Ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, η αριστερά τις έχασε!

Η νίκη του κ. Τσίπρα στις πρόσφατες εκλογές δεν είναι τόσο πανηγυρική όπως παρουσιάζεται. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε ως ακροαριστερός που ήταν (αντιευρωπαίος, «αντιτραπεζίτης» και στυγνός κρατιστής σε βαθμό κομμουνισμού) και νίκησε ως κεντροαριστερός (ευρωπαϊστής – ενίσχυση των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα εις βάρος του ρόλου του κράτους). Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε ως ένα ακροαριστερό συνονθύλευμα που ήταν και νίκησε ως ένα νέο κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ.
Η περιβόητη εκδοχή ότι το αδιάφθορο «νέο» νίκησε το διεφθαρμένο «παλιό», δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «φύλο συκής» για κάλυψη της κορυφαίας μεταστροφής του πρώην ακροαριστερού κ. Τσίπρα και για να δικαιολογηθούν … τα αδικαιολόγητα σε απογοητευμένους «συντρόφους». Η ουσία είναι ότι το σώφρων κέντρο νίκησε τα παλαβά άκρα.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πρόσφατη νίκη του κεντρώου Τσίπρα κατάργησε την προαιώνια αντιπαράθεση δεξιών-αριστερών στην χώρα και έδωσε την θέση της στην νέα αντιπαράθεση των κεντρώων κομμάτων με τα κόμματα των άκρων. Από την μία πλευρά θα είναι τα κόμματα του κέντρου, δηλαδή τα κόμματα με ευρωπαϊκή στρατηγική, μετριοπάθεια και φιλελεύθερο κορμό οικονομίας και από την άλλη πλευρά θα είναι τα κόμματα των άκρων, δηλαδή τα κόμματα με αντιευρωπαϊκή ρητορική, με πρόγραμμα οικονομικού ολοκληρωτισμού-κρατισμού και ροπή στην λασπολογία-προδοτολογία.
Επί της ουσίας οι κεντροαριστεροί (πλέον) του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα το ιδιαίτερο από τους κεντροδεξιούς της ΝΔ και των άλλων φιλελεύθερων κομμάτων, καθώς η χώρα παρέμεινε στην ευρωπαϊκή στρατηγική της και στον δρόμο της ενίσχυσης της φιλελεύθερης οικονομίας εναντίον του κρατισμού. Ο φιλελευθερισμός νίκησε και ο κ. Τσίπρας ταπεινώθηκε καθώς αναγκάζεται να εφαρμόσει φιλελεύθερο κορμό οικονομίας και μάλιστα με υποδείξεις από την «τρόικα», που για χρόνια κατήγγειλε.
Όσο για τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κορυφαία νίκη του φιλελευθερισμού στην χώρα μας και την κορυφαία ήττα της αριστεράς και να αφήσουν στην άκρη την μουρμούρα και την κατήφεια. Πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουν τον κ. Τσίπρα στην «φιλελεύθερη» στροφή του και να μην τον σαμποτάρουν με λαϊκισμό,  σκανδαλολογία και στείρες αντιπαραθέσεις-καταψηφίσεις νόμων.
Όσοι επιμένουν στην αναβίωση της αντιπαράθεσης δεξιών-αριστερών, επί της ουσίας επιμένουν στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ακροδεξιών-ακροαριστερών, με τις αντίστοιχες κραυγές και παραπομπές στα βάθη της ιστορίας…. 
Όσο για τον «νικητή» κ. Τσίπρα, αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ενώ προεκλογικά διατυμπάνιζε ότι θα «τελειώσει» την «δεξιά» στην Ελλάδα, μετεκλογικά καλείται να «τελειώσει» τον κρατισμό της αριστεράς. Ωστόσο, αποτελεί ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας θα μετεξελιχθεί σε νέο Ανδρέα Παπανδρέου υιοθετώντας την δυνατότητα που αυτός είχε να μεταπηδά από τον φιλελευθερισμό στον κρατισμό και το αντίστροφο, ή αν θα τον "φάνε" οι τύψεις οπότε θα επιστρέψει στα παλιά.


κανένα σχόλιο

Leave a Reply