Χτυπάτε τους εκεί που πονούν..

Του Γιώργου Κακαρελίδη*


Ο τέως ηγεμών Παπανδρέου ο Γ’ ή ΓΑΠ, προσέφερε άθελά του και ένα καλό. Στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ...κόλλα στην, κατά τα άλλα αδιάφορη κατά δήλωσή του, προεδρική πασοκική καρέκλα, ανέδειξε απροκάλυπτα τον εσμό και βαθμό τής διαπλοκής Πολιτικής εξουσίας – ΜΜΕ – εργολάβων Δημοσίου – Τραπεζών.


Μια διαπλοκή την οποία ασμένως στήριξαν οι ανερμάτιστοι από ελληνικό πολιτισμό, εκ τής λεγόμενης γενιάς τού Πολυτεχνείου, που ανέβηκαν σε θέσεις αποφάσεων, στον δημόσιο,  ιδιωτικό και κομματικό τομέα. Γράφω στήριξαν και όχι δημιούργησαν γιατί το τελευταίο απαιτεί μυαλό, γνώση τού παιχνιδιού, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι ορμέμφυτα διχαστικής αντίληψης (φτώχειας/πλούτου, πείνας/χόρτασης, στρ. θητείας/αντίρρησης, ελληνικού έναντι πολυπολιτισμού, κράτους έναντι παγκοσμιοποίησης, άμυνας/ yesεφέντημ), που τούς κατέτρυχαν. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πολιτικά βραχύβιος ΓΑΠ ανέκρουσε πρύμναν, μόλις ΒΗΜΑ και ΕΤΕ τού τράβηξαν τ’αυτί, αναγκάζοντάς τον να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.


Όλος ο συρφετός τών διαπλεκομένων αφού ρήμαξε τις οικονομίες τών Ελλήνων στο, μεγαλύτερο και από το σχέδιο Μάρσαλ, μεταπολεμικό ‘πανηγύρι’ (Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί αγώνες, Δημόσιες Επενδύσεις, Δρόμοι, Προμήθειες, Άμυνα, με φούσκες και υπερτιμολογήσεις, καθώς και την καταστροφική ισοτιμία Δραχμής με το Ευρώ), αφού χρεωκόπησε την Ελλάδα, συντονισμένα με την συμμετοχή τής μεταπολιτευτικής παράγκας – Βουλής, φρόντισε να ‘αμνηστεύσει’ την πολιτική εξουσία, να πληρώνει ο λαός τη χασούρα τών (ιδιωτικών) Τραπεζών από το τζογάρισμα και τούς ‘εθνικούς’ εργολάβους, καθώς και να κυλάει ανεμπόδιστα το ζεστό χρήμα στα ΜΜΕ (Μέσα Μαλάκυνσης Ελλήνων).


Αυτά τα 2 χρόνια της διακυβέρνησης ΓΑΠ, είδαμε τα καθεστωτικά ΜΜΕ να παραληρούν υστερικά για το πόσο ωφέλιμο είναι το Μνημόνιο, τό ΔΝΤ, η Μέρκελ, η Τρόϊκα και όλο το κακό συναπάντημα. Όλα τα μπουκωμένα μέσα και μπουγαδοκάναλα προωθούσαν μόνο τούς πρόθυμους νενέκους και λοιδωρούσαν κάθε φωνή που τολμούσε να εκφράσει έστω και απλό σκεπτικισμό για τη ‘συνταγή’. Προχωρούσαν συντονισμένα, σε μια μαζική επιχείρηση λοβοτομής τών Ελλήνων πολιτών για να μην αντιδρούν στα εξοντωτικά μέτρα, στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην επικείμενη επιχείρηση καταλήστευσης τών πλουτοπαραγωγικών πηγών τής χώρας μέσω υπαγωγής τής νέας συμφωνίας στο Αγγλικό Δίκαιο, τής εν συνεχεία ουσιαστικής ή υποβοηθούμενης χρεωκοπίας και τής εξ αυτής (λόγω τού Αγγλικού Δικαίου) μεταβίβασης ή εκμετάλλευσης τών πηγών και ιδιαίτερα τών πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Επειδή όμως αυτό απαιτεί να μην υπάρχουν άλλες αντιπολιτευτικές φωνές, ο δε ‘πρίγκηψ’ δεν ήταν πλέον αποδεκτός (όπως απέδειξε η κωλοτούμπα τού Ιουνίου, η στανική προσήλωσή του σε καρέκλες), άρα όχι χρήσιμος αφού δεν έβγαιναν τα σχέδια, έπρεπε να αντικατασταθεί, οπότε έκπληκτος ο κόσμος είδε τα γλείφοντα τον ΓΑΠ ΜΜΕ να τού δείχνουν απροκάλυπτα τήν πόρτα, μόλις έριξε τη φαεινή τού δημοψηφίσματος. Έτσι εκλήθη ο... Παπαδήμος, ο ίδιος που δεν έκανε απολύτως τίποτα, παρά την θέση ευθύνης του, στα πραναφερθέν σχέδιο καταλήστευσης τής περιουσίας τών Ελλήνων και τού Κράτους.


Αμέσως τα γιουσουφάκια ανέλαβαν το λιβάνισμα, βγάζοντας πριν καλά καλά ορκιστεί, δημοσκοπήσεις αποδοχής του από τον Λαό (!!!). Όμως, επειδή σχεδόν όλοι οι ξένοι οικονομολόγοι, τραπεζικοί, πολιτικοί κλπ ανεγνώριζαν πλέον ανοιχτά ότι τα  μνημόνια και συνταγές που εφαρμόσθηκαν όχι μόνο ήταν λάθος, αλλά και έφεραν σε χειρότερη μοίρα την κατάσταση τής Ελληνικής Οικονομίας, αυτό δυσκόλευε την υπερψήφιση τής νέας χειρότερης συμφωνίας, που έτσι κι αλλοιώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένη η κυβέρνηση Παπαδήμου να υπογράψει. Γι αυτό όλοι οι καθεστωτικοί και διαπλεκόμενοι, ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατατρομοκράτησης και λάσπης ενάντια σε κάθε διαφορετική άποψη.


Επιστρατεύθηκε o Προβόπουλος τής ΤτΕ, για να θέσει με τον πιό επίσημο τρόπο δίλημμα Ευρώ Δραχμής, για να φάμε στην μάπα τί;


-Οχι βέβαια τα ψηφισμένα μέτρα, ούτε νέα φορολογία, που η ίδια η Τρόϊκα δηλώνει ότι δεν θέλει.


-Μήπως το κόστος κάποιων αναπτυξιακών προγραμμάτων; Μάλλον απίθανο αφού δεν υπάρχει ούτε ένα σχέδιο.


-Ισως να μειώσουμε το ‘εργατικό’ κόστος και να καταστούμε ανταγωνιστικοί; Ως προς τις αμοιβές ίσως, όμως δεν θα επηρρεαστεί καθόλου η ανταγωνιστικότητα γιατί οι μισθοί ελάχιστα επηρρεάζουν στην Ελλάδα το τελικό κόστος.


-Τότε μάλλον το κούρεμα;  Αστειεύεσθε. Πρώτον γιατί, όπως κάθε κούρεμα, θέλει ...χρόνο. Δεύτερον γιατί δεν το θέλουν όλοι (βλ. σχετικό άρθρο τού διοικητή τής Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανασίου Ορφανίδη, στην εφημερίδα Financial Times τής 5ης Ιανουαρίου 2012 –που έχω την αίσθηση ότι πιθανόν η κίνησή του να ’ναι ωφέλιμη για την Ελλάδα, αλλά όχι για το καθεστώς γι αυτό και τόθαψαν τα ΜΜΕ) και τρίτον γιατί δεν τους βγαίνει ο λογαριασμός με τα ομόλογα τών ασφαλιστικών ταμείων, οπότε φοβούνται εξέγερση τών ασφαλισμένων, που τα έχουν πληρώσει.


Το τί θέλουν, το αποκάλυψε ουσιαστικά με τις, ατυχείς το λιγώτερο, δηλώσεις του, ο ΠτΔ Καρ. Παπούλιας σε πλήρη δυσαρμονία πλέον ο ίδιος με τον Λαό. Ζητούν:


-Παράταση τής πολιτκής ζωής τής Κυβέρνησης Παπαδήμου. Οσο φυσικά χρειαστεί για να ετοιμάσει την Νέα Συμφωνία Ξεπουλήματος τού πλούτου της χώρας που θα την πλασάρει ότι είναι για να  πληρωθούν δήθεν οι μισθοί και συντάξεις με τα 86 δις, που θα μας δανείσουν και όχι ΄δώσουν’, αποσιωπώντας ότι αυτά  υποχρεωτικά θα πάνε για το χρέος.


-Στήριξη τής Κυβέρνησης, για να περάσει το νέο μνημόνιο (πιθανόν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το ξεπούλημα βάσει τού Αγγλικού Δικαίου, κατά το άρθρο 44§1 τού Συντάγματος, αν διαφανεί η δυσκολία συγκέντρωσης απαιτούμενων ψήφων στην Βουλή). Μην ξεχνάμε επίσης ότι δεν έχει καταργηθεί η εν λευκώ εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου.


-Φυσικά ο ίδιος, όπως δείχνει η δήλωσή του, θα προσυπογράψει όλες τις  Συμφωνίες και Πράξεις τής Κυβέρνησης, όπως έκανε με τις άλλες, παρότι γνώριζε ότι όλα τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά και ότι όλα παραβίαζαν τον όρο σταθερότητος τών τιμών, τόσο στα συνταγματικά όσα και στα κείμενα τών συνθηκών τής ΕΕ και τής ΟΝΕ.


Τώρα ο αγώνας, πλέον, δεν είναι η μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά η λεηλασία ή όχι τής ίδιας τής χώρας. Και εδώ χρειάζεται το μεγάλο ΟΧΙ τού Λαού ή ενός Έλληνα Ηγέτη.


Μπορούμε, όμως, να αρχίσουμε να χτυπάμε και εμείς, με τον κλασσικό για τούς Έλληνες τρόπο. Αφού τόχει η μοίρα μας να μην έχουμε ποτέ στη διάθεσή μας, τα μέσα τών επιβουλευομένων, ξεκινάμε με κλεφτοπόλεμο, χτυπώντας εκεί που τούς πονάει. Αρχίζοντας με τα καθεστωτικά ΜΜΕ:


α)Ας πάψουμε να βλέπουμε τα διαπλεκόμενα κανάλια Εθνικής Εμβέλειας (σχεδόν όλα στήριξαν τα μνημόνια και όχι μόνο). Πράγμα εύκολο, μια και σχεδόν όλες οι πόλεις έχουν τοπικά κανάλια. Ας βλέπουμε αυτά, που στο κάτω κάτω έχουν θέματα αμέσου ενδιαφέροντος και δείχνουν τους τοπικούς Μαυρογιαλούρους. Όσο για ταινίες, όλοι έχουμε πολλά και καλά DVD δώρα που δεν είδαμε. Ευκαιρία είναι να τα δούμε.


β)Ας πάψουμε να αγοράζουμε εφημερίδες τής διαπλοκής ή εκείνες που εστήριξαν τα Μνημόνια (άσχετα αν λόγω αλλαγής φρουράς στην Κυβέρνηση, έριξαν νερό στο κρασί τους). Υπάρχουν εξαιρετικές εφημερίδες και τοπικές, με πλούτο νηφάλιων αναλύσεων, μη συνδεόμενες με τα Μνημόνια και τίς διαπλοκές.


-Τί αποτέλεσμα θα έχει; Αισθητή πτώση τής τηλεθέασης ή τής ανάγνωσης (με επιστροφή χιλιάδων απούλητων φύλλων), που με τη σειρά της θα μειώσει δραματικά την ήδη περιορισμένη  διαφημιστική προβολή και τα εξ αυτής έσοδα. Αυτό θα οδηγήσει και σε μείωση ισχύος, δηλαδή ικανότητος διαπλοκής. Η ενημέρωσή σας δεν θα επηρεαστεί μια και τα τοπικά κανάλια και εφημερίδες παραθέτουν ειδήσεις (συνήθως ασχολίαστες), το internet παραμένει ο υπ’ αριθμόν 1 τροφοδότης ειδήσεων και τα χρήματά σας πάνε στα τοπικά  ΜΜΕ και, μέσω αυτών, στα τοπικά προϊόντα ή καταστήματα, που διαφημίζονται. Αποκτάται και ειδικό βάρος στα τοπικά τεκταινόμενα.


-Πώς θα αναγνωρίσετε τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, είπατε;


-Είναι εύκολο. Όλοι αυτοί στήριξαν τα Μνημόνια, κινδυνολογούσαν ότι θα πάθουμε αν δεν σκύψουμε για τα σχετικά, μιλούσαν για θυσίες μόνο από τον Λαό (που δεν συμμετείχε στο προαναφερθέν ‘πανηγύρι’), μιλούσαν για μετανάστες και πολυπολιτισμικότητα, ξελιγώνονταν μπροστά στους Τούρκους και άλλαζαν την Ιστορία μας, προωθούσαν απροκάλυπτα το σχέδιο Ανάν και το ξεπούλημα τής Κύπρου, κινδυνολογώντας συνέχεια ότι θα καταστραφεί και κάνοντας τώρα τουμπεκί, θεωρούσαν την ΑΟΖ ‘μόδα’, ανέβαιναν στα κεραμίδια επειδή η Ελλάδα προσέγγιζε την Ρωσσία στο θέμα ενός αγωγού κλπ.


Θα μου πείτε, μα είναι δυνατόν να υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί, τραπεζίτες, καναλάρχες και λοιποί διαπλεκόμενοι, που θέλουν το κακό τής χώρας;


Όχι, όχι πλέον Έλληνες, μόνο Προδότες.


* Ο Γιώργιος Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών

gkakarel@gmail.com

κανένα σχόλιο

Leave a Reply