Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση – Αναμένεται μακρά η νύχτα

Της Χριστιάννας Κούσιου



Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μετά από 3,5 ώρες διακοπή, καθώς το οικονομικό επιτελείο μετέβη στο Μαξίμου για διαβουλεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το «νόμο Κατσέλη» και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%, ενώ σε κάθε περίπτωση να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν  τις υποχρεώσεις τους, ενώ κατόπιν αιτήματος και των ίδιων των τραπεζών θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ” ένα χρόνο.
Επίσης  , στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθεται θέμα επιβολής κριτηρίων που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ για πρώτη φορά- σύμφωνα με πληροφορίες-δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο «νόμο Κατσέλη» που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.
Πηγές που συμμετέχουν στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων εξέφρασαν την προσδοκία ότι τα θέματα θα μπορούσαν να κλείσουν ακόμα και σήμερα. Ωστόσο άλλες πηγές ανέφεραν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καθώς τα ανοικτά ζητήματα είναι ακόμα αρκετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω της εμπλοκής που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείεται να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του,με στόχο να αναζητήσει μια πολιτική λύση.
Σημειώνεται ότι η σημερινή αρχική διαπραγμάτευση των δανειστών με την ελληνική πλευρά ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφέρουν πως παραμένει η διάσταση απόψεων σχετικά με τα κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αν και απ´ ότι φαίνεται το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών εντοπίζεται στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η γραμμή των δανειστών είναι να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά, στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέση που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds ενώ άλλο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος δεν θα υπάρξει νομοθέτημα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά η χάραξη μιας στρατηγικής. Αντιθέτως, με νόμο θα περάσει η συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπου και εκεί ακόμη οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει.
Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, απέβη άκαρπη αν και έγιναν βήματα προσέγγισης των δυο πλευρών όπως είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.
Παρά το γεγονός ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση εντός της ημέρας, παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα και θα βγει λευκός καπνός ή αν θα συνεχιστούν και αύριο, αφού η συνεδρίαση του EuroWorking Group έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη.
Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο για να στείλει ένα θετικό μήνυμα λόγω και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Θετικό μήνυμα το οποίο σύμφωνα με Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις έστειλε με τη δήλωση του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε την πρόοδο που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Αθήνα.

(Αθήνα 9,84, 15.11.2015)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply