Πολιτική εκτροπή-ντροπή

Ζούμε στιγμές επιστημονικής φαντασίας όπου η πραγματικότητα μπλέκεται με αυτό που κάποιοι έχουν στον εγκέφαλό τους, το Σύνταγμα εφαρμόζεται επιλεκτικά και τελικά γίνεται το παν προκειμένου να παραγκωνιστεί η πραγματική λαϊκή βούληση. Κύριο αίτημα της αντιπολίτευσης ήταν, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, η παραίτηση του κ. Παπανδρέου και η προκήρυξη εκλογών, γιατί δεν είχε ο κ. Παπανδρέου την πολιτική νομιμοποίηση για να παίρνει μέτρα λιτότητας ύστερα από εκλογή με το «λεφτά υπάρχουν».


 Παραιτείται λοιπόν ο κ. Παπανδρέου και αντί να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές (για τους ανωτέρω λόγους πολιτικής νομιμοποίησης και ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος), ξαφνικά κάποιοι "φωστήρες" αποφάσισαν να εφαρμόσουν το Συντ. Αρ. 38 παρ. 2 και να φτιάξουν  μία Κυβέρνηση έκτρωμα, την οποία αλλιώς εκλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι δανειστές (Κυβέρνηση συνεργασίας), αλλιώς η ΝΔ (μεταβατική) και αλλιώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (συμπαιγνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Τώρα, πώς μπορεί να θεωρείται μεταβατική, μία Κυβέρνηση που θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις και θα δεσμεύσει τον ελληνικό λαό για πολλά χρόνια, μόνο στον μυαλό μερικών καρεκλοκένταυρων μπορεί να εξηγηθεί…οι οποίοι νομίζουν ότι οι Ευρωπαίοι «εταίροι» θα μας δώσουν χρήματα χωρίς ανταλλάγματα…. Εκτός φυσικά και αν η νέα Κυβέρνηση θα αναλωθεί για 3 μήνες σε δεξιώσεις και καφέδες με τους Γαλλογερμανούς...


Τι θα πουν τώρα όλοι αυτοί που κραύγαζαν για μήνες ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε πολιτική νομιμοποίηση για να κυβερνά, αλλά μόνο νομική; Τι είδους πολιτική νομιμοποίηση θα έχει η νέα Κυβέρνηση όσον αφορά την πραγματική βούληση του ελληνικού λαού; Βέβαια, νομιμοποίηση με βάση την τυπολατρική ανάγνωση του Συντάγματος ίσως έχει. Θα έχει όμως πολιτική νομιμοποίηση για την έλλειψη της οποίας κατηγορούσαν τόσο καιρό τον κ. Παπανδρέου..;; Όταν δε λέμε πολιτική νομιμοποίηση, εννοούμε την αντανάκλαση της αυθεντικής βούλησης του εκλογικού σώματος με βάση το Συντ. Αρ. 52.


 Επίσης, πολλά ερωτηματικά τίθενται και από το γεγονός ότι εδώ δεν έχουμε μία απλή παραίτηση Πρωθυπουργού με βάση το Συντ. Αρ. 38, αλλά μία παραίτηση με δαχτυλίδι διαδοχής. Δηλαδή παραιτούμαι και αντί να πάω σπίτι μου έχω και λόγο για το ποιος θα με αντικαταστήσει. Υπάρχει σαφής καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της παραίτησης γιατί υπερβαίνει το νόημα του κανόνα, ο οποίος ρυθμίζει περιπτώσεις που η θέση του Πρωθυπουργού μένει κενή για οποιονδήποτε λόγο (παραίτηση, θάνατος, προβλήματα υγείας) και όχι περιπτώσεις συμπαιγνίας. Το δε δαχτυλίδι διαδοχής σημαίνει συμπαιγνία.


Είναι επίσης γνωστό, ότι στις εκάστοτε εκλογές οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο τους βουλευτές, δίνοντάς τους λευκή επιταγή να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά ψηφίζουν  Πρωθυπουργό- ηγέτη που θα οδηγήσει τον λαό, ταυτόχρονα με την ψήφο στους βουλευτές. Ο λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ξέρει ποιος θα διοικήσει την χώρα (ως αρχηγός της Κυβέρνησης) για λογαριασμό του.   Οι δε  βουλευτές έχουν, με βάση την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία, αμφίδρομη σχέση με τον Πρωθυπουργό: μεταφέρουν τις θέσεις του Πρωθυπουργού στην κάθε τοπική κοινωνία και την πίεση της κάθε τοπικής κοινωνίας στον Πρωθυπουργό.


Επομένως, ο λαός στις εκάστοτε εκλογές ψηφίζει ΔΥΟ ξεχωριστά πράγματα: α) Πρωθυπουργό και β) βουλευτές. Δεν ψηφίζει μόνο βουλευτές δίνοντάς τους λευκή επιταγή να κάνουν ό,τι θέλουν όσον αφορά το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να γίνεται το Μέγαρο Μαξίμου μπακάλικο (όποιος θέλει να φεύγει και όποιος θέλουν οι βουλευτές να έρχεται) γιατί εκτός της ασφάλειας δικαίου και πολιτικής σταθερότητας που τίθεται υπ’ ατμόν, παραγκωνίζεται ο παράγοντας ηγέτης που θα υλοποιήσει την όποια ιδεολογία και θα οργανώσει την Κυβέρνηση.


Ο κόσμος ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπανδρέου όχι γιατί δεν χωνεύει τον Παπανδρέου, αλλά για να αλλάξει η πολιτική εξοντωτικής λιτότητας που του επιβάλλεται.  Τι θα κάνει γι’ αυτό ο νέος «μεταβατικός» Πρωθυπουργός; Θα πάρει πίσω τις περικοπές και τα χαράτσια του κ. Παπανδρέου, ή θα αρκεστεί στο να μην βάλει άλλα; Θα δεσμεύσει την Ελλάδα για δεκαετίες, ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές; Και αν ψηφιστεί μόνο για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, γιατί θα διαρκέσει η Κυβέρνηση 3 μήνες και όχι έναν; Η νέα Κυβέρνηση δεν θα πάρει κανένα μέτρο για τον λαό και την ανεξαρτησία της χώρας, αλλά για 3 μήνες θα κάνει μόνο δεξιώσεις και θα πίνει καφέ με τους Γαλλογερμανούς..;; Δυστυχώς, όλες αυτές οι ασάφειες θα εξαγριώσουν τον λαό ακόμα περισσότερο.


Κάποιοι που ίσως ζητοκραυγάζουν ότι η Ελλάδα απαλλάχτηκε από τον κ. Παπαδρέου πρέπει να ξυπνήσουν γρήγορα. Ο κ.  Παπανδρέου τον ρόλο του τον επιτέλεσε άριστα αφού (είτε λόγω δόλου είτε λόγω ανικανότητας) μετέτρεψε μία διαχειρίσιμη κρίση χρέους σε καταστροφική κρίση δανεισμού  και το μόνο που τον ενδιαφέρει πλέον είναι να γλιτώσει από τις όποιες ποινικές και πολιτικές του ευθύνες. Επομένως, καλύτερο πλυντήριο των ευθυνών του δεν θα μπορούσε να βρει από αυτό το 3μηνο μεταβατικό έκτρωμα που φτιάχτηκε.


Όσο για τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας, απλά μας αφήνουν να διαλέξουμε τρόπο ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας: ή μένουμε στο ευρώ και τους τα ξεπουλάμε όλα μέσω της τρόϊκας και της ξένης εποπτείας, ή μας γυρίζουν στην δραχμή και τους τα ξεπουλάμε όλα λόγω πείνας... Μας αφήνουν περιθώρια επιλογής, δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο... Η ιστορία όμως έχει αποδείξει (από το "μολών λαβέ" έως το "ελευθερία ή θάνατος"), ότι όταν ένας λαός εκβιάζεται και όποια επιλογή και να πάρει θα έχει τα θετικά και αρνητικά της (ναι ή όχι στο ευρώ, ναι ή όχι στην ΕΕ, ναι ή όχι στο ξεπούλημα, ναι ή όχι στην υποτέλεια κτλ), ο μόνος σωστός δρόμος είναι αυτός της αξιοπρέπειας.



1 σχόλιο

  1. ''Δρόμος της αξιοπρέπειας'' πολύ σωστό. Εύστοχες τοποθετήσεις και προσεγγίσεις

Leave a Reply