Γιατί οι Γερμανοί βράβευσαν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Α. Τσίπρα και Γ. Παπανδρέου;


brabeio

Το αυτοτρολάρισμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην ομιλία του μετά την απονομή του βραβείου Ewald von Kleist για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η θερμή συνάντηση με τον Ζάεφ και το παρασκήνιο της βράβευσης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τρόλαρε τον εαυτό του στην ομιλία του, μετά την απονομή του βραβείου Ewald von Kleist για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώπιον 500 περίπου προσκεκλημένων. «Ποτέ δεν πίστευα –και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015– ότι τέσσερα χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ και θα παραλάμβανα αυτό το βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας», είπε γελώντας και συνέχισε: «Αυτή όμως είναι η ζωή. Ποτέ μην λες ποτέ. Οι καιροί αλλάζουν και εμείς αλλάξαμε πράγματα προς το καλύτερο για τους λαούς μας».

Ούτε οι Βαυαροί θα πίστευαν λίγα χρόνια νωρίτερα ότι θα τιμούσαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ το βράδυ του Σαββάτου στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Το συγκεκριμένο βραβείο θεσμοθετήθηκε προς τιμήν του Γερμανού αντιναζί αξιωματικού της Βέρμαχτ, ο οποίος συμμετείχε στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ τον Ιούλιο του 1944 και απονέμεται από το 2009.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε συνοδευόμενος από την Μπέτυ Μπαζιάνα. «Είμαι πολύ υπερήφανος και είμαι πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας… Η Ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές. Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Τους δύο ηγέτες αποθέωσε και η Άνγκελα Μέρκελ. «Όταν υπάρχει το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις και λύσεις», τόνισε η καγκελάριος. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία τυχαία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της ετήσιας διοργάνωσης. Αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό και ο Σκοπιανός ομόλογός του τού σύστησε την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε.

Στο Μόναχο, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στις επίσημες εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στις οποίες έλαβαν μέρος 35 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και συνολικά πάνω από 600 αξιωματούχοι. Είχε διμερείς επαφές, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο (πρώτη του παρουσία ως υπουργός Εξωτερικών) και από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η Διάσκεψη του Μονάχου που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πέραν της ασφάλειας καταπιάνεται με τις διατλαντικές σχέσεις γενικότερα, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την τεχνολογία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μεταξύ των άλλων είχε συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό και την κατάσταση στο Αιγαίο, με τον πρώην Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τη συμπρόεδρο των Γερμανών Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ και τον Γεωργιανό ομόλογο του Μαμούτα Μπαχτάτζε.

Ο Ζόραν Ζάεφ σε δήλωσή του στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ερωτηθείς σχετικά με την από κοινού βράβευση του με τον Αλέξη Τσίπρα με το βραβείο Ewald von Kleist, αποκάλυψε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την χώρα του. «Είμαστε και επίσημα η Βόρεια Μακεδονία, αλλάξαμε πολλά σύμβολα σε όλη τη χώρα μας και φυσικά περιμένουμε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ίσως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όποτε είναι καλύτερα γι’ αυτόν». Θα ακολουθήσει και δίκη του επίσκεψη στην Ελλάδα: «Στην Αθήνα θα έρθω για πρώτη φορά με το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα γράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Λίγο αργότερα, σε άλλη συνέντευξή του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανείς δεν θα υπαναχωρήσει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός αν δεν τη σεβαστεί μία από τις δύο πλευρές. Μίλησε με θερμά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα και τη φιλία που τους ενώνει και επανέλαβε πως πρόκειται για μια «δίκαιη λύση».

Στο ερώτημα: «Γεννηθήκατε ως Μακεδόνας, πείτε μου, πώς νιώθετε όταν πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε από τη Βόρεια Μακεδονία;» ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ως εξής: «Πρώτον, παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας». 
 
 
----------------------------------------------
 
 

Βράβευση στον Παπανδρέου, εγκώμια για την Ελλάδα

 (03.10.2010)
 
Το βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» απονεμήθηκε την Κυριακή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής στο κέντρο του Βερολίνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο ενοποίησης της Γερμανίας.

Ο κ. Παπανδρέου πήρε το βραβείο στην κατηγορία «Δύναμη για Αλήθεια» από τον διοικητή της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος στην προσφώνησή του μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για τον πρωθυπουργό, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε το βραβείο «για λογαριασμό όλων των Ελλήνων» όπως είπε στην ομιλία του. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επέλεξε να μιλήσει «ανοιχτά και με ειλικρίνεια» για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συμβολισμό του βραβείου «Κβαντρίγκα» ως «σπάσιμο των ταμπού» κάνοντας την αναγωγή στην αλλαγή που έγινε με την ενοποίηση της Γερμανίας για να επισημάνει ότι πρέπει και σήμερα «να σπάσουν τα τείχη», είτε είναι «φυσικά» όπως στην Κύπρο, είτε «οικονομικά», είτε «θρησκευτικά», είτε τροφοδοτούν εθνικά στερεότυπα.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, οι οποίες όπως είπε δεν είχαν γίνει επί πολλές γενεές. «Όλοι με ρωτούν, αν θα πετύχουμε και τους απαντάω: θα πετύχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Στην έκβαση των προσπαθειών που κάνει η χώρα για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε μάλιστα ευρύτερη διάσταση, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης.

Εγκώμιο Άκερμαν

Aπό την πλευρά του, ο κ. Άκερμαν διαπίστωσε ότι «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται στο δρόμο της βελτίωσης και οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία προχωρούν, ακόμη και αν σε κάποιους φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει με επαρκή ταχύτητα και σε επαρκή βαθμό».

Ο κ. Άκερμαν υπογράμμισε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας κινδύνευσε για πρώτη φορά μία οικονομία της ευρωζώνης να απολέσει την εμπιστοσύνη των αγορών και την αξιοπιστία της «με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης ακόμη και πέραν των συνόρων της σε παγκόσμια κλίμακα».
Το μείζον είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία αυτή, «όσο μεγάλοι και να είναι οι πειρασμοί δεξιά και αριστερά», σημείωσε ο κ. Άκερμαν, τονίζοντας ότι αυτό είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας, προς το συμφέρον της Ευρώπης και προς το συμφέρον της πολιτικής εν γένει».
 

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply