Οψιμη αναδίπλωση για τους λέκτορες

Την ίδια στιγμή, η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε 289 υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα, με στόχο το brain gain.


Του Απόστολου Λακασά


Νερό στο κρασί της μοιάζει να βάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο θέμα του βοηθητικού προσωπικού, το οποίο με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση απέκτησε τη δυνατότητα να καταλάβει θέση πανεπιστημιακού. Η μεταστροφή της ηγεσίας εξηγείται από δύο κύριους λόγους. Κατά πρώτον, οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών είναι οξύτατες. Κατά δεύτερον, η ίδια η ηγεσία του υπουργείου θα είναι ανακόλουθη με τις διακηρύξεις της περί προσπαθειών για brain gain και κάλυψης των θέσεων πανεπιστημιακών με ανοιχτές διαδικασίες.

Ειδικότερα, μετά τον σάλο που προκάλεσε η ψηφισθείσα ρύθμιση –βάσει αυτής θα μπορούν ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (δηλαδή, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε ΑΕΙ/ΤΕΙ– υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας δήλωναν χθες στην «Κ» ότι η ηγεσία θα ακούσει όλες τις πλευρές. Και τη Σύνοδο Πρυτάνεων και την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και τους εκπροσώπους των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ. Βέβαια, θα είναι όψιμος ο διάλογος, καθώς μία από τις βασικές επικρίσεις κατά του υπουργού Νίκου Φίλη είναι ότι η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή στο παρά ένα ψήφισης του ν/σ «και δεν πέρασε από διαβούλευση με κανένα εμπλεκόμενο φορέα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, τόσο για την κοινοβουλευτική δεοντολογία όσο και για τον διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα» όπως ανέφερε η ΠΟΣΔΕΠ στις 3 Σεπτεμβρίου.

Χθες, πηγές του υπουργείου δήλωσαν στην «Κ» ότι το προσωπικό ΕΕΠ και ΕΔΙΠ που πληροί τους όρους της ρύθμισης για να διεκδικήσουν μία θέση λέκτορα είναι περίπου 400 –για περίπου 1.500 είχαν κάνει λόγο πανεπιστημιακοί– ότι όλα θα γίνουν με βάση τα αιτήματα και τον προγραμματισμό των πανεπιστημίων και ότι, ευρύτερα, δεν υπάρχει σπουδή εκ μέρους του υπουργείου στο ζήτημα. Μάλιστα, από το υπουργείο διαψεύδονται ρητώς, όπως αναμενόταν, φήμες περί φωτογραφικής διάταξης που ευνοεί και πρόσωπα του περιβάλλοντος πανεπιστημιακού.

Αλλωστε, εκκρεμεί το θέμα των 500 διορισμών στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, που ακόμη να προκηρυχθούν. Η κατανομή των θέσεων έγινε με υπουργική απόφαση στις 24 Φεβρουαρίου 2016, αλλά ακόμη τα ΑΕΙ να δουν... φως. Η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, ενημερώνοντας την «Κ», αποδίδει την καθυστέρηση «στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και στην επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησης των προκηρύξεων των κενών θέσεων» και ότι «ήδη ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισής τους από την κ. Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση».

Εως ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης, η κ. Αναγνωστοπούλου δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως επί της ρύθμισης υπέρ των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, δείχνοντας να παίρνει αποστάσεις από το θέμα. Αντίθετα, η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα υποτροφιών συνολικά 289 θέσεων σε τρεις επιστημονικούς τομείς, για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα. Οι υποτροφίες (στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΙΚΥ οι σχετικές πληροφορίες) θα είναι διάρκειας έως 24 μήνες με μηνιαία αμοιβή 1.089,21 ευρώ καθαρά (από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ελληνικό Δημόσιο η χρηματοδότηση). Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης έχει εξασφαλίσει κονδύλια για προκήρυξη θέσεων νέων επιστημόνων.

Στο πλαίσιο αυτό, δικαιολογείται η πανεπιστημιακός κ. Αναγνωστοπούλου να δηλώνει «ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη για ανάσχεση της εκροής νέων επιστημόνων με το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποτροφιών». Το ίδιο θα μπορούσε να πει –επιδεικνύοντας τις προσπάθειές του– και ο, επίσης πανεπιστημιακός, Κώστας Φωτάκης.


(Καθημερινή, 07.09.2016)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply