Η Βayer εξαγοράζει τη Monsanto: Ο γάμος δύο τεράτων




Ο γάμος δύο τεράτων: Η Bayer εξαγοράζει την Monsanto

του Πέτρου Αργυρίου 

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν μια γερμανική εταιρία κολοσσός με ναζιστικές καταβολές και πολλούς ακόμη σκελετούς στην ντουλάπα της τους οποίους φροντίζει επιμελώς να κρύβει, αποφασίζει να εξαγοράσει μια από τις πιο κακόφημες αμερικάνικες εταιρίες στον πλανήτη και μάλιστα εν μέσω ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου νεύρων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία;
Μάλλον τα καταφέρνει. Εδώ κι αρκετούς μήνες η Bayer, στην επιδίωξή της να πάρει το προβάδισμα στα ολιγοπώλια χημικών λιπασμάτων ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και σπόρων, φλέρταρε με πολλά δεκάδες δις την Monsanto. Τον περασμένο μόλις μήνα, η Monsanto και οι μέτοχοί της ενέδωσαν τελικά στο φλερτ της Bayer και την τελική προσφορά των 66 δις. Το μόνο εμπόδιο που απομένει είναι η τελική έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εμπόδιο που αναμένεται να καμφθεί από τα ισχυρά λόμπι και των δύο εταιριών.

Κι αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για την ανθρωπότητα. Η Ευρώπη για δεκαετίες αποτελούσε ένα από τα τελευταία και το πιο ισχυρά οχυρά κατά των μεταλλαγμένων. Οι πιέσεις από την Bayer μέσω της γερμανικής κυβέρνησης μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να δημιουργήσουν μια Ευρώπη μεταλλαγμένη όχι μόνο πολιτικά αλλά και αγροτικά, μετατρέποντας τους ευρωπαίους αγρότες σε δουλοπάροικους της Bayer, μια μετάλλαξη το πρώτο στάδιο της οποίας υποψιαζόμαστε ότι θα συμβεί στην ανοχύρωτη Ελλάδα καθώς ήδη τα μνημόνια έχουν προβλέψει ο έλεγχος κι ο συντονισμός της αγροτικής παραγωγής να περάσει κεντρικά σε τέσσερες μεγάλες εταιρίες.
Αν κάποιος δεν μπορεί να συλλάβει το πόσο κακό είναι το σμίξιμο των δύο αυτών εταιριών, ας ρίξει μια ματιά στα εγκλήματα της Monsanto και μόνο, όπως αυτά καταγράφονται στο βιβλίο μου «Παρά Φύση» (εκδόσεις Etra 2014):
«-Στην δεκαετία του 40, η Monsanto αναμείχθηκε στο σχέδιο Μανχάταν για την δημιουργία της πρώτης πυρηνικής βόμβας.
-Το 1947 η έκρηξη ενός φορτίου λιπάσματος προκάλεσε ίσως το μεγαλύτερο και σίγουρα το πιο πολύνεκρο βιομηχανικό ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ. Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιό της και ένα σημαντικό μέρος του λιμανιού στον κόλπο του Galvanston, στην πόλη του Τέξας.[1]
-Τις δεκαετίες του 1960 και 1970, η Monsanto συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με τον αμερικανικό στρατό αφού κατασκευάζει για αυτόν την περίφημη ουσία «Agent Orange», ουσία που χρησιμοποιήθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Βιετνάμ, στα πλαίσια ενός ακήρυχτου χημικού πολέμου. Χιλιάδες βετεράνοι του Βιετνάμ μήνυσαν τη Monsanto για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν μετά την επιστροφή τους και που οι ίδιοι απέδωσαν στη συστηματική χρήση του «Agent Orange»[2].
-Η Monsanto δεν έχει σταματήσει την άμεση ή έμμεση συνεργασία της με την αμερικανική κυβέρνηση. Στα πλαίσια του «σχεδίου Κολομβία», η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέθεσε σε μια άλλη εταιρία με αμφιλεγόμενο προφίλ και δραστηριότητες, την Dyncorp, τον αεροψεκασμό κολομβιανών καλλιεργειών κόκας. Η επιχείρηση των ΗΠΑ κατά ενός μεγάλου αριθμού κολομβιανών αγροτών αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα του πολέμου κατά των ναρκωτικών (War on Drugs) με τον ίδιο τρόπο που οι επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν αιτιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας (War on Terror). Το ζιζανιοκτόνο που επιλέχθηκε για τον πρωτοφανή σε έκταση αεροψεκασμό ήταν το Roundup της Monsanto. Οι τυχόν επιπτώσεις του ψεκασμού σε άλλες καλλιέργειες καθώς και στον εντόπιους πληθυσμούς ζώων και ανθρώπων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν με ακρίβεια.
-Το 2002 η εταιρία μηνύθηκε από 3500 κατοίκους του Anniston στην Αλαμπάμα. Οι 3500 χιλιάδες άνθρωποι θεώρησαν την εταιρία και το εργοστάσιό της στο Anniston υπεύθυνες για τη μόλυνση των ποταμών της περιοχής και τη χρόνια χημική δηλητηρίασή τους.
-Την ίδια περίοδο, η Monsanto επιχειρεί να λαδώσει τις ρυθμιστικές αρχές του Καναδά για να σπρώξει την μεταλλαγμένη ορμόνη της Posillac για τις αγελάδες που αυξάνει κατά λίγο την παραγωγή γάλακτος εις βάρος της υγείας τους και πιθανόν και των καταναλωτών.
-Η πρακτική των gene terminators, δηλαδή μεταλλαγμένων σπόρων που δημιουργούν φυτά που δεν μπορούν να δώσουν γόνιμους σπόρους, οδήγησε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες στην Ινδία σε εξαθλίωση, απώλεια εισοδημάτων και περιουσιών και σε επιδημίες αυτοκτονιών.
-Με των αριθμό των απαραίτητων για τη διαιώνιση της ζωής στον πλανήτη μελισσών σε περιοχές του πλανήτη, ανάμεσα σε άλλα ίσως και λόγω των μεταλλαγμένων καλλιεργειών και με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα, λόγω των συζευγμένων με αυτά ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων, η Monsanto αγοράζει το 2012, έναν από τους λίγους υγιείς οργανισμούς για την προστασία, την Beelogic. Ο λύκος εξαγόρασε το τσομπανόσκυλο.
Για όλα αυτά και πολλά παραπάνω, οικολογικές οργανώσεις και ενώσεις καταναλωτών, έφεραν την υπόθεση Monsanto στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στη Χάγη, που θα εξετάσει αυτό τον μήνα την κατηγορία για «οικοκτονία», για εκτεταμένες δηλαδή καταστροφές στο περιβάλλον.
Τα νέα μπορεί να είναι καλά, απίθανο είναι να σταματήσουν τις δυσοίωνες εξελίξεις, καθώς ο κορπαρατισμός, η κατάσταση δηλαδή εκείνη στην οποία την εξουσία έχουν όχι οι πολίτες, ούτε τα κοινοβούλια, ούτε οι βασιλείς αλλά οι πολυεθνικές, όχι μόνο ενισχύεται αλλά παρουσιάζεται ως η μόνη λύση καθώς τα εθνικά κράτη αποδυναμώνονται οικονομικά κι αναγκάζονται να παραχωρούν διαρκώς πόρους και περιουσία σε ιδιωτικά συμφέροντα ενώ οι κυβερνήσεις έχουν από καιρό αλωθεί από ισχυρά λόμπι.
Κι εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε την υποκρισία της ΕΕ στο όλο θέμα. Ενώ λαοί υποχρεώνονται σε σκληρή λιτότητα, οι μεγάλες εταιρίες επωφελούνται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Έτσι, ενώ από τη μία μεριά η ΕΕ πολεμά μέχρι σήμερα τα μεταλλαγμένα συμφέροντα, από την άλλη πόρτα τα διευκολύνει πλέον, διευκολύνοντας για παράδειγμα την Bayer έστω κι έμμεσα στην εξαγορά της Monsanto και δημιουργώντας έναν δούρειο ίππο και πολιορκητικό κριό παράλληλα, εντός της ΕΕ.
Η εξαγορά της Monsanto από την Bayer είναι μια μόνο από τις εξελίξεις που αν δεν σταματηθούν θα οδηγήσουν σε έναν απόλυτα ολιγοπωλιακό έλεγχο της αγροτικής παραγωγής στον πλανήτη, εξαφανίζοντας εκατομμύρια μικρομεσαίους αγρότες και υποδουλώνοντας τους υπολοίπους, οδηγώντας σε έναν τεχνοαγρομεσαίωνα με τεράστιες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τεράστιους κινδύνους από τη διασπορά μεταλλαγμένων γονιδίων στα οικοσυστήματα του πλανήτη:
Το Φεβρουάριο του 2016 ο ελβετικός κολοσσός Syngenta εξαγοράστηκε από την κρατική China National Chemical Corp έναντι του ποσού των 44 δις.
Συγχώνευση επιδιώκουν κι οι αμαρτωλοί κολοσσοί Dow Chemical Co. και DuPont Co.
Ας δούμε λοιπόν ποιος θα ελέγχει τι, όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, εφόσον ολοκληρωθούν αυτές οι εξαγορές και τι μερίδιο αγοράς θα έχουν οι συγχωνευμένοι κολοσσοί:
Στο αμερικάνικο καλαμπόκι η DuPond/Dow θα έχει το 41% με την Bayer/Monsanto να έχει το 36%. 
Στα ζιζανιοκτόνα η Bayer/Monsanto θα έχει το 34%, η Syngenta/ China National Chemical Group το 25% και η DuPond/Dow το 19%.
Στα εντομοκτόνα η Bayer/Monsanto θα έχει το 23%, η Syngenta/ China National Chemical Group ένα 23% ακόμη κι η Dupond/Dow το 19%.
Στην όλη εικόνα θα πρέπει να προστεθεί η απαξίωση των τιμών της αγροτικής γης και η μαζική εξαγορά της από μεγιστάνες του πλούτου, που σημαίνει όχι μόνο λιγότερους και περισσότερο εξαρτημένους αγρότες αλλά και λιγότερη αγροτική γη για αυτούς. Ένας νέος φεουδαλισμός ξημερώνει.
Επιστρέφοντας στο θέμα των συγχωνεύσεων, ο υποψήφιος για το χρίσμα των δημοκρατικών, Bernie Sanders, δήλωσε πως αυτές αποτελούν απειλή για όλους τους αμερικανούς.
«Αυτές οι συγχωνεύσεις ενισχύουν τα κέρδη τεράστιων εταιριών, κι αφήνουν τους Αμερικάνους να πληρώνουν ακόμη ακριβότερες τιμές» δήλωσε ο γερουσιαστής.
Αλλά ο Sanders δε θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς την προεδρία διεκδικούν οι Clinton και Tramp, με την Clinton να έχει τοπικό επιτελάρχη λομπίστα της Monsanto, να έχει δουλέψει ως δικηγόρος σε νομική εταιρία που είχε πελάτη την Monsanto, την Monsanto να έχει δώσει δωρεές έως και ενός εκατομμυρίου και με την Dow Chemical να έχει δώσει έως και πέντε εκατομμύρια στο Clinton Foundation.
Όσο επικίνδυνες κι αν είναι αυτές οι συγχωνεύσεις για τους αμερικανούς, για τους Ευρωπαίους η εξαγορά της Monsanto από την Bayer είναι ακόμη περισσότερο.
Κι αυτό γιατί η Ευρώπη για δεκαετίες αντιστεκόταν επιτυχώς στα μεταλλαγμένα και στον αμερικάνικο τρόπο παραγωγής και διατροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο πρωταθλητής στις τροφικές δηλητηριάσεις στον δυτικό κόσμο με τα κρούσματα να είναι αναλογικά 700% περισσότερα από ότι π.χ. στη Γαλλία.
Κι αυτό είναι το λιγότερο των δεινών που μας περιμένουν αν επιτραπεί από τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές η ήδη συμφωνημένη εξαγορά της Monsanto από την Bayer.
Όπως είπαμε. Ο τεχνοαγρομεσαίωνας ξημερώνει.




[1] Blasts and Fires Wreck Texas City of 15,000; 300 to 1,200 Dead; Thousands Hurt, Homeless; Wide Coast Area Rocked, Damage in Millions, The New York Times, 17 April 1947

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply