Αναστέλλει το Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες η Γερμανία

Του Μ. Τσιμιτάκη

Φωτογραφία αρχείου

Photo Copyright - http://www.flickr.com/photos/syriafreedom2/



To Ομοσπονδιακό γραφείο μετανάστευσης και ασύλου της Γερμανίας εξέδωσε πριν λίγες ημέρες, νέες οδηγίες απεύθυνσης και υποβολής αιτημάτων προς αυτό, οι οποίες αναστέλλουν τις διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη Δουβλίνο ΙIΙ για Σύριους υπηκόους.

Πρακτικά η Γερμανία θα σταματήσει τις επαναπροωθήσεις των Σύριων προσφύγων στις χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Οσοι πρόσφυγες αιτούνται άσυλο από τούδε και πέρα θα περνούν αυτόματα τις καθιερωμένες διαδικασίες και τα αντίστοιχα δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να περνούν από τις διαδικασίες της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ.

Από τον Ιανουάριο η Γερμανία έχει εγγράψει στους σχετικούς καταλόγους 44417 αιτήσεις, όμως εκτιμήσεις μιλούν για άλλες 800,000, οι οποίες θα κατατεθούν φέτος, κατατάσσοντας τη Γερμανία στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες επιθυμούν να καταφύγουν οι πρόσφυγες.

Η κριτική που ασκείται στη Γερμανική κυβέρνηση, αφορά στην κατάρρευση της Συνθήκης του Σέγκεν, εξαιτίας της αναστολής της Συνθήκης Δουβλίνο. Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος ΆνγκελαΜέρκελ και η κυβέρνησή της πολιτικοποιούν το θέμα.

Σήμερα τάχθηκαν ανοιχτά κατά των βίαιων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν εναντίον των αιτούντων άσυλο στην πόληΧαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
"Η καγκελάριος και ολόκληρη η κυβέρνηση καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τη βία και την επιθετική ατμόσφαιρα απέναντι στους ξένους εκεί", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

"Είναι αηδιαστικό το πώς ακροδεξιοί εξτρεμιστές και νεοναζί προσπαθούν να διαδώσουν το ηλίθιο μήνυμά τους για μίσος γύρω από ένα κέντρο ασύλου", είπε.

Τουλάχιστον 31 γερμανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με περίπου 600 διαδηλωτές τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, πολλοί από τους οποίους εκσφενδόνιζαν εναντίον τους μπουκάλια και πέτρες, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την οργή τους για την άφιξη προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθεί μία νέα σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση, λέγοντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να χρονοτριβούν και να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες για το θέμα αυτό.
Τα σχόλια του Γιούκερ σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη γερμανική Die Welt γίνονται πριν από τη συνάντηση που θα έχει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό.

Ο Γιούνκερ επανέλαβε την κριτική που ασκεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν δέχονται μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν με σκάφη τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στις πατρίδες τους.

"Δεν χρειαζόμαστε μια νέα σύνοδο κορυφής. Τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα και να τα εφαρμόσουν στην επικράτειά τους", γράφει ο Γιούνκερ. Πρόσθεσε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταρτίσει έναν ενιαίο κατάλογο "ασφαλών χωρών' προς τις οποίες θα μπορούν να επιστρέφονται οι μετανάστες.

(Η Αυγή, 25.08.2015)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply