Σε κρίση η εκστρατεία του Τραμπ, τσουνάμι αποστασιοποιήσεων στο κόμμα

Η κορυφή των Ρεπουμπλικανών γυρνά την πλάτη


«Βαρόνοι» των Ρεπουμπλικανών εγκαταλείπουν τον Τραμπ έναν μήνα πριν στηθεί η κάλπη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )Διαστάσεις ντόμινο παίρνει για τον Ντόναλντ Τραμπ η υπόθεση με το βίντεο στο οποίο ακούγεται να κάνει σεξιστικά σχόλια, με ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών να συνεχίζουν να αποστασιοποιούνται από τον προεδρικό τους υποψήφιο έναν μήνα πριν την κάλπη: Παρά τα «δεν φεύγω» του μεγιστάνα, η λίστα με τα βαριά ονόματα του κόμματος που αποσύρουν την στήριξή τους μεγαλώνει, με τον Τζον Μακ Κέιν να λέει ότι «πλέον είναι αδύνατη ακόμη και η υπό όρους υποστήριξη».

Την δυσκολία για τον υποψήφιο -εμφανέστατη με το ότι η κορυφή του κόμματος με το οποίο βάζει υποψηφιότητα απομακρύνεται 30 ημέρες πριν τις εκλογές- την υπογραμμίζει το ότι πολιτικά στελέχη στην Ουάσινγκτον, τίτλοι εφημερίδων ανά την υφήλιο και ο ίδιος ο Τραμπ φτάνουν στο σημείο να μιλούν ανοικτά για σενάριο μέχρι και αποχώρησης -ο ίδιος ο Τραμπ, φυσικά, αποκλείοντάς το, όμως και μόνο πως χρειάστηκε να το προφέρει λίγο πριν τη μάχη δείχνει πού βρίσκονται τα πράγματα. 

To σενάριο παραίτησης από την υποψηφιότητα μπορεί να είναι μάλλον απίθανο, όμως και μόνο πως παραμονές της κάλπης έχει αρχίσει να προκαλεί «θεωρητικό ενδιαφέρον» λέει πολλά.


Ανάμεσα στους 60 ρεπουμπλικανούς της κορυφής που απέσυραν την υποστήριξή τους στον Τραμπ ήταν ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν (μεταξύ άλλων, προεδρικός υποψήφιος το 2008). Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσω να προσφέρω ακόμη και υπό όρους υποστήριξη», τονίζοντας: «Η σύζυγός μου κι εγώ δεν θα ψηφίσουμε τον Τραμπ. Δεν ψήφισα ποτέ Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο και δεν θα ψηφίσω ούτε την Χίλαρι Κλίντον, θα γράψω [στην κάλπη] το όνομα κάποιου καλού συντηρητικού Ρεπουμπλικανού που έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος». 

Εκ των 60 αυτών Ρεπουμπλικανών της κομματικής κορυφής, οι 20 είχαν καλέσει ανοικτά τον Τραμπ να παραιτηθεί από υποψήφιος. Μεταξύ τους ήταν η πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, που χαρακτηριστικά είπε: «Αρκετά. Ο Τραμπ δεν πρέπει να γίνει πρόεδρος, πρέπει να αποσυρθεί». 

Από την πλευρά της εκστρατείας του Τραμπ, οι μέχρι τώρα κινήσεις του δύσκολα έχουν καταφέρει να κατευνάσουν το κλίμα. Η θέση του Τραμπ είναι να απορρίπτει τους κεραυνούς των ηγετικών στελεχών ως τμήματα του «κατεστημένου που θέλει τόσο πολύ να κάνω στην άκρη». 

Την σπανιότατη μεν, διστακτική (στα μάτια των επιφυλακτικών) δε συγγνώμη του ακολούθησε δήλωση της συζύγου του Μελάνια που επίσης αποσκοπούσε στο να δοθεί το μήνυμα πως το «πρόβλημα» πρέπει να ξεπεραστεί. 

H σύζυγός του είπε πως τα σχόλια που ακούγεται να κάνει ο Τραμπ «δεν αντιπροσωπεύουν τον άνδρα που γνωρίζω» και συνέχισε, λέγοντας πως τα λόγια του ήταν «απαράδεκτα και προσβληκτικά απέναντί μου», πως ο μεγιστάνας «έχει την καρδιά και το μυαλό ηγέτη, ελπίζω πως ο κόσμος θα δεχθεί τη συγγνώμη του, όπως την έχω δεχτει εγώ, και θα επικεντρωθεί στα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας κι ο κόσμος». 

Φιλότιμη κίνηση, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχει μία λίστα που μεγαλώνει: Εκείνη των New York Times με τα ρεπουμπλικανικά στελέχη που απομακρύνονται από τον Τραμπ. Το βίντεο έχει γίνει το πιο ορατό σύμπτωμα του προβλήματος που υπήρχε εξαρχής με τον μεγιστάνα, το ότι η εγκαθιδρυμένη ηγεσία του κόμματος είχε εξαναγκαστεί να δεχθεί την υποψηφιότητά του. 

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ


(in.gr, 09.10.2016)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply