s legal form, organization, status, and scope; (ii) the powers and functions of the CEO and the independent Board of Governors; (iii) the relationship to the Minister of Finance and other government entities; (iv) the agency’s human resource flexibility and relationship to the civil service; (v) budget autonomy, with own GDFS and a new funding formula to align incentives with revenue collection and guarantee budget predictability and flexibility; (vi) reporting to the government and parliament; and (vii) the immediate transfer of all tax- and customs-related capacities and duties and all tax- and customs-related staff in SDOE and other entities to the agency.


• on garnishments, adopt legislation to eliminate the 25 percent ceiling on wages and pensions and lower all thresholds of €1,500 while ensuring in all cases reasonable living conditions; accelerate procurement of IT infrastructure to automatize e-garnishment; improve tax debt write-off rules; remove tax officers’ personal liabilities for not pursuing old debt; remove restrictions on conducting audits of tax returns from 2012 subject to the external tax certificate scheme; and enforce if legally possible upfront payment collection in tax disputes.


• amend (i) the 2014–15 tax and SSC debt instalment schemes to exclude those who fail to pay current obligations and introduce a requirement for the tax and social security administrations to shorten the duration for those with the capacity to pay earlier and introduce market-based interest rates; the LDU and KEAO will assess by September 2015 the large debtors with tax and SSC debt exceeding €1 million (e.g. verify their capacity to pay and take corrective action) and (ii) the basic instalment scheme/TPC to adjust the market-based interest rates and suspend until end-2017 third-party verification and bank guarantee requirements.


• adopt legislation to accelerate de-registration procedures and limit VAT re-registration to protect VAT revenues and accelerate procurement of network analysis software; and provide the Presidential Decree needed for the significantly strengthening the reorganisation of the VAT enforcement section in order to strengthen VAT enforcement and combat VAT carousel fraud. The authorities will submit an application to the EU VAT Committee and prepare an assessment of the implication of an increase in the VAT threshold to €25.000.


• combat fuel smuggling, via legislative measures for locating storage tanks (fixed or mobile);


• Produce a comprehensive plan with technical assistance for combating tax evasion which includes (i) identification of undeclared deposits by checking bank transactions in banking institutions in Greece or abroad, (ii) introduction of a voluntary disclosure program with appropriate sanctions, incentives and verification procedures, consistent with international best practice, and without any amnesty provisions (iii) request from EU member states to provide data on asset ownership and acquisition by Greek citizens, (iv) renew the request for technical assistance in tax administration and make full use of the resource in capacity building, (v) establish a wealth registry to improve monitoring. • develop a costed plan for the promotion of the use of electronic payments, making use of the EU Structural and Investment Fund;


• Create a time series database to monitor the balance sheets of parent-subsisdiary companies to improve risk analysis criteria for transfer pricing7. Financial sector


Adopt: (i) amendments to the corporate and household insolvency laws including to cover all debtors and bring the corporate insolvency law in line with the OCW law; (ii) amendments to the household insolvency law to introduce a mechanism to separate strategic defaulters from good faith debtors as well as simplify and strengthen the procedures and introduce measures to address the large backlog of cases; (iii) amendments to improve immediately the judicial framework for corporate and household insolvency matters; (iv) legislation to establish a regulated profession of insolvency administrators, not restricted to any specific profession and in line with good cross-country experience; (v) a comprehensive strategy for the financial system: this strategy will build on the strategy document from 2013, taking into account the new environment and conditions of the financial system and with a view of returning the banks in private ownership by attracting international strategic investors and to achieve a sustainable funding model over the medium term; and (vi) a holistic NPL resolution strategy, prepared with the help of a strategic consultant. 


8. Labour market


Launch a consultation process to review the whole range of existing labour market arrangements, taking into account best practices elsewhere in Europe. Further input to the consultation process described above will be provided by international organisations, including the ILO. The organization and timelines shall be drawn up in consultation with the institutions. In this context, legislation on a new system of collective bargaining should be ready by Q4 2015. The authorities will take actions to fight undeclared work in order to strengthen the competitiveness of legal companies and protect workers as well as tax and social security revenues.


9. Product market


Adopt legislation to:


• implement all pending recommendations of the OECD competition toolkit I, except OTC pharmaceutical products, starting with: tourist buses, truck licenses, code of conduct for traditional foodstuff, eurocodes on building materials, and all the OECD toolkit II recommendations on beverages and petroleum products;
• In order to foster competition and increase consumer welfare immediately launch a new competition assessment, in collaboration and with the technical support of the OECD, on wholesale trade, construction, e-commerce and media. The assessment will be concluded by Q1 2016.The recommendations will be adopted by Q2 2016.• open the restricted professions of engineers, notaries, actuaries, and bailiffs and liberalize the market for tourist rentals ;


• eliminate non-reciprocal nuisance charges and align the reciprocal nuisance charges to the services provided;


• reduce red tape, including on horizontal licensing requirements of investments and on low-risk activities as recommended by the World Bank, and administrative burden of companies based on the OECD recommendations, and (ii) establish a committee for the inter-ministerial preparation of legislation. Technical assistance of the World Bank will be sought to implement the easing of licensing requirements.


• design electronic one-stop shops for businesses through analysing information obligations businesses have to comply with, structuring them accordingly and helping to design a project on developing the necessary ICT tools and infrastructure (Q3 2015). Setting up the institutional & co-ordination structure, identification of the business life events to be included, identification and mapping of information obligations & administrative procedures and training of officials (Q4 2015). Launch (Q1 2016)


• adopt the reform of the gas market and its specific roadmap, and implementation should follow suit.


• take irreversible steps (including announcement of date for submission of binding offers) to privatize the electricity transmission company, ADMIE, or provide by October 2015 an alternative scheme, with equivalent results in terms of competition, in line with the best European practices to provide full ownership unbundling from PPC, while ensuring independence. 


On electricity markets, the authorities will reform the capacity payments system and other electricity market rules to avoid that some plants are forced to operate below their variable cost, and to prevent the netting of the arrears between PPC and market operator; set PPC tariffs based on costs, including replacement of the 20% discount for HV users with cost based tariffs; and notify NOME products to the European Commission. The authorities will also continue the implementation of the roadmap to the EU target model prepare a new framework for the support of renewable energies and for the implementation of energy efficiency and review energy taxation; the authorities will strengthen the electricity regulator’s financial and operational independence;


10. Privatization


• The Board of Directors of the Hellenic Republic Asset Development Fund will approve its Asset Development Plan which will include for privatisation all the assets under HRDAF as of 31/12/2014; and the Cabinet will endorse the plan.


• To facilitate the completion of the tenders, the authorities will complete all government pending actions including those needed for the regional airports, TRAINOSE, Egnatia, the ports of Pireaus and Thessaloniki and Hellinikon (precise list in Technical Memorandum). This list of actions is updated regularly and the Government will ensure that all pending actions are timely implemented.


• The government and HRADF will announce binding bid dates for Piraeus and Thessaloniki ports of no later than end-October 2015, and for TRAINOSE ROSCO, with no material changes in the terms of the tenders.


• The government will transfer the state's shares in OTE to the HRADF.


• Take irreversible steps for the sale of the regional airports at the current terms with the winning bidder already selected.
 

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply