Mητρόπουλος: Δεν υπάρχει εντιμότερη ψήφος από εκείνη προς το ΚΚΕ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Μητρόπουλος στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα

«Ο λαός να μην συμμετάσχει, δηλαδή να μην το νομιμοποιήσει το Μνημόνιο, μην ψηφίζοντας τα τέσσερα μνημονιακά κόμματα ή, αν θέλει να ψηφίσει, δεν υπάρχει εντιμότερη ψήφος από εκείνη προς το ΚΚΕ» δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για το «κόψιμό» του από τις λίστες.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 o κ. Μητρόπουλος είπε: 

«Η νέα γενιά, η οποία συσπειρώνεται-δεν συσπειρώνεται, δεν πρέπει να νομιμοποιήσει το Μνημόνιο, δηλαδή τη καταδίκή της. Η μόνη επιλογή αυτή τη στιγμή για την πατρίδα, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων -διότι πήγαμε σαν πρόβατα επί σφαγή και φορτώσαμε στο λαό μας μιας τέτοιας σφοδρότητας θατσερικής επίνευσης πρόγραμμα -είναι ή ο λαός να μην συμμετάσχει, δηλαδή να μην το νομιμοποιήσει (το Μνημόνιο), μην ψηφίζοντας τα τέσσερα μνημονιακά κόμματα ή, αν θέλει να ψηφίσει, δεν υπάρχει εντιμότερη ψήφος από εκείνη προς το ΚΚΕ.

» Εγώ λέω ότι (αυτή είναι) η εθνικότερη πολιτική εκλογική θέση όλων μας, κυρίως της νέας γενιάς, διότι αν νομιμοποιήσει και συσπειρωθεί και πάει και επιλέξει το μακελάρη του Μνημονίου, τον έναν ή του δύο ή τους τρεις, η νέα γενιά θα έχει αυτοκτονήσει. Πιστεύω και η αποχή είναι υψηλής συνειδητότητας στάση.

» Αποχή ή λευκό ή ΚΚΕ. Να αρχίσει μια νέα διαπραγμάτευση, διότι ο απεγκλωβισμός από το Μνημόνιο, δεν μπορεί να γίνει από τα κόμματα που το ψήφισαν.

» Τους κάλεσα (σ.σ.: τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ) να παραδεχτούν ότι βρίσκομαι μπροστά σε ένα σχέδιο σπίλωσης και πολιτικής εξόντωσης και τους ζήτησα να ανακαλέσουν την κατάπτυστη υπόθεση που δεν ταιριάζει σε σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς. 

» Θεωρώ ότι πολύ όχλησε την ηγεσία το ότι τους είπα ότι πήγαμε σαν πρόβατα επί σφαγή, ότι πήγαμε χωρίς σχέδιο. Από τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη που τότε την είχα πρωτοχαρακτηρίσει επαίσχυντη, κακή για το ελληνικό ζήτημα κι όλη την αποτυχημένη επτάμηνη διαπραγμάτευση, θεωρώ και δικαίως από την πλευρά τους ότι τους στεναχώρησα. 

»Το είπαν αρκετά κορυφαία στελέχη προχθές, δύο κορυφαίοι υπουργοί είπαν ότι «αυτό το οποίο μάς πείραξε, είναι η συνεχής αποδόμηση της αριστερής φυσιογνωμίας μέσα από την ανάδειξη των κυριοτέρων φάσεων αποτυχίας της διαπραγμάτευσης.»

Για το πολιτικό του μέλλον και το Μνημόνιο

«Είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, έχω ξεχάσει τη δικηγορία, αλλά θα προσπαθήσω να την ξαναμάθω. Όχι (δεν θα πάω στο ΚΚΕ). Με 400 δισ. ευρώ στην πλάτη χρέος ο λαός μας, είναι παρακινδυνευμένη, περιπετειώδης, τραγική θέση, το να λες 'φεύγουμε, αν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους με ισχυρή διαπραγμάτευση, όχι αποτυχημένη, όχι υποθηκευμένη, όχι ανέτοιμη, όχι άπειρη', σαν αυτή που έγινε από την κυβέρνησή μας. 

» Το τρίτο Μνημόνιο απαγορεύει ρητά τη διατύπωση εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, πέραν του ψηφισμένου. Υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης διατύπωσης προγράμματος εναλλακτικού. Όλα αυτά είναι προσπάθεια υφαρπαγής και νομιμοποίησης της διάθεσης του λαού. Δεν πρέπει ο λαός να συναινέσει και να υπογράψει καθεστώς αυτοδουλίας.»

Το θρίλερ Μητρόπουλου

Η συμμετοχή του κ. Μητρόπουλου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε σήριαλ: Παρά την αρχική εισήγηση της κομματικής επιτροπής να τοποθετηθεί στην τελευταία τιμητική θέση στην περιφέρεια Αττιής και την θετική απάντηση από τον ίδιο, έμεινε τελικά εκτός μετά τις αντιδράσεις κομματικών στελεχών. 

Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος είχε στείλει ένα σύντομο μήνυμα στο κινητό του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο αποδέχθηκε την πρόταση: «Σύντροφε πρόεδρε σε ευχαριστώ για την τιμή της πρότασης. Την αποδέχομαι καλή επιτυχία. Σας τιμώ, Αλέξης Μητρόπουλος».

Από την πλευρά του, ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα και υπεύθυνος για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, Αλέκος Φλαμπουράρης, είπε: «Είναι λογικό από τη στιγμή που ο εισαγγελέας ζητάει την άρση της ασυλίας του Αλέξη Μητρόπουλου, ήταν λογικό να ανασταλεί - αφού έχουμε και εκλογές - η δυνατότητά του να είναι βουλευτής . Παρόλα αυτά δεν είπαμε να μην υπάρχει πουθενα και όταν ξεκαθαριστεί αυτό να μπορεί να αξιοποιηθεί ο Αλέξης σε οτιδήποτε.»

Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Μητρόπουλος είχε χαρακτηρίσει «ακραία προσχηματική» την απόφαση της Κουμουνδούρου να τον αποκλείσει από τις εκλόγιμες θέσεις, αποδίδοντάς την αποκλειστικά στην «σκληρότητα της αποδόμησης της διαπραγματευτικής ανικανότητας» της κυβέρνησης Τσίπρα.


(in.gr, 07.09.2015)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply