Μπορούν οι κ. Τσίπρας-Καμμένος να εφαρμόσουν το νέο μνημόνιο λιτότητας..;;

Μετά από παλινωδίες πολλών μηνών, με Τράπεζες κλειστές, νέα επέλαση της ύφεσης και με σοβαρή απειλή εξόδου από την ΕΕ, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε μια νέα συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο γεννάται το σοβαρό και εύλογο ερώτημα: ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα από την Βουλή, η νέα λιτότητα θα εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ…;
Μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι άλλο..; Θα αναρωτηθεί κανείς. Η πρώτη απάντηση είναι όχι, γιατί με βάση το Σύνταγμα η εκάστοτε Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή, άρα η σημερινή Κυβέρνηση ή θα παραιτηθεί, ή θα εφαρμόσει τα μέτρα. Όμως τα πράγματα είναι τόσο απλά όπως φαίνονται..;;
Για να δούμε τι πραγματικά θα γίνει στο άμεσο μέλλον θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε ένα άλλο ερώτημα: γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση ΝΔ-Πασοκ δεν μπόρεσε να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα λιτότητας που αντίστοιχα υπέγραψε και έκανε πίσω σε πολλά σοβαρά ζητήματα που εξοργίζουν τους Ευρωπαίους, όπως η αναγκαιότητα συρρίκνωσης του υπέρογκου κρατικού μηχανισμού; Από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα γίνει κατανοητό το αν τελικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα εφαρμόσει την λιτότητα που υπέγραψε ή απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με τα λεφτά των Ευρωπαίων για μια νέα «ζαριά»..
Η απάντηση είναι η εξής: η προηγούμενη Κυβέρνηση ΝΔ-Πασοκ κατέρρευσε στις εκλογές του Ιανουαρίου γιατί ο ελληνικός λαός είχε πειστεί ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και την ΕΕ χωρίς λιτότητα, τον οποίο όμως δεν ακολουθούσε η Κυβέρνηση ΝΔ-Πασοκ γιατί (υποτίθεται) τα στελέχη της ήταν "μιζαρισμένα" και ελεγχόμενα από ξένα κέντρα εξουσίας, γιατί ήταν «ανίκανοι» και εθελόδουλοι, γιατί υπήρχε η «συνωμοσία» της Γερμανίας για την υποταγή της Ευρώπης κτλ.
Μετά από 5 μήνες «χαρτοπαιξίας» από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μπλόφας, ζαριών και απειλών για «Κούγκι», έγινε κατανοητό ότι, πέρα από τα όποια λάθη των προηγούμενων, το ευρώ έχει κανόνες και ή τους δέχεσαι, ή δεν τους δέχεσαι και αποχωρείς για να εφαρμόσεις την δική σου «αξιοπρεπή» και «εθνικά υπερήφανη» πολιτική, χωρίς να ζητιανεύεις για δανεικά δεξιά και αριστερά. Με απλά λόγια παραμονή στο ευρώ χωρίς λιτότητα δεν υπάρχει. 
Ό,τι και να ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή το κρισιμότερο στοιχείο για το μέλλον της χώρας έγκειται στο αν ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι ευρώ χωρίς λιτότητα δεν υπάρχει, ή εξακολουθεί να πιστεύει στο εύκολο δρόμο, με αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά η ελληνική κοινωνία να σηκωθεί στο πόδι φέρνοντας εμπόδια στην εφαρμογή της λιτότητας και από την νέα Κυβέρνηση.
Δυστυχώς, οι πρόσφατες δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της παρούσας Κυβέρνησης που ψήφισε την νέα συμφωνία ότι "δεν πιστεύουν στην συμφωνία αυτή", «δεν ξέρουν αν έκαναν το σωστό», ότι η συμφωνία αυτή είναι «προϊόν εκβιασμού των ισχυρών χωρών κατά των αδύναμων χωρών» και ότι η συμφωνία αυτή είναι «πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας» εξακολουθούν να οδηγούν τον ελληνικό λαό σε αντίδραση κατά της συμφωνίας, αντί για αποδοχή της. Παλαιότερα ο ελληνικός λαός δεν ήθελε την συμφωνία γιατί πίστευε στον εύκολο δρόμο, σήμερα ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να μην θέλει την συμφωνία γιατί αυτή είναι (υποτίθεται) προϊόν εκβιασμού και υποταγής, με βάση της παραπάνω δηλώσεις.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιστορικός για να καταλάβει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και ως εκ τούτου η νέα συμφωνία πάλι θα ξεσηκώσει την ελληνική κοινωνία στο πόδι (για άλλο λόγο αυτή την φορά), με αμφίβολα αποτελέσματα όσον αφορά την εφαρμογή της. Όπως επίσης δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος πολιτικός αναλυτής για να καταλάβει τον διπλό ρόλο που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: παριστάνει προς τα έξω τον «μνημονιακό» για να πάρει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και μέσα τον «αντιμνημονιακό» εξακολουθώντας να ξεσηκώνει τον απλό κόσμο κατά της συμφωνίας.
Ωστόσο, πώς θα πείσει ο κ. Τσίπρας τον εξουθενωμένο επιχειρηματία, ελ. επαγγελματία, αγρότη κτλ να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη..;; Λέγοντάς του ότι πρέπει να πληρώσει γιατί είμαστε όμηροι των ισχυρών της Ευρώπης…;; Πώς θα τον πείσει ο κ. Καμμένος..; Λέγοντάς του να πληρώσει επαχθής φόρους για να μην γίνει εμφύλιος στην χώρα…;; Τι ασυναρτησίες είναι αυτές..;; Πώς περιμένουν ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει αν δεν τον πείσουν για την χρησιμότητα και τις ωφέλειες της νέας συμφωνίας πέρα από την αναγκαιότητά της..;;

Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να πάμε πουθενά, αντιθέτως διογκώνουμε τα προβλήματά μας και επιδεινώνουμε την διεθνή θέση της χώρας. Επομένως, χρειάζονται άμεσα εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα ανάμεσα σε αυτούς που πραγματικά πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με τις ανάλογες θυσίες (τσάμπα χρήμα δεν υπάρχει) και αυτούς που πιστεύουν σε άλλες συμμαχίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής κτλ. και με άλλα μοντέλα ανάπτυξης τύπου Λιβύης επί Καντάφη, Κούβας κτλ. 
Τα πράγματα μάλιστα είναι τόσο θολά ώστε ίσως πρέπει να εξεταστεί ακόμα και πρόταση μομφής, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις πριν γιγαντωθεί νέος ξεσηκωμός της κοινωνίας, αφού οι κ. Τσίπρας-Καμμένος εξακολουθούν να παριστάνουν τους "αντιμνημονιακούς" ποντάροντας στην οργή των πολιτών.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply