Έκθεση Γ' Τριμήνου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής: «Εργοτάξιο όπου το έργο δεν τελειώνει ποτέ»



Με ασυνήθιστα πολύ σχολιασμό στην εισηγητική έκθεση, χωρίς όμως να παίρνει θέση υπέρ της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων, σχετικά με τον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ότι «η εντύπωση που έχουμε είναι ενός εργοταξίου όπου το έργο προχωρεί χωρίς αποσαφηνισμένο σχέδιο ή είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και δεν τελειώνει ποτέ».
Στη δημοσιότητα η Τακτική τριμηνιαία Έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το Γ’ τρίμηνο του 2014, δηλαδή το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014. Τόσο οι Τακτικές τριμηνιαίες, όσο και η ετήσια έκθεση, εξετάζουν την τήρηση  των δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής οικονομίας που τίθενται στα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Πλαίσια Στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον κάθε φορά πλαίσιο πολιτικής, όπως αυτό προκύπτει από τα συμφωνηθέντα της κυβέρνησης με ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ. Την έκθεση υπογράφει ο Συντονιστής του Γραφείου, Καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.


Με αλλαγές ο Προϋπολογισμός τον Δεκέμβριο

Η έκθεση κάνει λόγο για δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται «πάνω σε κινούμενη άμμο», εξ’ αιτίας του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού να μένει να εξεταστεί από την ΕΕ στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», ενώ σημαντικές αλλαγές αναμένεται να έχει ο Προϋπολογισμός που τελικώς θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο, μετά την επίσκεψη της Τρόικας τον Νοέμβριο και το πώς θα καταλήξουν οι αλλαγές που θα γίνουν σε φορολογικό και όχι μόνο επίπεδο.

Μνημόνιο: Η επόμενη μέρα

Στη συζήτηση μπαίνει και η ανυπαρξία εθνικού σχεδίου «μετά την έξοδο από το Μνημόνιο» και σχολιάζεται πολιτικά η «διάχυτη πεποίθηση ότι το 2015 η ελληνική οικονομική πολιτική δεν θα υπόκειται σε κάποιες δεσμεύσεις, προκαλώντας ανεδαφικές προσδοκίες αλλά και δίνοντας την εντύπωση ότι όλοι οι χειρισμοί κατά τα «μνημονιακά έτη» ήταν λάθος. Χαρακτηριστικά, στην έκθεση επισημαίνεται ότι «το μείζον σήμερα είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και παραγωγικότητα και, συναφώς στην αναδιάρθρωση της παραγωγής και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε καταστήματα εστίασης κλπ», συμπληρώνοντας πως «κοινωνική πολιτική σε σαθρά οικονομικά θεμέλια δεν γίνεται».

Ανάπτυξη και απασχόληση

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένει μικρή αύξηση του ΑΕΠ, όπως είχε προβλέψει και το προηγούμενο τρίμηνο, εξ’αιτίας α) την σημαντική άνοδο του τουρισμού με 30% περίπου αύξηση των αφίξεων, β) τη σταθεροποίηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, λόγω και της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, γ) τη μικρή αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και δ) την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος με την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014. «Η οικονομία πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα για να περάσει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητική μείωση της ανεργίας», συμπληρώνει.

Δημοσιονομικά

Αντιστροφή δημοσιονομικών ελλειμάτων δια: α) της επέκτασης διασταύρωσης στοιχείων των φορολογούμενων β) καταγραφής των περιουσιών των φορολογούμενων σε μια ενιαία βάση προς καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και καλύτερο – δικαιότερο – φορολογικό σύστημα, γ) επανεξέταση προνοιακών επιδομάτων ύψους 5 δισ.€ για αποδέσμευση πόρων για το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δ) έλεγχο ιδιωτικών κλινικών για υπερβολικές απαιτήσεις έναντι του ΕΟΠΥΥ, ε) επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων και απολύσεων επιόρκων (562 το πρώτο οκτάμηνο του 2014) στο Δημόσιο, στ) ελέγχου της παράνομης καταβολής συντάξεων ζ) δρομολόγηση αναλογιστικών μελετών για τα ασφαλιστικά ταμεία και η) αύξηση απορροφητικότητας των κονδυλίων ΕΣΠΑ (μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ξεπερνά το 85%). «Η δημοσιονομική προσαρμογή που συντελέστηκε είναι μεγάλη, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί», συμπληρώνει η έκθεση.
Οριακή αύξηση ΑΕΠ
Συνοπτικά η έκθεση αναφέρει ότι είναι πιθανή η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% μέχρι το τέλος του έτους κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός που σημαίνει έξοδο από την ύφεση, αν και ο ΟΟΣΑ περιμένει έστω και οριακή μείωση. Αν και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώθηκε κατά το προηγούμενο τρίμηνο, η μείωση της ανεργίας είναι τόσο οριακή, στο 1% μέχρι το τέλος του έτους κατά ΕΕ και ΔΝΤ, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ακόμη μικρότερη.

Ειρήνη Κωστάκη 

29-10-2014

ΠΗΓΗ: www.vouliwatch.gr

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply