Ολλανδία: Αντίδραση Τουρκίας στην αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων


turkey_flag-thumb-large--3-thumb-large-thumb-large
του Ν. Γεωργίου

Την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία αποφάσισαν κατά πλειοψηφία οι Ολλανδοί βουλευτές, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.


Νέο πλήγμα

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο, μετά την απόφαση που έλαβε η Κάτω Βουλή της Ολλανδίας, όπως το κοινοβούλιο «να μιλά το κοινοβούλιο με σαφήνεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων». Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα η Ολλανδία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα, ενώ το 2016 δεν επέτρεψε σε Τούρκους υπουργούς να προβούν σε ομιλίες αναφορικά με το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Κρατά αποστάσεις


Αποστάσεις από την απόφαση της Κάτω Βουλής κράτησε η ολλανδική κυβέρνηση, με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει πως η κυβέρνηση τιμά τα θύματα κάθε σφαγής, ωστόσο δεν είναι αρμοδιότητά της να κρίνει εάν πρόκειται για γενοκτονία. Εξέφρασε ακόμη ανοιχτά την αντίθεσή της με το ψήφισμα των βουλευτών, λέγοντας ότι αυτό δεν βοηθά στη συμφιλίωση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Τουρκική αντίδραση

Άμεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία με ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η απόφαση δεν δεσμεύει την Τουρκία και δεν είναι έγκυρη. Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ολλανδική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνει η επίσημη πολιτική της Ολλανδίας.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/ollandia-antidrasi-tourkias-stin-anagnorisi-tis-genoktonias-armenion

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply