Οι "κόφτες" σε μία οικονομία μπαίνουν για να μην ενεργοποιούνται και όχι για να ενεργοποιούνται.



Οι "κόφτες" σε μία οικονομία μπαίνουν προκειμένου να μην εφαρμοστούν και όχι για να εφαρμοστούν. Λειτουργούν ως προειδοποιητικά καμπανάκια τα οποία αρχίζουν να χτυπούν όταν μία οικονομία αρχίζει να πέφτει έξω.
Γι' αυτό τον λόγο αυτού του είδους οι μηχανισμοί μπαίνουν κατά κύριο λόγο σε ανεπτυγμένες οικονομίες προκειμένου να μην πέσουν έξω και επανέλθει η ύφεση. Δεν μπαίνουν σε ελλειμματικές οικονομίες που δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη, γιατί είναι αυτονόητο ότι κάθε τρεις μήνες οι "κόφτες" αυτοί θα ενεργοποιούνται συνεχώς.
Αν μάλιστα οι "κόφτες" αυτοί ενεργοποιούνται συνεχώς τότε σημαίνει ότι η οικονομία έχει πάρει τελείως λάθος δρόμο και υπάρχει πρόβλημα κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και όχι πρόβλημα "κόφτη".
Η σημερινή Κυβέρνηση έχει την εντύπωση ότι η οικονομία της χώρας είναι μία χαρά, δεν παράγει ελλείμματα και βάζει τον "κόφτη" στην (υποτίθεται) απίθανη περίπτωση (!!) που η τόσο "ισχυρή" μας οικονομία θα πέσει έξω...
Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει το πραγματικό πρόβλημα της χώρας που είναι η οικονομία της που παράγει ελλείμματα και έχει ανάγκη από φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις (δηλαδή ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα) και συμπεριφέρεται σαν μία ανεπτυγμένη οικονομία η οποία θα βάλει έναν "κόφτη" ως καμπανάκι στην περίπτωση που η οικονομία πέσει έξω.
Αντιθέτως, είναι δεδομένο ότι σε ελλειμματικές οικονομίες οι "κόφτες" ενεργοποιούνται αδιάκοπα με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται περίτρανα προς τα έξω ότι η οικονομία είναι προβληματική.
Γι' αυτό τον λόγο ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα χρονικά σημεία ενεργοποίησης του "κόφτη" πχ κάθε ένα έτος, ώστε η τυχόν ενιαύσια ενεργοποίησή του να μην έχει την συχνότητα που θα είχε πχ η τρίμηνη ενεργοποίησή του.
Τρίμηνη ενεργοποίηση του "κόφτη" θα ήταν ένας κόλαφος για την αποτυχημένη οικονομική της Κυβέρνησης, όμως τυχόν ενιαύσια ενεργοποίησή του κάπως θα μπορεί να καλυφθεί πολιτικά με αοριστίες του τύπου "έτυχε", ή με αποδιοπομπαίους τράγους περί "προσφυγικού" ή περί "κακών Ευρωπαίων που θέλουν αίμα από τον φτωχό ελληνικό λαό".
Η τρίμηνη ενεργοποίηση όμως του "συναγερμού" που λέγεται "κόφτης" έχει και την σημασία της έγκαιρης διόρθωσης των σφαλμάτων στην οικονομία, προκειμένου στο επόμενο τρίμηνο (δηλαδή μέσα σε 6 μήνες) η οικονομία να επανέλθει.
Αντιθέτως, με τυχόν ενιαύσια ενεργοποίηση του "κόφτη", θα έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για διόρθωση των σφαλμάτων και ακόμα περισσότερος για επανάκαμψη της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο "κόφτης" να παύει να είναι το καμπανάκι που "προειδοποιεί" και να χάνει την εργαλειακή σημασία του για την οικονομία.
Σε καθε περίπτωση, είναι προφανές ότι τυχόν επαναλαμβανόμενη ενεργοποίηση του "κόφτη" σημαίνει αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής αυτής ή για εκλογές για αλλαγή των πολιτικών που επιμένουν σε λάθος πολιτικές.


κανένα σχόλιο

Leave a Reply