Η Apple Computer Εξαγοράζει την Ελλάδα;

Του Γιώργου Κακαρελίδη*


Πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, προχθές, η ετήσια συνέλευση τών επενδυτών της Apple Computer. Στην συνέλευση ένα από τα θέματα, αφορούσε το τι θα κάνει με τα 100 δισεκατομμύρια (!!!!) δολλάρια που έχει η εταιρεία σε μετρητά και επενδεδυμένα κεφάλαια, καθιστώντας την μοναδικό φαινόμενο ιδιαίτερα στις εποχές κρίσης.


Οπως άλλωστε ανέφερε και ο Διευθύνων Σύμβουλός της κ.Τιμόθεος Μάγειρας (Tim Cook), αυτά τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται για τις λειτουργίες τής εξαιρετικά πετυχημένης εταιρείας.


Ένα από τα μέλη τής συνέλευσης ρώτησε μάλιστα τον Cook, εάν προτίθεται να εξαγοράσει την Ελλάδα, η οποία εσχάτως βιώνει οικονομική κρίση. Το νόημα τής απάντησής του ήταν ότι στο Συμβούλιο ‘είχαν εξετάσει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις, αλλά όχι την συγκεκριμένη’, χωρίς όμως να έχουν ακόμη καταλήξει.


Δεδομένων τών μεγεθών τής Αpple εν σχέσει με την Ελλάδα, η Anot. Her,  οικονομικός συντάκτης τού γνωστού τηλεοπτικού καναλιού Digital Va. PorFinance Agency μού εζήτησε  ξημερώματα τής επομένης, συνέντευξη μέσω Skype, την οποίαν μετέφρασα και σας παραθέτω:


-Μπορεί η Apple να ‘εξαγοράσει’ την Ελλάδα, δηλαδή το χρέος της;


-Φυσικά, αφού τα αχρησιμοποίητα πλέον χρήματά της είναι πρώτον ζεστό χρήμα, που άλλα κράτη και οργανισμοί θα ‘σκότωναν’ για να έχουν. Δεύτερον, μπορεί να αντλεί όσα χρήματα θέλει, αφού οι επενδυτές όχι μόνο κάνουν ουρά στο κατώφλι της, αλλά έχουν και όλοκληρη συνέλευση φτιάξει.!!! Επιπλέον το ταμείο της, αυξάνεται ραγδαία κάθε λεπτό που περνά με τα iMac, iPad, iPhones που παράγει και πουλά, και θα πάει ακόμα καλύτερα με τα προϊόντα που ετοιμάζονται να ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες.


-Θα ήθελαν οι δανειστές τής Ελλάδος να ‘προχωρήσει’ η Ελλάδα, σε μια τέτοια ‘συμφωνία’;


-Σαν τρελλοί. Γιατί αφ’ ενός ξέρουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους στα σίγουρα, αφ’ ετέρου με το τρέχον PSI γνωρίζουν ότι είναι προβληματικό απ’ τα γενοφάσκια του, παρ’ όσα λένε ξελιγωμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι και τρίτον και κυριώτερο ότι ούτε το ίδιο το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι και θα καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος της.


Αυτό άλλωστε περιγράφεται και στην ‘απόρρητη’ έκθεσή του, που μάλλον ‘σωστά’ διέρρευσε στο διαδίκτυο. Έκθεση, που ως φαίνεται κανείς τής συγκυβέρνησης δεν είδε, ούτε πρόκανε να διαβάσει. Ήταν και ..μεγάλη. Εννιά ολάκερες σελίδες.


-Τι επίπτωση θα είχε στην θέση τής Ελλάδος στους πίνακες αξιολόγησης;


-Όταν γίνεται εξαγορά, συνήθως αυξάνεται η αξία μετοχική, πραγματική τής εξαγοραζομένης και μειώνεται τής Αγοράστριας. Αυτή η μείωση είναι προσωρινή όμως, μια και η τελευταία ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα, που διαθέτει η πρώτη και διευρύνει τις προοπτικές της.


Θα αναμέναμε λοιπόν μια άμεση επαναφορά τής Ελλάδος, στις πρώτες θέσεις, από τους Οίκους Αξιολόγησης.


-Όμως δεν θα προχωρούσε αμέσως σε απολύσεις, όπως συνήθως γίνεται και όπως ακριβώς πρότεινε η τρόϊκα;


Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι αποφάσεις απολύσεων είναι τών ελληνικών κυβερνήσεων. Η τρόϊκα λέει απλά, μειώστε το κόστος ή φέρτε –αν δεν θέλετε, έσοδα. Η ανικανότητά τους (αφού οι περισσότεροι ποτέ τους δεν δούλεψαν στην πιάτσα) επέφερε τις απολύσεις.


Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η Apple (υπό την επήρεια τού πνεύματος τού Jobs) λειτουργεί διαφορετικά.


Η πρώτη παρέμβαση θα είναι στους πρωτεύθυνους, την διοίκηση. Όλο το άσχετο υπουργομάνι πάει άμεσα σπίτι του, μαζί με όλο το ανθρωπομάνι γραμματέων, στελεχών, συμβούλων, ειδικών και μή ανευθυνοϋπεύθυνων. Δεν μπορεί, φερ’ ειπείν, ο οικονομικός υπεύθυνος να παρουσιάζει ένα μάτσο προϋπολογισμούς, οι οποίοι δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένοι, ως προς την αξιοπιστία τών προβλέψεων τους. Προσοχή, όχι επειδή έχουν δυσμενείς προβλέψεις, αλλά επειδή αποκλίνουν τρομακτικά από την πραγματικότητα.  Δεν μπορεί επί παραδείγματι, ατιμώρητα να λέει ο Βενιζέλος ότι θα έχει 2,5 δις πλεόνασμα και μετά από λίγο να λέει με συγχωρείτε θα΄ναι μισό δίς έλλειμμα.


Επι πλέον θα άλλαζε το συντακτικό πλαίσιο διοικητικού συμβουλίου και συνέλευσης δηλαδή Κυβέρνησης – Βουλής (όπως έγινε και στην ίδια την Apple, μετά από αντίστοιχη κρίση).


-Ναί, αλλά δεν μου απαντάτε για τους υπόλοιπους.


-Μην ανησυχείτε, δεν υπεκφεύγω. Αμέσως μετά η Apple θα όριζε διαφορετικά το πρόβλημα. Τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά, που να είναι εξαιρετικά απλό, κατανοητό, επιθυμητό, φωτεινό, αγνό, ποιοτικό, παιχνιδιάρικο. Και να αλλάζει τον κόσμο.


Όλα τα άλλα θα τα έκοβε. Ετσι μόνο θα προέκυπταν οι πραγματικά άχρηστες θέσεις.


Και δεν θα ξεχώριζε μεταξύ ‘δημόσιου και ιδιωτικού’ τομέα διοίκησης, εργασίας και παραγωγής. Η σύνολη διοίκηση, όλη η παραγωγή και η εργασία στην χώρα θα αναδιαρθρωνόταν όχι με την κενολογία περί εκβιαστικών ‘θεσμικών’ μεταρρυθμίσεων, αλλά από την εμφύσηση πίστης και ομοθυμίας στον κοινό στόχο, που επιφέρει την ανάγκη συντονισμού και συνειδητής συστράτευσης όλων. Και σας διαβεβαιώ, εκ πείρας, ότι έτσι, δεν περισσεύει κανείς.


-Πολλές όμως εταιρείες πουλάνε κάποια ‘πλούτη’ τους για να επιβιώσουν, δεν είναι έτσι;


-Ποτέ η Apple δεν έκανε κάτι τέτοιο ακόμα και στα μέσα τής δεκαετίας τού 90, που είχε προβλήματα πωλήσεων, δανείων, με διαθέσιμα καμμιά φορά μάλιστα για λειτουργία ίσα για δεκαπέντε ημέρες. Τότε πολλοί τής έλεγαν να πουληθεί για να  ...σωθεί. Όπως οι ‘φίλοι’ μας λένε τώρα και για μάς.  Ή την συμβούλευαν να πουλήσει το λειτουργικό της σύστημα και άλλες τεχνολογίες και πατέντες της. Η Apple δεν πούλησε ποτέ τις θεωρούμενες ως crown jewels (διαμάντια τού στέμματος) τεχνολογίες της, επανέφερε στο τιμόνι τον Jobs, ο οποίος κοίταξε διαφορετικά τα προβλήματά της. Και έκανε γιουρούσι στον ψυχισμό τών καταναλωτών με μια εκπληκτική επανατοποθέτηση μέσα τους, της μάρκας της. Και έκτοτε μεσουρανεί. Οπως ακριβώς θα συμβεί και με την Ελλάδα. Όπου όχι μόνο δεν θα την έκοβε κομματάκια, ούτε θα την ξεπουλούσε, αλλά θα προστάτευε με κάθε μέσο, νομικό, πολεμικό ή άλλο την περιουσία, τις εταιρείες της,  τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Πρωτογενείς και άλλες. Και την ΑΟΖ της. Όπως ακριβώς έκανε με τα προϊόντα και τις πατέντες της. Ούτε λόγος φυσικά για ξεπούλημα ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, μεταλλείων κλπ. Είναι άλλο πράγμα σε ποιόν υπεργολαβιάζεις την δουλειά, για όσο διάστημα, και άλλο αν την χάνεις δια παντός.


-Εντάξει, να δεχθούμε ότι υπ άυτό το πρίσμα μπορεί να πετύχει η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι, έχει κάποια assets, ώστε να είναι ελκυστική και ταυτόχρονα να έχει κερδίσει από την εξαγορά;


-Κοιτάξτε το μαγαζί είναι κέντρο, γωνία, ισόγειο όπως λέγανε οι παλιοί. Έχει κλίμα, εξαιρετικό πλούτο φυσικών πόρων εδάφους, υπεδάφους, βυθού, υποθαλάσσιο, επιφανείας κλπ. ικανών όχι μόνο να θρέψουν γενιές επί γενεών, αλλά και να εξάγονται. Είναι γεωστρατηγικά κομβικό σημείο και επι πλέον διαθέτει πλούτο πολιτισμού και ανθρώπους με τεράστιο ψυχισμό και φιλότιμο, πού παρ’ όσα διατείνονται κάποιοι, οι περισσότεροι αρκούνται σε λίγα. Μια καλή παρέα, μεζεδάκια και κρασάκι.


-Ποιό είναι το μειονέκτημα;


-Η ......Κομαντατούρ.


-Τί εννοείτε;


-Το γκουβέρνο του.


-Εάν αυτό επιλυθεί, τότε γιατί να ξεπουληθεί η  Ελλάδα και να μην κάνει μόνη της όλα αυτά τής Apple, αντί να την εξαγοράσει η τελευταία;


-Αυτό ακριβώς είναι το δικό μου ερώτημά.


-Σας ευχαριστώ ...



* Ο Γιώργιος Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών


gkakarel@gmail.com

κανένα σχόλιο

Leave a Reply