Υποκύπτει στον Ερντογάν η Μέρκελ και δέχεται τη δίωξη κωμικού

Θυσιάζει την ελευθερία του λόγου

Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώνει την αποδοχή του αιτήματος Ερντογάν   (Φωτογραφία:  Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία

Με ένα μεγαλοπρεπέστατο «Ja» για το οποίο θα δεχθεί επικρίσεις απάντησε η γερμανική κυβέρνηση στο αίτημα Ερντογάν για δίωξη Γερμανού κωμικού λόγω σκληρής σάτιρας στο πρόσωπό του. Ανακοινώνοντας η ίδια την απόφαση, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως ο συνασπισμός διχάστηκε, ενώ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την ουσία της υπόθεσης.

Ο λόγος περνά τώρα στους εισαγγελείς, ενώ η καγκελάριος -η οποία επικαλέστηκε ένα άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα- ταξιδεύει ξανά στην Τουρκία στις 23 Απριλίου με φόντο το Προσφυγικό.

«Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, συντηρητικούς και Σοσιαλδημοκράτες» δήλωσε η Μέρκελ σε ζωντανή μετάδοση. «H κατάληξη ήταν πως η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει εξουσιοδότηση σε αυτή την υπόθεση» ανέφερε για να προσθέσει πως αυτή δεν είναι απόφαση που αφορά στην ουσία της υπόθεσης δίωξης κατά του Μπόμερμαν.

Παράλληλα, επανέλαβε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Εξοργισμένος ο Ερντογάν ζητούσε μετ' επιτάσεως την ποινική δίωξη του Γερμανού κωμικού για προσβολή αρχηγού κράτους. Βάσει του γερμανικού ποινικού κώδικα, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει το πράσινο φως στους εισαγγελείς για μία τέτοια εξέλιξη, το οποίο και τελικώς δόθηκε.

Η συνέχεια εναπόκειται συνεπώς στους εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν πράγματι θα ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Γιανς Μπόμερμαν.

Από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Μπόμερμαν διάβασε ένα «υβριστικής κριτικής», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ποίημα κατά του Ερντογάν, το οποίο πυροδότησε την οργή του Τούρκου πρόεδρου ο οποίος και ζήτησε από τη Γερμανία να διώξει ποινικά τον κωμικό καταθέτοντας επίσης ξεχωριστά μήνυση εναντίον του.


Για την απόφασή της αυτή η γερμανιδα καγκελάριος αναμένεται να δεχτεί σκληρές επικρίσεις στο εσωτερικό, επειδή υπέκυψε στις πιέσεις σε ένα θέμα που αφορά την ελευθερία του λόγου εντός της χώρας από έναν ηγέτη που κατηγορείται για ολοκληρωτικές αντιλήψεις και φίμωση του Τύπου. Ήδη το εξώφυλο του Spiegel είναι χαρακτηριστικό:



Πριν την ανακοίνωση Μέρκελ για την αποδοχή του τουρκικού αιτήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα πραγματοποιήσει τελικώς επίσκεψη στην Τουρκία -παρά την αρχική διάψευση.
Μαζί της και ο Τουσκ
    Η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρίσκεται στις 23 Απριλίου στο τουρκικό Γκαζιαντέπ μαζί με με τους Ντόναλντ Τουσκ και Φρανς Τίμερμανς.

    Μιλώντας προ ημερών για την υπόθεση που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας η Μέρκελ είχε επιχειρήσει να αποσυνδέσει τη συμφωνία για το Προσφυγικό από την τουρκική οργή για τη σάτιρα. «Στις θεμελιώδεις ελευθερίες μας είναι η ελευθερία της γνώμης, της επιστήμης και φυσικά της τέχνης» είχε υπογραμμίσει -αν και τόνισε ότι το τουρκικό αίτημα «θα εξεταστεί ενδελεχώς».

    Το όλο θέμα έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία του Ερντογάν στο προσφυγικό -και εκείνος σαφώς το γνωρίζει.

    Μία παράγραφος του γερμανικού ποινικού κώδικα «έριξε» σε εκείνη το μπαλάκι της απόφασης για το εάν θα επιτρέψει τη δίωξη κωμικού στη χώρα της για σάτιρα σε βάρος ενός ηγέτη που «πνίγει» την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στη δική του χώρα του με διώξεις και λουκέτα σε μέσα ενημέρωσης.

    «Εάν δώσει τη συγκατάθεσή της για δίκη σε βάρος του κωμικού, κινδυνεύει να θεωρηθεί μαριονέτα του Ερντογάν και αδύναμος φύλακας της ελευθερίας του λόγου. Εάν σταματήσει τις διαδικασίες, δίνει στην Τουρκία ένα λόγο να ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία τελευταία έχει μειώσει την πολιτική πίεση στο πρόσωπό της» έγραφε πριν την έκδοση της απόφασης ο βρετανικός Guardian...
    Newsroom ΔΟΛ


    (in.gr, 15.04.2016)

    Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

    Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

    κανένα σχόλιο

    Leave a Reply