Οι ξεχασμένοι Έλληνες στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας
Εκπομπή-ντοκιμαντέρ από τη σειρά “το ατελείωτο ταξίδι του Ελληνισμού” που παρουσίασε Στέλιος Ελληνιάδης στην ΕΤ1 το 2001


Στην κοντινή μας Βουλγαρία, ένας πολύμορφος Ελληνισμός παρέμεινε στην αφάνεια σκοπίμως. Στις επίσημες... δημοσιευμένες εκθέσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές κοινότητες της Βουλγαρίας δεν αναφέρονταν πουθενά. Οι μόνες αναφορές, σε βιβλία και εφημερίδες, προέρχονταν από τους συλλόγους των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας και αφορούσαν τα ιστορικά γεγονότα των αρχών του εικοστού αιώνα. Είχε επικρατήσει η επίσημη γραμμή που έλεγε να ξεχάσουμε τους Έλληνες για να μην δώσουμε αφορμή στους γείτονες να θυμηθούν παλιότερες διεκδικήσεις τους. Έτσι, χοντρά. Πλήρως ανίκανοι οι ημέτεροι γραφειοκράτες να στηρίξουν τον Ελληνισμό σε συνεννόηση με τους Βούλγαρους ώστε να μην προκληθούν αλυτρωτικές απαιτήσεις ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά, είχαν προ πολλού εγκαταλείψει τους Έλληνες. Μοναδικό κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου η λήθη για τους Έλληνες που κατοικούν στη Βουλγαρία.
Εμείς, κόντρα στους γραφειοκράτες του υπουργείου Εξωτερικών που προσπάθησαν να μας αποτρέψουν, επισκεφτήκαμε πολλές φορές τις κοινότητες των Ελλήνων και καταγράψαμε θαυμαστά πρόσωπα και καταστάσεις. Κοινότητες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες στα παράλια της Βουλγαρίας, στη Μαύρη Θάλασσα, και στην περιοχή της Φιλιππούπολης, απόγονοι των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Έλληνες Σαρακατσάνοι στην οροσειρά του Αίμου με καταγωγή από τα Άγραφα. Οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Βουλγαρία μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού το 1949 και οι νεότεροι Έλληνες, φοιτητές από τα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού και επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκαν εκεί μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Οι καταγραφές έγιναν με έρευνα και πρωτοβουλία του Στέλιου Ελληνιάδη και με τη βοήθεια των ντόπιων Ελλήνων, στελεχών της έδρας ελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Σόφιας και άλλων Βουλγάρων με φιλελληνικά αισθήματα, χωρίς κανένα εμπόδιο από τις βουλγαρικές αρχές.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗΣ

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply