Με γραμμή Siemens ο δικηγόρος του Υπ. Οικ. στην προσφυγή στο ΣτΕ: ΕρωτήματαΑποτέλεσμα εικόνας για εξωδικαστικός συμβιβασμός Siemens
Ερωτηματικά εγείρει η  στάση που κράτησε δικηγόρος – εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Αναστάσιος Μπάνος στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας  για τον αμφισβητούμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τη Siemens. Όπως αποκαλύπτει το «Κόκκινο 105,5», ενώ μόλις τη Δευτέρα ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθετε το θέμα του σκανδάλου της Siemens ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, την επομένη κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ, ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών, ευθυγραμμίστηκε με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens.

Στο ΣτΕ συζητήθηκε προχθές η προσφυγή του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Ελληνες Φορολογούμενοι» εναντίον του εξωδικαστικού συμβιβασμού της προηγούμενης κυβέρνησης με τον γερμανικό κολοσσό, με τον ισχυρισμό ότι είναι αντίθετη στο εθνικό συμφέρον. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από τις ενέργειες της Siemens στην Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens έγινε στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι τα 90 εκατομμύρια ευρώ της σχετικής συμφωνίας έπρεπε να καταβληθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα κατά της διαφθοράς και της διακίνησης μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Siemens είχε αναλάβει την ευθύνη να μην κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα 90 εκατομμύρια ευρώουδέποτε κατεβλήθησαν στις εν λόγω οργανώσεις, αντιθέτως κατατέθηκαν στους λογαριασμούς της Siemens Ελλάδας, προκειμένου να ενισχύσουν την λειτουργία του εργοστασίου της εταιρίας στην Ελλάδα. 
Τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής. Ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ τη συνδρομή της στη διελεύκανση του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου, που επέφερε ζημία δισεκατομμυρίων στο ελληνικό Δημόσιο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Ελλάδα επιθυμεί την έκδοση Χριστοφοράκου, προκειμένου να ανοίξουν όλοι οι μυστικοί φάκελοι της υπόθεσης.
Μία μέρα μετά ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να μην άκουσε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, καθώς κατά τη συζήτηση για την υπόθεση στο ΣτΕ κράτησε γραμμή... Siemens, υποστηρίζοντας το αβάσιμο της προσφυγής λέγοντας ότι αποτελεί συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και μιας ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Eλλήνων φορολογουμένων. Ότι δηλαδή υποστηρίζει η εταιρεία!
Στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο». «Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει ο ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του.
Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι η επίσημη Γερμανία φαίνεται να νίπτει τα χείρας της απέναντι στις αξιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικού εκπροσώπου της διαμήνυσε πως «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν αναμειγνυόμαστε».

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply