Η κληρονομιά του κου Χατζηγάκη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αδικιών!

Η παρακάτω είδηση παρουσιάστηκε στα ελληνικά ΜΜΕ ως μεταρρύθμιση προς θετική κατεύθυνση στον τομέα της Δικαιοσύνης. Οι συνάδελφοι δικηγόροι φυσικά ικανοποιήθηκαν, καθώς οι εντολείς τους θα βρεθούν μια ώρα αρχύτερα εκτός φυλακής. Στην πραγματικότητα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της αξιοπιστίας του ετοιμόρροπου συστήματος απονομής δικαιοσύνης!
Χατζηγάκης: Ό,τι δώσαμε δώσαμε...

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Το τέλος του «διαλόγου» με τους κρατουμένους προϊωνίζεται η σημερινή κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις φυλακές που συνοδεύθηκε με την αισιόδοξη εκτίμηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκη, ότι με τα νέα μέτρα θα ευεργετηθούν σε βάθος χρόνου 5.000 κρατούμενοι, από τους οποίους οι 1.500 θα αποφυλακισθούν άμεσα.

«Εξαντλήσαμε τα πάντα. Ίσως σε πολλά σημεία να υπερβήκαμε το όριο, που είναι η κοινωνία. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε εκτεθειμένη και χωρίς προστασία» δήλωσε χθες ο κ. Χατζηγάκης, δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεών του.



[...]

Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις, οι οποίες επρόκειτο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, να κατατεθούν χθες:

* Οσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή μέχρι 5 χρόνων για πλημμελήματα ή κακουργήματα (και για υποθέσεις ναρκωτικών) μπορούν να τη μετατρέψουν σε χρηματική. Η μετατροπή δεν επιτρέπεται αν το δικαστήριο κρίνει ότι δεν αρκεί η εξαγορά για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. (Εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου)

* Μειώνεται το ελάχιστο ποσό της μετατροπής για κάθε ημέρα φυλάκισης από 10 ευρώ που ισχύει σήμερα σε 3 ευρώ, με δυνατότητα του δικαστηρίου να μειώσει το ποσό σε 1 ευρώ την ημέρα.

* Αποφυλακίζονται όσοι έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. (Εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου)

* Επεκτείνονται τα 3/5 ως ελάχιστο όριο έκτισης ποινής για την υπό όρους απόλυση και στους καταδικασθέντες για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί με τις επιβαρυντικές περιστάσεις τού Ν. 3459/2006 (άρθρα 23 και 23Α).

* Μειώνεται το ανώτατο όριο της προφυλάκισης από τους 18 στους 12 μήνες, με εξαίρεση τα σοβαρότερα κακουργήματα, για τα οποία προβλέπεται ισόβια κάθειρξη ή κάθειρξη έως 20 χρόνια.

* Αυξάνεται κατά μία ημέρα ο χρόνος των τακτικών αδειών. Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών προβλέπονται μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί για ναρκωτικά με τις επιβαρυντικές περιστάσεις τού Ν. 3459/2006.

* Συγχωνεύονται οι πειθαρχικές ποινές και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής για τις μικρές ποινές.

* Ενσωματώνεται με καθυστέρηση τεσσάρων ετών στο εθνικό δίκαιο η απόφαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (2004/757) για τη διακίνηση ναρκωτικών.

* Επεκτείνεται ο θεσμός της υπό όρους απόλυσης σε όσους πάσχουν από AIDS, νεφρική ανεπάρκεια, ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικοί.

Τι δεν κάνει

* Δεν προβλέπεται η ταχύτερη απόλυση με όρους για τους καταδικασμένους για κακουργήματα ακόμη και αν οι ποινές τους είναι μικρότερες των 5 χρόνων.

* Δεν δίνεται δυνατότητα εξαγοράς των ποινών πάνω από 5 χρόνια, ακόμη και των πλημμεληματικών που αφορούν τον κύριο όγκο των κρατουμένων (πάνω από 6.700).

* Δεν περιλαμβάνεται καμία ρύθμιση για τους ανηλίκους.

* Δεν καταργείται η αθροιστική σώρευση του χρόνου παραγραφής των πειθαρχικών ποινών.

* Παραμένει το 18μηνο ως ανώτατο όριο προφυλάκισης για μεγάλο αριθμό αδικημάτων.

* Δεν γίνεται ουσιαστική διεύρυνση του θεσμού των αδειών, παρά την πετυχημένη 18ετή εφαρμογή του.

* Δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση για την άμεση βελτίωση των όρων μεταγωγής των κρατουμένων.

* Δεν ικανοποιείται το αίτημα να συναντηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης με την επιτροπή κρατουμένων.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, μεταξύ άλλων, θα ορίζει ότι κατά την αυτόφωρη σύλληψη κατηγορουμένων για ναρκωτικά θα γίνεται άμεση λήψη βιολογικού υλικού ώστε να διαχωρίζονται οι χρήστες από τους εμπόρους, θα υπάρχει πρόβλεψη για τη χορήγηση μεθαδόνης στους χρήστες-ασθενείς, θα θεσμοθετείται η ένταξη των νοσοκομείων και των ψυχιατρείων των φυλακών στο ΕΣΥ, ενώ έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων Κέντρων Απεξάρτησης (το πρώτο θα είναι στην Κασσάνδρα) και η προμήθεια νέων υπερσύγχρονων συσκευών ανίχνευσης ουσιών σε όλες τις φυλακές.

* Σε αντίθεση με τους αρχηγούς των κομμάτων, για τους οποίους επιτρέπεται η πρόσβαση, οι φυλακές παραμένουν άβατο για τους βουλευτές. Όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε χθες σε κλιμάκιο βουλευτών του να επικοινωνήσει με κρατούμενους στον Κορυδαλλό και αποδίδει αυτή τη συμπεριφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να κρύψει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.

* Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η Κοινή Δράση Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Φυλακισμένων θα πραγματοποιήσει 48ωρη συμβολική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αίτημα να συναντηθεί ο κ. Χατζηγάκης με την εκλεγμένη πανελλαδική επιτροπή κρατουμένων. *


Το κακό δεν σταματά εδώ! Διαβάστε και την επόμενη είδηση:


«Το υπ. Μακεδονίας - Θράκης θα εξαγοράσει τις ποινές κρατουμένων»

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης προτίθεται να διαθέσει ένα ποσό για την εξαγορά του υπολοίπου της ποινής κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ώστε να αποφυλακισθούν, δήλωσε ο υπουργός Μαργαρίτης Τζίμας σε αντιπροσωπεία συγγενών φυλακισμένων που τον επισκέφθηκαν χθες.

* Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση για το κίνημα των κρατουμένων αύριο Παρασκευή (7 μ.μ.) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

* Το Σάββατο θα γίνει συναυλία και μηχανοκίνητη πορεία, η οποία θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο και με ενδιάμεσες στάσεις στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους θα καταλήξει στις 5 το απόγευμα στις Φυλακές Διαβατών.

* Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά το ταμείο των κρατουμένων.

Ναι, καλά καταλάβατε, όλοι βάζουν ένα χεράκι για ν αποφυλακισθούν οι κρατούμενοι με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων!

κανένα σχόλιο

Leave a Reply