Ιδρύουν στο Σούνιο την πρώτη ιδιωτική νομική σχολή!Aπό την Βασιλική Σιούτη

Με φωτογραφική διάταξη του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στο νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που ψηφίζεται την Δευτέρα, η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο για τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου, από την πρώην ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαίτη, που έχει μετατρέψει σε διεθνή οργανισμό.

Η διάταξη πέρασε χωρίς να την αντιληφθεί κανείς, με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».


Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανέβηκε στο opengov για διαβούλευση, μόνο για μια εβδομάδα και μάλιστα, τη Μεγάλη Εβδομάδα!

 
Στο επίμαχο άρθρο (αρ. τροπολογίας: 1424/41 29.4.2014 άρθρο 7, παράγραφος 2, σελ 10) αναφέρεται ότι «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, είναι ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων τίτλων ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Αυτός που διαθέτει «διεθνή οργανισμό» στην Ελλάδα που να δίνει και τίτλους σπουδών, είναι ο κ. Σπύρος Φλογαίτης με τις στενότατες σχέσεις του με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Η εν λόγω ΜΚΟ με την ονομασία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» (σήμερα είναι στο καθεστώς του διεθνούς οργανισμού), θεωρούνταν στο ΥΠΕΞ από τις πλέον ευνοημένες ΜΚΟ, που έχουν χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και επί Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένα ενδεικτικά έργα για τα οποία χρηματοδοτήθηκε, όπως αυτά αναφέρονται στις λίστες του υπουργείου, είναι η «Νομική μεταρρύθμιση του Ιράν» , η «Νομική μεταρρύθμιση στο Αφγανιστάν», η «Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Λίβανο», η « Επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας», η «Επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», η «Εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», η «Εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν» και πολλά ακόμα.

Πριν από λίγο καιρό πάντως, όταν ξέσπασε για άλλη μια φορά το σκάνδαλο των ΜΚΟ, είχε γίνει γνωστό ότι ο πρέσβης Νικόλαος Βαμβουνάκης που υπηρετούσε στο Λίβανο και είχε στείλει αναφορά στο ΥΠΕΞ για την περιβόητη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» του Κώστα Τζεβελέκου, είχε κάνει το ίδιο και για τη ΜΚΟ του Σπύρου Φλογαίτη. Παρόλα αυτά δεν ερευνήθηκε ποτέ και οι αρμόδιοι υπουργοί αν και ρωτήθηκαν πολλές φορές, απέφυγαν να απαντήσουν.

 
Σήμερα ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» ( European Public Law Organization-EPLO) δίνει ένα «Διεθνές Εντατικό Μεταπτυχιακό», όπως το ονομάζει, κόστους 1900 ευρώ. ( International Intensive Master of Laws in European Public Law)(LL.M.) Μάλιστα στη διαφημιστική μπροσούρα καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνδυάσουν σπουδές με τον ήλιο και τη θάλασσα του Σουνίου, όπου βρίσκεται η έδρα του.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν χρηματοδοΜε τις γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις έχει δημιουργηθεί ένα ομολογουμένως εντυπωσιτηθεί από το ελληνικό δημόσιο, ως έδρα της ΜΚΟ. ακό συγκρότημα (πλην των γραφείων στο Κολωνάκι) στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου (32,5 στρεμμάτων) που αποτελείται από δύο μεγάλα κτίρια με συνεδριακά κέντρα αλλά και ξενοδοχειακή υποδομή χώρων διαμονής συνέδρων (ξενώνας 28 κλινών).

Οι προθέσεις του κ.Φλογαίτη είχαν καταγραφεί σε σχετικά ανύποπτο χρόνο (και πάντως πέρασαν απαρατήρητες) πριν από δύο χρόνια στην εφημερίδα «Έθνος», σε δημοσίευμα με τίτλο «Ιδρύουν στo... Σούνιο την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή». Το ρεπορτάζ του «Έθνους» ανέφερε ότι θα άνοιγε τις πύλες του την άνοιξη του 2013, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τότε δεν κατέστη δυνατό να περάσει η σχετική τροπολογία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «τα μαθήματα θα διδάσκονται μόνο στα αγγλικά και τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ».

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πώς κατορθώθηκε να προσπεραστεί ο συνταγματικός «σκόπελος» που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω της μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό που «είναι διεθνής οργανισμός και έχει δημιουργηθεί με ειδικό νόμο, ως Δημοσίου Δικαίου». Όσο για τα «54 πανεπιστήμια που βρίσκονται στους κόλπους του» καθηγητής ΑΕΙ αναφέρει στο TPP ότι «αυτά είναι για εντυπωσιασμό και δε σημαίνουν κάτι».

Λίγο πιο κάτω, στο δημοσίευμα, όμως, υπάρχει ακόμα μία αποκάλυψη: η σχέση του Σπ. Φλογαίτη με την πρώην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και το… «μυστικό πρωτόκολλο». Αναφέρει το ρεπορτάζ: «Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο, ήρθε στην Αθήνα και έκλεισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, υπογράφοντας «μυστικό πρωτόκολλο» για την ίδρυση της ιδιωτικής Νομικής Σχολής με την τότε υπουργό Παιδείας και προσωπική του φίλη κ. Αννα Διαμαντοπούλου».

Πάντως η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ ή EPLO στα αγγλικά) ως Διεθνούς Οργανισμού με έδρα την Αθήνα, μόνο τυπικά υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για την ομώνυμη ΜΚΟ που μετατράπηκε σε διεθνή οργανισμό (μοναδικός ως τέτοιος στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει επιστολή του Βαγγέλη Βενιζέλου από Νοέμβριο του 2013 προς υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης για να γίνουν μέλη του ΕΟΔΔ (πράγμα που περιλαμβάνει να πληρώσουν οι χώρες τους συνδρομή). Οι πληροφορίες λένε ότι αρνήθηκαν. «Επίσης θυμηθείτε ότι η Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών του ΥΠΕΞ πληρώνει ετήσιες συνδρομές. Φέτος δόθηκαν μόνο 50.000 αλλά τα περασμένα έτη ήταν από 100.000 και άνω» αναφέρει στο TPP διπλωματική 
Πηγή:
http://www.thepressproject.gr/article/61089
 
 

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

2 σχόλια

  1. Γιατι να βλέπουμε αρνητικά κάθε προσπάθεια από ιδιώτες στην ανώτατη εκπαίδευση. Μηπως έχουμε ποιοτικά ΑΕΙ και δεν το ξέρουμε. Στη τελική αν κάποιος δεν πετυχει στην εδω νομική μπορεί να πάει σε μια στο εξωτερικό και μετά να δικηγορεί στην Ελλάδα. Γιατι λοιπόν να μη φτιάξουμε μια καλή νομική εδώ εστω και επί πληρωμη (και στην Αγγλία που τα Πανεπιστήμια είναι κρατικά πληρωνεις αδρα για να φοιτήσεις) και να προσελκυουμε επίσης φοιτητές του εξωτερικού

  2. Πολύ καλή σκέψη. Σαν να ακούω δαπίτη σε συνέλευση. Να σε ρωτήσω κάτι? Το ποσοστό ανεργίας των δικηγόρων στην Ελλάδα είναι 0%? Αν όχι τότε μάλλον δεν χρειάζονται άλλοι δικηγόροι. Μήπως απλά να μην επιτρέπεται να ασκήσεις στην Ελλάδα επάγγελμα με πτυχίο εξωτερικού? Έτσι, για να είναι και λίγο πιο δίκαιο το παιχνίδι... Και στο λέει κάποιος που έχει πτυχίο και εξωτερικού και εσωτερικού... Αλλά μάλλον μασάμε την καραμέλα και το ρόζ όνειρο του καπιταλισμού που μας πασάρουν... Περαστικά. Και όταν τα παιδιά σου θα σου λένε "Μπαμπά, γιατί αφού έχω τελειώσει Πανεπιστήμιο δε βρίσκω δουλειά? Τότε να τους λες αυτές τις εξυπνάδες να δούμε τι θα σου απαντήσουν...

Leave a Reply