Υπερψηφίστηκαν οι πέντε τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα – Tι προβλέπουν;


Με πέντε – για την ώρα – τροπολογίες που προστίθενται σε σχέδιο νόμου για τους… ψαράδες της Μεσογείου, προκειμένου να ακολουθήσουν… υπερκατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης και ψήφισης επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει από την Βουλή το τελευταίο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων ενόψει του eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Οι ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί σε κύρωση συμφωνίας για την Αλιεία που εισάγεται εσπευσμένα αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστούν εως αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Μεταξύ άλλων, οι πέντε τροπολογίες επιφέρουν νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 15 προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών και να περιοριστεί αυτός της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ενεργοποίηση των λεγόμενων αντίμετρων.
Με άλλη τροπολογία επέρχονται νέες αλλαγές – επι τα χείρω – στο συνταξιοδοτικό που θα επιβαρύνουν με άλλα 250 εκατ. ευρώ τους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, μετατίθεται για την 1.1.2023 από 1.1.2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής (αύξησης) των κύριων συντάξεων με κοινή υπουργική απόφαση, βάσει των οριζόμενων συντελεστών (ΑΕΠ και Δείκτη Τιμών Καταναλωτών). Από την προτεινόμενη διάταξη επέρχεται εξοικονόμηση για το 2022 ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Τρίτη τροπολογία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και «τσαλακώνει» πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Η επόμενη τροπολογία αλλάζει το νόμο για το πολιτικό χρήμα και τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων
Η πέμπτη τροπολογία φέρνει αλλαγές στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Με διαδικασίες εξπρές σε σχέδιο νόμου για την αλιεία
Με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα σε άσχετο σχέδιο νόμου για τα… ψάρια φέρνει αύριο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή πέντε τροπολογίες με τις οποίες θα νομοθετήσει τις εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις που οι πιστωτές αξιώνουν να έχουν γίνει νόμος του κράτους προτού αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ώστε να μην γίνει κάποιου είδους ατύχημα τον Ιούλιο που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο νομοθέτησης των υπολειπομένων προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής το πρωί της Πέμπτης, όπου και διαπιστώθηκε ασυνεννοησία μεταξύ των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει σε κύρωση συμφωνίας που θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια 5 – 6 τροπολογίες που θα αφορούν:
-Το αφορολόγητο και τον τρόπο υπολογισμού του
-Τις συλλογικές συμβάσεις με διορθώσεις των σχετικών αποσπασμάτων της αιτιολογικής έκθεσης και ενδεχομένως του σχετικού άρθρου του πρόσφατα ψηφισμένου μνημονίου
-Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
-Το συνταξιοδοτικό
-Και τα οικονομικά των κομμάτων
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απαίτησαν οι όποιες νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης να έρθουν με νομοσχέδιο και κανονικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξει νέος αιφνιδιασμός της Βουλής.
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης ζήτησε δίωρη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να επικοινωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου και να μεταφέρει τα αιτήματα.
Αφού ήρθε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι προαπαιτούμενες ρυθμίσεις θα έρθουν με την μορφή τροπολογιών που θα συζητηθούν σε νομοσχέδιο που θα εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια προκειμένου να καμφθούν και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Αμέσως μετά την συνεδρίαση, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η εισήγηση της κυβέρνησης για ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων με υπερκατεπείγουσα διαδικασία «είναι αδιανόητη και απαράδεκτη. Αποτελεί ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας καθώς επιχειρούν να ψηφίσουν μέτρα με διαδικασία που περιορίζει την ενημέρωση της κοινωνίας και την συμμετοχή των βουλευτών. Εμείς εκφράσαμε την απόλυτη αντίθεσή μας και προτείναμε να ενσωματωθούν οι τροπολογίες σε μικρό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Δευτέρα».
Εν τέλει η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο αρχικό σχέδιο και θα φέρει τα προαπαιτούμενα, αύριο μέσω πέντε τροπολογιών, για ψήφιση στη Βουλή.
--------------------------------------------------------------------

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Χωρίς την παραμικρή διαρροή ή διαφοροποίηση, η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε τις πέντε νέες τροπολογίες που κατατέθηκαν σε σύμβαση για την... αλιεία, προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενόψει Eurogroup. 
Kαιι οι τρεις τροπολογίες για τις οποίες ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία (σ.σ. αφορούσαν σε εργασιακά, ασφαλιστικό, αφορολόγητο) συγκέντρωσαν 153 θετικές ψήφους, το σύνολο δηλαδή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ). Από την Βουλή αποχώρησαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ καθώς και πολλοί άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Από τους εναπομείναντες, οι 84 καταψήφισαν τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ένταση καθώς το σύνολο της αντιπολίτευσης υιοθέτησε υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για νέα μέτρα «εν κρυπτώ» στις πλάτες εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και αντισυνταγματικές διαδικασίες που παραβιάζουν κάθε κοινοβουλευτική τάξη.
Μητσοτάκης: Έχετε ηττηθεί, κάντε εκλογές
«Αφού έχετε ηττηθεί, κάντε εκλογές» προέτρεψε στην έκτακτη παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι έρχονται διατάξεις δημοσιονομικές και ασφαλιστικές σε νομοσχέδιο για τα ψάρια.
«Πολλές φορές έχετε ξαναφέρει τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, παρότι το Σύνταγμα το απαγορεύει. Όπως απαγορεύει να περιλαμβάνονται συνταξιοδοτικές διατάξεις σε άλλα νομοσχέδια. Αλλά να εισάγετε τροπολογίες και δημοσιονομικά μέτρα σε νομοσχέδιο για τα ψάρια, αυτό δεν το έχετε ξανακάνει. Ξεπερνά το γελοίο» ήταν η αποστροφή του.
Τσακαλώτος: Μην δώσετε επιχειρήματα στους αντιπάλους
Να μην αφήσει η Βουλή προσχήματα, να μην αφήσει τη δυνατότητα στους αντιπάλους να μετατρέψουν τη συζήτηση του Εurogroup από μια συζήτηση για το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική, σε μια συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να φιμώσει κανέναν» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προσθέσει ότι δεν κατανοεί «τη μεγάλη έκπληξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και γνωρίζουν ότι εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως ήταν ενάντια στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ενάντια και στη σημερινή κυβέρνηση».
«Εμείς αυτή την επιτήρηση, την επιτροπεία έχουμε κάνει προσπάθεια να την αμβλύνουμε, από τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε. Μέχρι και γράμματα έχουμε αποστείλει στους αρχηγούς όλων των θεσμών -και των τεσσάρων. Γι΄αυτό το ζήτημα στείλαμε επιστολή το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή για τη μικρο-επιτήρηση, τη μικροδιοίκηση. Διότι θέλουν να έχουν λόγο ακόμη και για πολύ μικρές λεπτομέρειες» είπε ο υπουργός Οικονομικών για την επιτήρηση και επιτροπεία. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε μικροδιατυπώσεις -χωρίς να κατανοούν την ελληνική νομοθεσία- και έτσι κάνουν και «κακούς νόμους», όπως «κακοί νόμοι» έγιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση, όχι μόνο έκανε επιστολή για το ζήτημα αυτό προς τους θεσμούς, γι΄αυτή δηλαδή τη «μικροδιαχείριση», αλλά και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για το ζήτημα αυτό.
«Να ξέρετε πως διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια ακόμη και ευρωπαϊκό δικαστήριο να πάμε, για θεσμούς που πάνε πέρα από ευρωπαϊκό κεκτημένο, για παράδειγμα σε σχέση με τον θεμελιακό χάρτη δικαιωμάτων της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική αλλαγή για την επέκταση του παγώματος των συντάξεων και έχουμε τέσσερις άλλες τροπολογίες, που η συζήτησή τους μπορεί να τελειώσει σε 40 λεπτά» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το περιεχόμενο των τροπολογιών. «Ο λόγος που θέλουμε να ψηφίσουμε τόσο γρήγορα, είναι ένας και μοναδικός. Ότι ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στη διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοι μας δεν είναι ενιαίοι. Όχι μόνο ότι υπάρχουν διαφορετικοί θεσμοί και 18 κράτη μέλη στο eurogroup, αλλά και διαφωνίες εντός Κομισιόν, εντός ΔΝΤ και ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Και είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση στο eurogroup, ώστε αντί να είναι για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Αυτό που ζητάμε από το ελληνικό κοινοβούλιο -θα δούμε όλοι μαζί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του eurogroup, αν έχει δίκιο ο κ. Βορίδης ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος, ότι δεν θα μπούμε στο QE- αλλά για να μπορέσουμε να πούμε ότι καταφέραμε αυτά και όχι παραπάνω και εσείς από την άλλη να πείτε ότι δεν τα κατάφερε η κυβέρνηση, πρέπει να αφήσετε να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Γιατί πολλοί αντίπαλοί μας θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση της Πέμπτης, από μια συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο, για τα μέτρα για το χρέος, για τη διατύπωση για τη βιωσιμότητα που θα ανοίξει το δρόμο για το QE και την πρόσβαση των αγορών, σε μια συζήτηση για προαπαιτούμενα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση 
Με την κυβέρνηση να αποκρούει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικής διαδικασίας εισαγωγής στην Ολομέλεια των προαπαιτούμενων μέτρων (με τροπολογίες σε κύρωση σύμβασης για την Αλιεία) και τους εκπροσώπους των κομμάτων να υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος γι' αυτήν την επιλογή είναι να «περάσουν» εν κρυπτώ μέτρα εκατομμύριων στις πλάτες των πολιτών, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε η ΝΔ και υποστήριξαν τα κόμματα.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επικαλείται το Δίκαιο της ανάγκης που καταλύει το Σύνταγμα για να ψηφίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο. Έκαναν λόγο για εξευτελισμό του Κοινοβουλίου και καταλόγισαν στον πρόεδρο της Βουλής ότι έκανε πολιτική ομιλία «για την επιτυχημένη γεωπολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο ρόλος του είναι να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Είναι εξαιρετικό λυπηρό ότι αυτήν την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να την υπερασπιστεί ο πρόεδρος κι όχι η κυβέρνηση, η οποία έφτασε στο ύστατο στάδιο εξευτελισμού και δεν απασχολείται με τα ζητήματα του Κοινοβουλίου, φορτώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τους πολίτες χωρίς καμία συζήτηση», είπε ο κ. Βορίδης.



Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε αρνητικό που υπήρξε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και το φαινόμενο των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων παροξύνθηκε. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε», τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα.



«Η δική μας έκθεση πρέπει να υποβληθεί τη Δευτέρα, δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές των δεδομένων, που υπέχουν κοινωνική διάσταση, στις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το μόνο συνταγματικό θέμα που μπορεί να τεθεί είναι ότι οι συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν εισήχθησαν ως ειδικές.



«Είστε έτοιμοι να διαβείτε κι αυτόν τον Ρουβίκωνα και να βάλετε τις συντάξεις δίπλα στα ψάρια (σ.σ. οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την Αλιεία), κύριοι συνάδελφοι;», διερωτήθη ο κ. Δένδιας.



«Περνάτε ένα μίνι μνημονιάκι μέσω μίας απαράδεκτης διαδικασίας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, να πει ξεκάθαρα αν εγγυάται ότι η έξοδος στις αγορές «περνάει» μέσω του νομοσχεδίου για τα ψάρια, «για να ευχηθεί κι η αντιπολίτευση καλή ψαριά». Κατηγόρησε, εξάλλου, «τους υπουργούς της διαπραγμάτευσης» ότι ενημερώνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και «καθαρίζουν» με πέντε ώρες όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Aπό την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον λόγ0 έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος όπου επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε» είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε όριο  επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων. 

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply