BLOOMBERG: Οι άνεργοι επανασυνδέουν το ρεύμα παράνομα / Unemployed Greeks Reconnect as Underground Electricians Defy LawΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

WASHINGTON POST.Σε τραγωδία που σχετίζεται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, 3 νεαρά αδέρφια νεκρά απο πυρκαγιά στο σπίτι.Και κυρίως δεν ξεχνάμε οτι  η παροχή ρεύματος είναι κοινωνικό αγαθό. Και με αυτό το σκεπτικό υπάρχει δεδικασμένο καθώς πανηγυρικά αθώοςκυρήχθηκε από δικαστήριο, ακτιβιστής για επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργο.
Πραγματικά το νεοφιλελεύθερο Bloomberg δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις επανασυνδέσεις ρεύματος και την καταστροφή που έφερε το χαράτσι αλλά και η πολιτική λιτότητας. 
Απο εκεί μαθαίνουμε διάφορα ενδιαφέροντα, όπως: 

Ότι με 1.370.000 ανέργους η ΔΕΗ έκανε 257.002 αποσυνδέσεις ρεύματος λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.Ότι απο το 2007, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκε  59%. 


 Ότι το 2013 ύπαρχουν νοικοκυριά που δανείζονται ρεύμα απο γείτονες για να ανάψουν μια λάμπα που την μετακινούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και "τα παιδιά έπρεπε να μελετήσουν πολύ γρήγορα, πριν πέσει ο ήλιος".


Ότι η ΔΕΗ με 7,4 εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας έχει "καταφέρει: να κόψει περίπου το 60% των λογαριασμών λόγω μη πληρωμής.
 
Ο Κώστας Ιωαννίδης, ένας άνεργος μεταλλεργάτης με μια πάσχουσα μητέρα και σύζυγο με ειδικές ανάγκες, δεν αντέχει να πληρώσει το ρεύμα. Έτσι, αντ 'αυτού το υποκλέπτει.


Όπως και σε χιλιάδες άλλους Έλληνες, το ρεύμα του Ιωαννίδη κόπηκε,  γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Χρωστάει € 2.700 ($ 3.668) και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε και τις μηνιαίες πληρωμές των € 150 που διαπραγματεύτηκε με την εταιρεία ηλεκτρισμού. Όταν του έκοψαν το ρεύμα τον Οκτώβριο - για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια το επανασύνδεσε παράνομα, μαστορεύοντας τα καλώδια.

“Έχω χάσει τον πατέρα μου και τον μικρότερο αδελφό μου και δεν θέλω να χάσω και τη μητέρα μου”, είπε ο Ιωαννίδης, 55 ετών, στην συνέντευξή στο μικρό διαμέρισμα της μητέρας του σε μια γειτονιά της εργατικής τάξης στη Θεσσαλονίκη. “Η υγεία της μητέρας μου είναι πιο σημαντικό για μένα από το να είμαι νόμιμος”.

Η απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άλλη μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οοι άνεργοι στην Ελλάδα, που τώρα ανέρχονται σε 1.370.000, ή 27% του πληθυσμού που είναι σε θέση να εργαστούν.
Υπήρχαν 257.002 αποσυνδέσεις ρεύματος λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, βάζοντας τη χώρα σε ρυθμό να ξεπεράσει συνολικά το προηγούμενο έτος κατά 5,4%, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.


Οι αποσυνδέσεις ρεύματος έχουν γεννήσει ένα κίνημα απο ηλεκτρολόγους που ξανασυνδέουν παράνομα το ρεύμα για τον εαυτό τους και τους άλλους. Περίπου 1 στα 10 σπίτια θα επανασυνδεθούν χωρίς άδεια φέτος, σύμφωνα με την Εταιρεία  Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής ΕνέργειαςThessaloniki Contractor John Karampetian adjusts an electricity meter while attempting to reconnect electric power to a private apartment in a residential housing block in Thessaloniki. Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg


Επιτροπές αλληλεγγύης


Η πρακτική αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου διαμαρτυρίας και αντίστασης που σαρώνει την Ελλάδα. Θυμωμένοι πολίτες έχουν σχηματίσει επιτροπές αλληλεγγύης , καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια , μοιράζουν  τρόφιμα και φάρμακα και έχουν βοηθήσει να τροφοδοτηθεί η άνοδος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς , που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ , σε αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα .«Εάν κάποιος δεν έχει τα τρόφιμα , προσπαθούμε να του πάμε φαγητό», είπε η Αθηνά Tέσκου , 26 ετών , μέλος της επιτροπής στη Θεσσαλονίκη , που έχει επανασυνδέσει περισσότερα από 30 σπίτια . “Αν κάποιος δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα , προσπαθούμε να του δώσουμε”.
Η ΔΕΔΔΗΕ , η εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας , επιβεβαίωσε 3.500 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος στην Ελλάδα και έχει στείλει 310 υποθέσεις στο δικαστήριο , δήλωσε η Μελίνα Καλαμπόκα , εκπρόσωπος της , σε e - mail. Η εταιρεία θέλει να αποφύγει τη δίωξη κάποιων με χαμηλό εισόδημα ή άλλων «κοινωνικά ευάλωτων οικογενειών» , είπε .

“Αυτές οι παράνομες επανασυνδέσεις έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες πολύ συχνά παραγνωρισμένες, αρχής γενομένης με το γεγονός ότι η κλοπή ρεύματος φέρει θανατηφόρους κινδύνους”, δήλωσε ο Καλαμπόκα . "Την ίδια στιγμή, οι δράσεις αυτές είναι άδικες προς όλες τους άλλους νόμιμους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας".
Μέτρα Λιτότητας


Από το 2010, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές που οδήγησαν € 240 δισεκατομμυρία προς την Ελλάδα, η χώρα εισέπραξε νέους φόρους, ενώ περιέκοψε υπηρεσίες, μισθούς στο δημόσιο και συντάξεις. Αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης βοήθησαν να ανεβεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας 59% από το 2007.

Πέρυσι, το εισόδημα του φτωχότερου 10% των Ελλήνων ήταν λιγότερο από το μισό από αυτό που ήταν το 2009, και το 37% είναι κάτω από το όριο της φτώχειας του 2009, δήλωσε ο Μάνος Ματσαγγάνης, οικονομολόγος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λιγότεροι από το 19% των ανέργων λαμβάνουν παροχές, ενώ το κόστος ζωής τους έχει αυξηθεί, είπε.
Οι άνεργοι και αδύναμοι αφέθηκαν στην τύχη τους και το βάρος έχει πέσει στους ώμους τους”, δήλωσε ο Ματσαγγάνης.
Την 1η Δεκεμβρίου, ένα 13χρονο κορίτσι στη Θεσσαλονίκη πέθανε από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα μετά την αναπνοή αναθυμιάσεων από μια αυτοσχέδια συσκευή θέρμανσης. Εκείνη και οι άνεργη μητέρα της ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν το ρεύμα τους είχε κοπεί εξαιτίας μη πληρωμής.

 «Πολιτική Ανυπακοή»

Υπό αυτές τις συνθήκες, η παράνομη επανασύνδεση του ρεύματος είναι μια κατανοητή μορφή αντίστασης κατά της οικονομικής αδικίας, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του κοινοβουλίου με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Βλέπουμε την πολιτική ανυπακοή ως ένα καλόπιστο στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού”, είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, ήταν το κέντρο της αντίστασης στο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι η πρωτεύουσα της βόρειας περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπου η ανεργία ήταν 29% τον Αύγουστο. Τον Μάιο του 2011, χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο, ένα ορόσημο 500 ετών, ως μέρος των διαδηλώσεων που έγιναν σε εθνικό επίπεδο κατά των μέτρων λιτότητας που βοήθησαν να γεννηθεί το κίνημα αλληλεγγύης της πόλης.


Unemployed metalworker Kostas Ioannidis said, “I have lost my father and my younger brother and I don’t want to lose my mother.” Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Φόρος «Έκτακτης ανάγκης».


Οι  λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν στόχος των επιτροπών αλληλεγγύης, αφότου η κυβέρνηση επισύναψε έναν "έκτακτης ανάγκης" φόρο ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς για το 2011, παρά να αναθέσει στις εφορίες στην Ελλάδα την συλλογή του. Μη πληρωμή του φόρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.
"Η κυβέρνηση έψαχνε για έναν σύντομο δρόμο", δήλωσε ο Ματσαγγάνης. "Αν ζήτούσαν από την φορολογική αρχή τη συλλογή των φόρων, τα έσοδα θα ήταν πολύ χαμηλή. Η κυβέρνηση θεωρεί την είσπραξη του φόρου αυτού, μια μεγάλη επιτυχία. "

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι ευρέως γνωστός ως "ΧΑΡΑΤΣΙ",  από μια τουρκική λέξη για έναν φόρο που επιβαλλόταν κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα από τους Οθωμανούς.

Αφού υποχρεώθηκε από δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση σταμάτησε να απαιτεί από τη ΔΕΗ , να κόβει το ρεύμα για την μη πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας, αν και το φορολογικό χρέος παραμένει. Η εταιρεία εξακολουθεί να αποσυνδέει το ρεύμα στα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν το λογαριασμό τους, και ηλεκτρολόγοι συνεχίζουν να το επανασυνδέουν.


Ο Γιάννης Καραμπετιάν, 35 ετών, εργολάβος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έμαθε για πρώτη φορά να επανασυνδέει το ρεύμα ως φοιτητής, έχει συνδέσει δεκάδες σπίτια. Δεν ζητάει χρήματα και είπε ότι η βοήθειά του δεν είναι φιλανθρωπία.Thessaloniki contractor John Karampetian said “It’s immoral to cut electric power.” Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg «Είναι ανήθικο»


«Είναι ανήθικο να κόψεις το ρεύμα», είπε. "Το ηλεκτρικό  είναι κάτι που ο καθένας στον πλανήτη πρέπει να έχει δωρεάν."
Πάρα πολλές οικογένειες φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια, είπε.

Έχω δει ανθρώπους να κλαίνε επειδή ντρέπονταν”, δήλωσε ο Kαραμπετιάν. "Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια επειδή ντρέπονται."


Μεταξύ αυτών που βοήθησε ο Καραμπετιάν ήταν η Φωτεινή Μωυσίδου και η επταμελή της οικογένειά . Ζούσαν με το ρεύμα που δανειζόντουσαν από έναν γείτονα, ο οποίος τους πέρασε ένα καλώδιο επέκτασης με τρεις εξόδους, είπε η Μωυσίδου. Χρησιμοποίησαν δύο, για το ψυγείο και την τηλεόραση, και την τρίτη για μια λάμπα που μετακινούσαν από δωμάτιο σε δωμάτιο.

"Τα παιδιά έπρεπε να μελετήσουν πολύ γρήγορα, πριν πέσει ο ήλιος”, δήλωσε η 42χρονη Μωυσίδου.  “Έπρεπε να ζεστάνουμε νερό στη σόμπα για ένα μπάνιο. Εάν δεν έχεις καθόλου ρεύμα, δεν έχεις ανέσεις
”.

Απελπιστικές Συνθήκες


Όταν πλησίαζε ο χειμώνας πέρυσι, ένας ξάδελφος της, την έφερε σε επαφή με μια από τις επιτροπές αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, η οποία κάλεσε τον Καραμπετιάν. Ήρθε την ίδια ημέρα και επανασύνδεσε το ρεύμα, είπε η Μωυσίδου.
“Ξέραμε ότι δεν αντέχαμε οικονομικά να το πληρώσουμε", δήλωσε η Μωυσίδου. "Δεν υπήρχε άλλη λύση. Ανησυχούσα για τα παιδιά μου. "


Ο Kαραμπετιάν είπε ότι είχε συγκλονιστεί από τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Επτά άνθρωποι σε ένα μικρό σπίτι, ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”, δήλωσε ο Kαραμπετιάν. Μου θύμισε το πώς οι άνθρωποι ζούσαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο”, ο οποίος έληξε το 1949, είπε.
Η ζωή χωρίς ρεύμα ήταν ταπεινωτική και καταθλιπτική, δήλωσε ο μεγαλύτερος γιος της Μωυσίδου, ​​Παντελής Καρίπογλου, 22 ετών.
«Όταν έχεις συνηθίσει στην τεχνολογία και δεν έχεις καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα, είναι σαν να κόβεις τα φτερά σου», είπε ο Καρίπογλου.


Υπάρχουν περίπου 7,4 εκατομμύρια σε εταιρικοί και οικιακοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ρυθμιστικό οργανισμό. Περίπου το 60% των λογαριασμών αποσυνδέθηκε λόγω μη πληρωμής, όπου εν τέλει επανασυνδέθηκε, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Στο φως των κεριών


Μερικές οικογένειες δεν θα επανασυνδεθούν. Ο Πασχάλης Πασχαλάκης, ένας άνεργος μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, έχει ζήσει για τρεις μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είχε κοπεί αφού δεν μπορούσε να πληρώσει € 1.000 στην εταιρεία ηλεκτρισμού.
Ο Πασχαλάκης, 59 ετών, η σύζυγός του και τα δύο ενήλικα παιδιά, είχαν φως στο σπίτι τους απο δεκάδες κεριά και χρησιμοποιούσαν μπουκάλια με νερό, που τα διατηρούσαν κρύα, όπως και τα τρόφιμα φρέσκα, σε ψυγείο, στο σπίτι ενός φίλου τους.


Μέχρι την κρίση, η οικογένεια περνούσε με το μισθό του Πασχαλάκη, μας είπε. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας τους ανάγκασε να χρωστάνε, είπε.


Είναι άδικο. "Έχω πληρώσει για το σπίτι μου. Γιατί πρέπει να πληρώσει και πάλι; Αν θέλεις να πληρώσω, πρώτα θα πρέπει να μου δώσεις δουλειά
Η επανασύνδεση ρεύματος δεν είναι χωρίς σωματικούς κινδύνους. Ο Σταυρός, 47 ετών, ηλεκτρολόγος που δεν θέλει το επίθετό του να δημοσιεύθεί για τον φόβο αντιποίνων, είπε ότι τον χτύπησαν 360 βολτ και έπεσε αναίσθητος για δύο ημέρες μετά απο επαφή με ελαττωματική καλωδίωση.

Εκατοντάδες Σπίτια


Ο Σταύρος είπε ότι εργαζόταν στην εγκατάσταση και συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού για μπόουλινγκ. Εργάστηκε για τελευταία το 2010, και την επόμενη χρονιά συμμετείχε στις διαδηλώσεις στον Λευκό Πύργο. Λίγο μετά, άρχισε βοηθώντας φίλους και γείτονές, να επανασυνδέει το ρεύμα τους και εκτιμάται ότι εργάστηκε για περισσότερα από 100 σπίτια, μερικές φορές σε τρία την ημέρα.
Ήξερα λίγα πράγματα για την ηλεκτρική ενέργεια”, δήλωσε ο Σταύρος. "Η ηλεκτρική ενέργεια είναι σαν ένα ποτάμι. Μπορείς να δείς στο ποτάμι αν δεν υπάρχει πλέον νερό, και επανασυνδέεις "


Οι περισσότερες επανασυνδέσεις λαμβάνουν χώρα στις εισόδους των πολυκατοικιών της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν συνήθως 10 ή 12 μονάδες συγκεντρωμένες σε ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο και ένα ερμάριο στο ισόγειο που περιέχει τους μετρητές. Μερικές φορές η επισκευή είναι τόσο απλή, όσο να αλλάξεις μια ασφάλεια, είπε ο Σταύρος. Πιο περίπλοκη δουλειά απαιτείται για να επανακαλωδίωσεις κομμένα  καλώδια. Σε μερικές περιπτώσεις όταν η ηλεκτρική ενέργεια έχει επανειλημμένα αποκατασταθεί, η εταιρεία ηλεκτρισμού αφαιρεί το σύνολο του μετρητή και η επανασύνδεση γίνεται πιο επίπονη, είπε.


Ο Σταύρος είπε ότι ζητάει μόνο χρήματα για οποιοδήποτε εξοπλισμό χρειαστεί. Κύρια ανταμοιβή του είναι η αίσθηση που παίρνει βοηθώντας τους ανθρώπους, είπε.
Αισθάνεσαι καλύτερα όταν βοηθάς άλλους και ελπίζεις άλλοι να σε βοηθήσουν”, είπε. "Αυτό είναι φανταστικό για μένα."


Unemployed metalworker Kostas Ioannidis said, “I have lost my father and my younger brother and I don’t want to lose my mother.” Photographer: Konstantinos Tsakalidis/BloombergΠερήφανος μεταλλεργάτηςΟ Κώστας Ιωαννίδης, ο άνεργος μεταλλεργάτης, είπε ότι χρωστάει 360 ευρώ για φόρο ακίνητης περιουσίας, ως μέρος της οφειλής του προς την εταιρεία ηλεκτρισμού.
Του έκοψαν πρώτη φορά το ρεύμα το Μάιο του 2012 και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε μια εβδομάδα αργότερα, μόνο αφού δανείστηκε € 600 για να πληρώσει το χρέος και να αρχίσει μηνιαίες πληρωμές ύψους 150 ευρώ. Το ρεύμα κόπηκε και πάλι τον Οκτώβριο, όταν έμεινε πίσω.


Δεν μπορώ να πληρώσω 150 όταν το εισόδημά μου είναι 250”, δήλωσε ο Ιωαννίδης, ο οποίος ζει από σύνταξη της μητέρας του και τα επιδόματα αναπηρίας της συζύγου του. "Δεν πρέπει να φάω;"

Ο Ιωαννίδης, ο οποίος έχει το σώμα ενός αθλητή και είπε ότι τρέχει δύο μίλια την ημέρα, εργάστηκε σε χυτήρια στην Ελλάδα και στη Γερμανία, όπου συνάντησε τη σύζυγό του. Στο τραπεζάκι της μητέρας του, ο ίδιος δείχνει φωτογραφίες από χάλκινους πολυελαίους και κηροπήγια που φιλοτεχνοϋσε, κάποιους για ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες.
Έφυγε από τη δουλειά του στη Γερμανία το 2008 για να φροντίσει τη μητέρα και τον αδελφό του, ο οποίος αγωνίζ¨όταν να ξεφύγει από τα ναρκωτικά και ο οποίος έχει πεθάνει από τότε. Μη μπορώντας να βρει μια δουλειά, σταμάτησε να κάνει πληρωμές για το σπίτι του, το οποίο αγόρασε το 1987, με τη βοήθεια μιας κρατικά υποστηριζόμενης υποθήκης.Ευθύνη του χρέουςΕνώ η τράπεζα έχει κατάσχει το σπίτι του,ο Ιωαννίδης εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το χρέος. Χρωστάει περίπου 22.000 ευρώ, οι οποίες είναι επίσης τώρα στο εκκαθαριστικό του. Αυτός και η σύζυγός του, στη συνέχεια μετακόμισαν στο διαμέρισμα της μητέρας του. Έχει προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τη μητέρα του να επιστρέψει μαζί τους στη Γερμανία.
Ο Ιωαννίδης είπε ότι αναμένει από την κυβέρνηση τωρα να του πάρει το αυτοκίνητο, ένα Seat του 1995, λόγω της αδυναμίας του να πληρώσει το χρέος.
Πληρώνω τους φόρους μου, αν έχω δουλειά, αλλά αν δεν έχω δουλειά, πώς να πληρώσω;”, είπε. "Δεν είμαι κλέφτης, δεν είμαι απατεώνας. Ζητάω μια δουλειά ".
Όταν του έκοψαν το ρεύμα πριν από λίγους μήνες, ο Ιωαννίδης επανασυνδέθηκε, χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες που απέκτησε, ενώ εργαζόταν για την τηλεφωνική εταιρεία. Είπε ότι δεν ήξερε πώς να ξαναβάλει τον μετρητή, και ως αποτέλεσμα, αναμένει πως η ποινή που θα αντιμετωπίσει να είναι πιο σκληρή.


«Το επόμενο βήμα για μένα είναι η φυλακή», είπε με ένα σήκωμα των ώμων.


Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news


---------------------------------------------------------------------------------

Πρωτότυπο κείμενο:

By Oliver Staley - Dec 5, 2013 


Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
An electrician attempts to reconnect electric power to a private apartment in Thessaloniki, Greece.
Kostas Ioannidis, an unemployed metalworker with an ailing mother and disabled wife, can’t afford electricity. So he steals it instead.
Thessaloniki Contractor John Karampetian adjusts an electricity meter while attempting to reconnect electric power to a private apartment in a residential housing block in Thessaloniki. Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Unemployed metalworker Kostas Ioannidis sits in his dimly lit apartment in Thessaloniki. Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Unemployed metalworker Kostas Ioannidis said, “I have lost my father and my younger brother and I don’t want to lose my mother.” Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Thessaloniki contractor John Karampetian said “It’s immoral to cut electric power.” Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Like thousands of other Greeks, Ioannidis had his power disconnected because he couldn’t pay his bills. He owes 2,700 euros ($3,668) and can’t make even the 150 euro monthly payments he negotiated with the power company. When his electricity was cut off in October -- for the second time in two years -- he illegally reconnected it, jerry rigging the cables.
“I have lost my father and my younger brother and I don’t want to lose my mother,” said Ioannidis, 55, in an interview in his mother’s small apartment in a working-class neighborhood in Thessaloniki. “My mother’s health is more important to me than being legal.”
Losing electricity is another hardship facing Greece’s unemployed, who now number 1.37 million, or 27 percent of the population able to work. There were 257,002 disconnections because of nonpayment of bills in the first nine months of the year, putting the country on pace to surpass last year’s total by 5.4 percent, according to the Regulatory Authority for Energy.
The disconnections have spawned a movement of underground electricians who illegally restore power for themselves and others. About 1 in 10 homes will be reconnected without authorization this year, according to the Hellenic Electricity Distribution Network Operator S.A.

Solidarity Committees

The practice is part of a wider pattern of protest and resistance sweeping Greece. Angry citizens have formed solidarity committees that have seized state buildings, distributed food and medicine and helped fuel the rise of the Coalition of the Radical Left, called Syriza, into Greece’s main opposition party.
“If someone doesn’t have food, we try to get them food,” said Athina Teskou, 26, a member of a committee in Thessaloniki that has reconnected more than 30 homes. “If someone doesn’t have electricity, we try to get them electricity.”
HEDNO, the power distribution company, has confirmed 3,500 instances of power theft in Greece and has taken 310 cases to court, Melina Kalampoka, a spokeswoman, said in an e-mail. The company wants to avoid prosecuting low-income or other “socially vulnerable” families, she said.
“These illegal reconnections have many negative effects and consequences very often unrecognized, starting with the fact that power theft carries deadly risks,” Kalampoka said. “At the same time, these actions are unfair towards all the other legitimate electricity consumers.”

Austerity Measures

Since 2010, as part of austerity measures demanded by international lenders who committed 240 billion euros to Greece, the country has levied new taxes while cutting services, public salaries and pensions. Increases in the consumption tax helped drive up the price of electricity 59 percent since 2007.
Last year, the income of the poorest 10 percent of Greeks was less than half of what it was in 2009, and 37 percent are below the 2009 poverty line, said Manos Matsaganis, an economist at Athens University of Economics and Business. Fewer than 19 percent of the unemployed receive benefits, while their costs have risen, he said.
“The unemployed and weak were left to their own devices and the burden has fallen on their shoulders,” Matsaganis said.
On Dec. 1, a 13-year-old girl in Thessaloniki died from carbon monoxide poisoning after breathing fumes from a makeshift heating device. She and her unemployed mother were living without electricity, according to the police, who couldn’t confirm whether their power had been cut off for nonpayment.

‘Civil Disobedience’

Under such conditions, illegally restoring power is an understandable form of resistance against financial injustice, said Euclid Tsakalotos, an economist at the University of Athens and member of parliament from the Syriza party.
“We see civil disobedience as a bona fide part of European culture,” he said of Syriza.
Thessaloniki, Greece’s second-largest city, was a center of resistance to the rule of the Ottoman Empire at the end of the 19th century. It’s the capital of the northern Central Macedonia region, one of the areas hit hardest by the financial crisis, where unemployment was 29 percent in August. In May 2011, thousands of Thessaloniki residents gathered at the White Tower, a 500-year-old landmark, as part of nationwide anti-austerity protests that helped give birth to the city’s solidarity movement.

‘Emergency’ Tax

Electricity bills became a target of the solidarity committees after the government attached an “emergency” real estate tax to the bills in 2011, rather than tasking Greece’s beleaguered tax agency with collecting it. Nonpayment of the tax could result in power being disconnected.
“The government was looking for a short cut,” Matsaganis said. “If they asked the tax authority to collect the tax, the receipts would be very low. The government considers the collection of this tax a great success.”
The real estate tax is widely known as “haratsi,” after a Turkish word for a tax levied during Greece’s occupation by the Ottomans. After losing a court decision, the government stopped requiring Public Power Co., the utility, to cut electricity for nonpayment of the real estate tax, although the tax debt remains. The company still disconnects households that don’t pay their power bill, and the underground electricians continue to reconnect them.
John Karampetian, 35, a Thessaloniki contractor who first learned to restore electricity as a college student, has hooked up dozens of homes. He doesn’t ask for money and said his help isn’t charity.

‘It’s Immoral’

“It’s immoral to cut electric power,” he said. “Electric power is something that everyone on the planet should have for free.”
Too many families are afraid to ask for help, he said.
“I’ve seen people crying because they were ashamed,” Karampetian said. “I’m certain that many people didn’t ask for help because they are ashamed.”
Among those Karampetian helped was Fotini Moisidou and her family of seven. They lived on power borrowed from a neighbor, who passed them an extension cord with three outlets, Moisidou said. They used two for the refrigerator and television, and the third for a lamp that they moved from room to room.
“The children had to study very quickly before the sun set,” said Moisidou, 42. “We had to heat water on the stove for a bath. If you have no electricity, you have no comforts.”

Desperate Conditions

When winter approached last year, a cousin put her in touch with one of Thessaloniki’s solidarity committees, which called Karampetian. He came the same day and restored the power, Moisidou said.
“We knew we couldn’t afford to pay for it,” Moisidou said. “There was no other solution. I was worried about my children.”
Karampetian said he was appalled by their living conditions.
“Seven people in a small house, living without electricity,” Karampetian said. “It reminded me of how people lived after the Greek Civil War,” which ended in 1949, he said.
Life without power was humiliating and depressing, said Moisidou’s eldest son, Pantelis Karipoglou, 22.
“When you’re used to technology and you have no electricity, it’s like cutting your wings,” Karipoglou said.
There are about 7.4 million business and residential electricity customers in Greece, according to the regulatory agency. About 60 percent of the accounts disconnected because of nonpayment are eventually restored, the agency said.

Candle Lights

Some families won’t reconnect illegally. Pashalis Pashalakis, an unemployed mechanic in Thessaloniki, has lived for three months without electricity, which was cut after he couldn’t pay a 1,000 euro debt to the power company.
Pashalakis, 59, his wife and two adult children light their home with dozens of candles and use bottles of water, chilled at a friend’s home, in the refrigerator to keep food fresh.
Until the crisis, the family got by on Pashalakis’s salary, he said. The real estate tax forced them into debt, he said.
“It is unfair,” he said. “I have paid for my house; why should I pay again? If they want me to pay, first they should give me work.”
Reconnecting power isn’t without bodily risk. Stavros, 47, an underground electrician who didn’t want his last name published for fear of reprisal, said he was shocked by 360 volts and knocked unconscious for two days after touching faulty wiring.

Hundred Homes

Stavros said he used to install and maintain mechanical equipment in bowling alleys. He last worked in 2010, and the next year joined the White Tower protests. Soon after, he began helping friends and neighbors restore their power and estimated he worked on more than 100 homes, sometimes three a day.
“I knew a little about electricity,” Stavros said. “Electricity is like a river. You see the river, there’s no water anymore, and you reconnect.”
Most reconnections take place in the lobbies of Thessaloniki’s apartment buildings, which typically have 10 or 12 units clustered around a central stairwell and a cabinet on the ground floor containing the meters. Sometimes the repair is as simple as replacing the fuse, which the utility removes, Stavros said. More complicated jobs require rewiring cut cables. In some cases, when electricity has been repeatedly restored, the power company removes the entire meter and the reconnection becomes more laborious, he said.
Stavros said he asks only to be paid for whatever equipment he needs. His main reward is the feeling he gets from helping people, he said.
“You feel better when you help others and you hope others help you,” he said. “This is fantastic for me.”

Proud Metalworker

Kostas Ioannidis, the unemployed metalworker, said he owes 360 euros in property tax as part of his debt to the power company. His electricity was first cut in May 2012, and then restored a week later only after he borrowed 600 euros to pay the debt and start monthly payments of 150 euros. The power was cut again in October when he fell behind.
“I can’t pay 150 when my income is 250,” said Ioannidis, who lives off his mother’s pension and his wife’s disability payments. “I shouldn’t eat?”
Ioannidis, who has an athlete’s build and said he runs two miles a day, worked in foundries in Greece and Germany, where he met his wife. On his mother’s coffee table, he shows off photos of the bronze chandeliers and candelabras he crafted, some for Greek Orthodox churches.
He left his job in Germany in 2008 to care for his mother and brother, who was struggling with drug addiction and who has since died. Unable to find a job, he stopped making payments on his home, which he bought in 1987 with the help of a government-backed mortgage.

Debt Liability

While the bank has seized his home, Ioannidis is still liable for the debt. He owes about 22,000 euros, which is also now on his tax bill. He and his wife then moved into his mother’s apartment. He has tried unsuccessfully to persuade his mother to return with them to Germany.
Ioannidis said he expects the government to take possession of his car, a 1995 Seat hatchback, because of his failure to pay down his debt.
“I pay my taxes if I have work but if don’t have work, how can I pay?” he said. “I’m not a thief, I’m not a swindler. I’m asking for a job.”
When his power was shut off a few months ago, Ioannidis reconnected it, using skills he learned while working for the telephone company. He said he didn’t know how to reattach the meter, and as result, he expects any penalty he faces to be stiffer.
“The next step for me is prison,” he said with a shrug.

To contact the reporter on this story: Oliver Staley in New York at ostaley@bloomberg.net
To contact the editor responsible for this story: Lisa Wolfson at lwolfson@bloomberg.net

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-05/unemployed-greeks-reconnect-as-underground-electricians-defy-law.html 

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply