Βιβλική καταστροφή στο Αμύνταιο: Θάφτηκε λιγνίτης αξίας 500 εκατ. ευρώ σε 80 εκατ. κυβικά χώμα – Χάθηκε ένα χωριό



Τεράστιο οικονομικό χτύπημα -άνω του 1,5 δισ. ευρώ- δέχθηκε η κινούμενη στα όρια της πτώχευσης ΔΕΗ, από τις πρωτόγνωρες κατολισθήσεις του ορυχείου του Αμύνταιου στη Φλώρινα.

Τα… ρίχτερ που προκάλεσε το τεκτονικό ρήγμα κάτω από την περιοχή δονούν αφενός τη βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης, η οποία ήδη μετράει απώλειες άνω των 2,5 δισ. από τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Συγκεκριμένα, κάτω από τις λάσπες του ορυχείου θάφτηκαν 500.000.000 ευρώ, τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς και λοιπός πάγιος εξοπλισμός άνω των 100.000.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει στην «Ελευθερία του Τύπου» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, «η συνολική ζημιά, συμπεριλαμβανομένης της μη λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου, μπορεί να ξεπερνά και το 1,5 δισ. ευρώ».


Οι κατολισθήσεις προκαλούν αφετέρου και παράπλευρες απώλειες στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης καθώς οι δύο λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ είναι άγνωστο αν και πότε θα επανεκκινήσουν, όπως φυσικά και το ορυχείο που τις εφοδιάζει. Αν και οι δύο λιγνιτικές μονάδες λειτουργούσαν πλήρως μόνο από την Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, εν τούτοις οι απώλειες ισχύος δοκιμάζουν τα όρια της επάρκειας ρεύματος.

Επίσης το έδαφος χάνουν κάτω από τα πόδια τους… περίπου 1.700 εργαζόμενοι. Πρόκειται για 850 της ΔΕΗ στο ορυχείο και στον ΑΗΣ Αμυνταίου οι οποίοι μένουν χωρίς αντικείμενο. Αλλοι 500 των εργολάβων δεν θα έχουν ξανά δουλειά στο κοίτασμα, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη και 350 νεοπροσληφθέντων – μόλις την περασμένη Παρασκευή – ειδικευμένων εργατών από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το τεκτονικό ρήγμα που περνάει κάτω από το 3.500 μέτρων έκτασης ορυχείο και το σε απόσταση 500 μέτρων χωριό των Αναργύρων άρχισε να προκαλεί σεισμικές δονήσεις από τις 11 το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Μεγάλες μάζες της τάξης των 80.000.000 κυβικών μέτρων μετακινήθηκαν θάβοντας τέσσερις από τους έξι γιγάντιους – βάρους 2.000 τόνων ο καθένας- καδοφόρους εκσκαφείς, και προκαλώντας καταστροφές και σε άλλον πάγιο εξοπλισμό. Κτίρια της κοινότητας υπέστησαν ρωγμές και οι κάτοικοι ένιωθαν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους για ώρες. Η ΔΕΗ μάλιστα προειδοποιεί πως μέχρι και σήμερα αναμένεται να σημειώνονται δευτερογενείς κατολισθήσεις.

Η εταιρία είχε διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3 Ιουνίου και μάλιστα τα μηχανήματα είχαν μετακινηθέι σε εκτιμώμενη –τότε-ασφαλή περιοχή.

Παρακολουθούσε σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ Μιχάλη Καββαδά τις ρωγματώσεις τη ς περιοχής από τα τέλη Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο καθηγητής συνέτασσε ακόμη και την ώρα των κατολισθήσεων το πόρισμα των ερευνών του και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτή την ώρα που συντάσσω το κείμενο με ειδοποιούν για κατολισθήσεις…».



-------------------------

 Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Οικισμού.

«Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας» δήλωσε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο «λύνουμε ένα πρόβλημα που έχει ο οικισμός και που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές».



Ο υπουργός εξήγησε ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον νόμο του 2011 τροποποιώντας το άρθρο 28 προκειμένου «να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Αναργύρων».

Δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση», διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης» για τις οποίες θα χρειαστούν συνέργειες και πολιτικές από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και τους αντίστοιχους δήμους της περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανακούφιση των κατοίκων και σε άμεση συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες από εξειδικευμένα συνεργεία Μηχανικών που θα ελέγξουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και θα κρίνουν εάν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν με ασφάλεια οι ιδιοκτήτες τους.

Νωρίτερα ο υπουργός συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο διοικητήριο του Ορυχείου Αμυνταίου όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλη κατολίσθηση. Η Όλγα Κουρίδου, επικεφαλής της διεύθυνσης ορυχείων της ΔΕΗ, ανέφερε στον υπουργό ότι τις επόμενες είκοσι ημέρες θα υπάρξει μια πρώτη έκθεση από την πλευρά της επιχείρησης για τις συνθήκες και τις αιτίες που οδήγησαν σε μια τέτοιου μεγέθους μετακίνηση εδαφών.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δική της έρευνα με τη σύσταση ξεχωριστής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν τις συνθήκες αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την ανεπιθύμητη εξέλιξη.



Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων. Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου.

Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.

Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: Giorgos Tsompanakis

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply