Γιούνκερ: Ανοίξτε τα σύνορα, είναι η χειρότερη εφεύρεση – Αντίδραση Μέι

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε μάλιστα ότι πρέπει να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα ώστε να καταδειχθεί η αλληλεγγύη στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στη Γηραιά Ήπειρο




Toυ Στέλιου Κάνδια

Την αντίδραση της πρωθυπουργού της Βρετανίας προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν ότι «τα σύνορα είναι η χειρότερη ‘‘εφεύρεση’’ που έκαναν ποτέ οι πολιτικοί». 

Μιλώντας στο European Forum Alpbach, που διεξάγεται στην Αυστρία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μάλιστα ότι πρέπει να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα ώστε να καταδειχθεί η αλληλεγγύη στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στη Γηραιά Ήπειρο. Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο της πολιτικής των «κλειστών συνόρων» που ακολουθείται στην Ευρώπη με αιχμή την Αυστρία και τις χώρες του Βίζενγκραντ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι το Brexit στην πράξη σημαίνει ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ όλα τα κράτη – μέλη να λειτουργούν σαν ένα. «Δεν πρέπει να χάσουμε το δρόμο μας λόγω της παγκοσμιοποίησης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» προειδοποίησε. 

Αντιδρώντας άμεσα, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε ότι η Τερέζα Μέι διαφωνεί με τα λεγόμενα Γιούνκερ περί συνόρων. «Δεν είναι κάτι με το οποίο συμφωνεί η πρωθυπουργός» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απέστειλε μήνυμα ενόψει της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε ιταλικό νησί με αιχμή το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, αλλά και θέματα οικονομίας και ασφάλειας με αφορμή και το προσφυγικό. 

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι η ‘‘στοργική μητέρα’’ των κοινών αξιών που χαρακτηρίζουν τα κράτη-μέλη» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στις χώρες που αρνούνται τη μετεγκατάσταση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.


(ΣΚΑΪ, 22.08.2016)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply