Μαξίμου: «Λοταρία» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής



Ενα ακόμη σχέδιο προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα επεξεργάζεται η κυβέρνηση έπειτα από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να «επιστρατεύσει» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες. Οπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, αναμένεται να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται αρχικά για μιας μορφής «λοταρία» στην οποία θα μπαίνουν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης που θα συλλέγουν οι πολίτες, μια πρακτική που θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση και θα δίνει επιπλέον κίνητρα, ώστε οι πολίτες να διεκδικούν αποδείξεις στις συναλλαγές τους. Παράλληλα, σύμφωνα με το Μαξίμου θα κατατεθεί στα τεχνικά κλιμάκια μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια. Τέλος, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία, προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή.

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να εξηγήσουν ποιες είναι οι προσδοκίες του Μαξίμου από το σημερινό Eurogroup. Όπως διευκρινίζουν, «το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της».
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους ομολόγους του της ευρωζώνης επτά μεταρρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη σχετική λίστα και με άλλες, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις» λένε οι ίδιοι κύκλοι, «μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη».

Εξηγούν, δε, ότι «η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία».


(Η Καθημερινή, 09.03.2015)

Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/806611/article/epikairothta/politikh/ma3imoy-lotaria-sth-maxh-kata-ths-forodiafyghs

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply