(Aυγή, 06.10.2013)

Eν τη γενέσει της ακυρώνεται η θεσμοθέτηση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης έργων και δραστηριοτήτων, μεσαίας και μικρής κλίμακας, η οποία θα δείξει αν κινδυνεύει η ακεραιότητα των περιοχών του δικτύου Natura και άρα δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί το όποιο έργο για λόγους προστασίας των ευαίσθητων και πολύτιμων στοιχείων του φυσικού μας πλούτου.

Και αυτό διότι σειρά έργων μπορούν να κατασκευασθούν ακόμη και αν η ΕΟΑ πιστοποιεί την καταστροφή της προστατευόμενης περιοχής, ενώ στραγγαλίζονται οι διαδικασίες γνωμοδότησης των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, με την προθεσμία γνωμοδότησης να γίνεται ασφυκτική, εντός 25 εργάσιμων ημερών, διαφορετικά... τεκμαίρεται η γνωμοδότησή τους.
Αυτά προβλέπονται σε σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με την υπογραφή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για τις προδιαγραφές και το περιεχόμενο της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β.
Πρόκειται για έργα και δραστηριότητες που ο νόμος Παπακωνσταντίνου 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, αυθαίρετα και εκ των προτέρων, χαρακτήρισε πως οι επιπτώσεις τους είναι τοπικές και μη σημαντικές στο περιβάλλον. Έτσι εξαιρέθηκαν από την περιβαλλοντική αξιολόγηση και την υποχρέωση εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βάσει της οποίας εκδίδονται οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας και υπάγονται πλέον στις τυποποιημένες Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης τα έργα υποδομών, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ερευνητικές εργασίες για ανεύρεση ορυκτών, παρά τα αρνητικά συμπεράσματα της ΕΟΑ για την προστασία οικοτόπου και είδους... θα κατασκευασθούν έτσι κι αλλιώς. Όπως αναφέρεται: "Αν ένα έργο ή μια δραστηριότητα πρέπει να πραγματοποιηθούν για άλλους, επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, περιλαμβανομένων λόγων κοινωνικής ή οικονομικής φύσεως, εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις οι οποίες αξιολογούνται εκ νέου και ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, λαμβάνεται κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής των περιοχών του Δικτύου Natura 2000".
Η ΕΟΑ αξιολογείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας περιφέρειας, όταν είναι γνωστό πως οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες και χωρίς εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Η διαδικασία αξιολόγησης της μελέτης ενσωματώνει και την υπαγωγή στις τυποποιημένες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις ως ενιαία διοικητική πράξη.
Επί της οικολογικής μελέτης οι φορείς διαχείρισης διατάσσονται να γνωμοδοτήσουν εντός 25 εργάσιμων ημερών, διαφορετικά το τυποποιημένο έντυπο αξιολόγησης - γνωμοδότησης συμπληρώνεται από την περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 30% του Δικτύου Ναtura ανήκει στην επικράτεια των φορέων διαχείρισης. Στην περίπτωση που απαιτούνται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι, η περιφέρεια οφείλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία σε 35 εργάσιμες ημέρες, αλλιώς "τεκμαίρεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης".
Το θλιβερό είναι ότι το ΥΠΕΚΑ, με ανακοίνωσή του, επιχαίρει, καθώς αναφέρει: "Για την αποφυγή καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία προβλέπεται ότι η αξιολόγηση της ΕΟΑ από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της περιφέρειας ολοκληρώνεται εντός 35 εργάσιμων ημερών, σε διαφορετική περίπτωση συνεχίζεται απρόσκοπτα η αδειοδότηση του έργου"...

http://www.avgi.gr/article/1071291/erga-se-perioxes-natura-akomi-kai-an-i-meleti-oikologikis-axiologisis-pistopoiei-pos-tha-tis-katastrepsoun