ΕΔΑΔ: Ένοχη η Τουρκία για παραβίαση δικαιωμάτων τεσσάρων Ε/κ


Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 11:05
Θα αποφασιστεί αργότερα η αποζημίωση

ΕΔΑΔ: Ένοχη η Τουρκία για παραβίαση δικαιωμάτων τεσσάρων Ε/κ

Στρασβούργο: Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναγνώρισε το δικαίωμα τεσσάρων Ε/κ να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιουσία τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Με κοινή απόφαση για τις υποθέσεις των Αλεξάνδρου, Σολομωνίδη, Γαβριήλ και Ορφανιδη το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για προστασία της περιουσίας.


Το ΕΔΑΔ επιφυλάκτηκε να λάβει μεταγενέστερα απόφαση σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί στους ενάγοντες.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ χαιρετίζει τις τέσσερις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες δικαιώνονται Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτεται η προσπάθεια της Τουρκίας να αναγνωρισθεί η παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων, που δημιούργησε το παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα.

Σε ανακοίνωση της, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ''οι νέες αυτές αποφάσεις του ΕΔΑΔ καταδεικνύουν πανηγυρικά ότι το δικαίωμα περιουσίας είναι αναπαλλοτρίωτο και πλήρως κατοχυρωμένο από τις διεθνείς και τις Ευρωπαϊκές συμβάσεις''.

''Καθήκον μας'', καταλήγει, ''η εμμονή στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών σε κάθε συζήτηση και διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού''.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply