Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς / Το πρώτο κυβερνητικό ρήγμα


Αποτέλεσμα εικόνας για νόμος ιθαγένειας
της Νικολέττας Μουτούση 

Ανοίγει το επόμενο διάστημα ο δρόμος για την απόκτηση ιθαγένεια από μετανάστες δεύτερης γενιάς, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται σε διαβούλευση. Με την ψήφισή του θα ξεπαγώσουν οι διαδικασίες κτήσης ιθαγένειας, που είχαν διακοπεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου του 2010.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις παιδιά μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα θα έχουν δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας στη βάση δύο βασικών προϋποθέσεων: εγγραφής στην πρώτη δημοτικού ελληνικού σχολείου και νόμιμης συνεχούς διαμονής ενός εκ των γονέων τους επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν τη γέννησή τους ή δεκαετούς νόμιμης διαμονής του γονέα εφόσον γεννήθηκαν πριν τη συμπλήρωση της πενταετούς παραμονής.

Παράλληλα, όμως, προβλέπεται πως κατά το χρόνο υποβολής της κοινής δήλωσης- αίτησης των γονέων του θα πρέπει να συνεχίζουν να παρακολουθούν ελληνικό σχολείο, ενώ οι γονείς του απαιτείται να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και ο ένας εξ αυτών να κατέχει άδεια συγκεκριμένου τύπου (π.χ. επί μακρόν διαμένοντος, αόριστης διάρκειας, αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα).

Μέριμνα λαμβάνεται με το νομοσχέδιο και για παιδιά μεταναστών, τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά μεγάλωσαν στη χώρα. Έτσι, δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν ανήλικοι αλλοδαποί εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου, είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο- λύκειο).

Επίσης, δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας αποκτούν και αλλοδαποί, που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα και είναι απόφοιτοι τμήματος ή σχολής ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν και απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου. Η ρύθμιση, δηλαδή, δεν αφορά αλλοδαπούς που για διάφορους λόγους επέλεξαν να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μόνον όσους μετά την παρακολούθηση ελληνικού σχολείου συμμετείχαν σε εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Όπως διευκρινίζεται, οι διατάξεις που δίνουν δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας δεν αφορούν μόνο στα παιδιά που θα γεννηθούν στη χώρα μετά τη δημοσίευση του νόμου, αλλά σε όλα τα παιδιά μεταναστών, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι ανήλικα κατά τη δημοσίευση.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις αιτήσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης στην Ελλάδα ή φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, που είχαν υποβληθεί με βάση τον νόμο του 2010, αλλά πάγωσε η εξέτασή τους μετά τον Νοέμβριο του 2012 όταν προέκυψαν οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ.

Στην περίπτωση αυτή, οι μετανάστες δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν νέα αίτηση, ούτε να καταβάλουν εκ νέου το παράβολο των 100 ευρώ και οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν με τις νέες προϋποθέσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου.

Παράλληλα, εισάγονται διατάξεις για την προστασία μαρτύρων και θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων και εγκληματικών πράξεων σε βάρος ζωής, υγείας, σωματικής ακεραιότητας, περιουσίας, ιδιοκτησίας και προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας. Σε αυτά χορηγείται άδεια διαμονής ετήσιας αρχικά διάρκειας. Πρόκειται για διάταξη που το περασμένο έτος είχε πυροδοτήσει ενδοκυβερνητικές τριβές στον τότε κυβερνητικό συνασπισμό, με την απόσυρση της μέσω τροπολογίας του κ. Μπαλτάκου.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 15.05.2015


----------------------

Το πρώτο ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι γεγονός. Και ήρθε η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε τις ψήφους άλλου κόμματος για να περάσει νομοσχέδιο (έστω από την επιτροπή). 
Οι ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν τόσο επί της αρχής όσο και ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. 
Συγκεκριμένα, καταψήφισαν τα άρθρα 1 (αφορά τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δίνεται η ιθαγένεια - οι ΑΝΕΛ διαφωνούν στο να δίνεται όταν ένα παιδί γράφεται στην πρώτη δημοτικού), 7 και 8 (αφορούν εργασιακά δικαιώματα και εργασιακά επιδόματα, με το κόμμα του Πάνου Καμμένου να τονίζει ότι δεν μπορούν να δίνονται όταν δεν υπάρχει επιδοματική πολιτική για τους Ελληνες εργαζομένους), αλλά και το άρθρο 10, που αφορά τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης. 
Οι ΑΝΕΛ είχαν ζητήσει από την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου να κάνει αλλαγές στα άρθρα αυτά, κάτι που δεν έγινε και έτσι τώρα δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν μόνο στην καταψήφιση στην επιτροπή, αλλά ότι το ίδιο θα πράξουν και όταν το νομοσχέδιο πάει στην Ολομέλεια. 
Και κάπως έτσι, και με τα υπόλοιπα κόμματα να είναι κατά του νομοσχεδίου ή να απέχουν, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να περνά το νομοσχέδιο από την επιτροπή με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ (το μόνο άλλο κόμμα που υπερψήφισε). 

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply