Γιατί χρεοκοπήσαμε κύριε Βαρουφάκη..;;

Ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας σοβαρός οικονομολόγος με περγαμηνές και πολυετή εργασία και πιστεύουμε ότι την θέση του Υπουργού Οικονομικών την ανέλαβε όχι για ίδιον όφελος, αλλά γιατί βρήκε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που ξέρει σε πραγματικές συνθήκες. Κάτι που πάντα αποτελεί πρόκληση για κάθε θεωρητικό επιστήμονα.
Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε σωστά τονίσει το τραπεζικό πρόβλημα στην χώρα με τις ελληνικές Τράπεζες να μην μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία (απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού) και την ίδια στιγμή να έχουν συνεχώς ανάγκη από κρατική στήριξη. Επρόκειτο για το πρόβλημα των λεγόμενων «τραπεζών-ζόμπι» κατά την ορολογία του γνωστού οικονομολόγου Max Kaiser. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης είχε δώσει έμφαση και στο πως ένα μη βιώσιμο χρέος, που συνεχώς διογκώνεται, γίνεται τοξικό εις βάρος των απλών πολιτών και της κοινωνίας. Δηλαδή το χρέος δημιουργεί την τοξικότητα και όχι τα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα αυτού.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απόλυτα λογική η ρήξη με τον όποιο δανειστή και η επιλογή του δρόμου της χρεοκοπίας, της αναγγελίας-επαλήθευσης απαιτήσεων και ικανοποίησης των δανειστών σε είδος. Η χρεοκοπία δεν αποτελεί κάποια κατάρα, αλλά σύνηθες φαινόμενο στις συναλλαγές και θεμέλιο για μια νέα αρχή, γιατί όλες οι οικονομικές συναλλαγές δεν γίνονται σε γυάλα, αλλά πάντα επηρεάζονται από τον αστάθμητο παράγοντα της ζωής.
Ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα που εμφανίζεται στην περίπτωση μιας χρεοκοπίας δεν είναι η ίδια η κατάρρευση μιας οικονομίας αλλά η εξακρίβωση των αιτιών της. Πριν υπάρξει ρήξη με τον οποιονδήποτε δανειστή, αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη η εξακρίβωση των αιτίων της κατάρρευσης. Είναι άλλο πράγμα να χρεοκοπήσει κάποιος επειδή αρρώστησε και σταμάτησε να εργάζεται και άλλο πράγμα επειδή έφαγε τα λεφτά στα μπουζούκια. Και σε αυτό ο  κ. Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι «πριν επικρίνεις κάποιον κοίτα πρώτα τα του οίκου σου». Τι λάθη κάναμε εμείς οι Έλληνες; Τα κάναμε όλα σωστά; Μόνο οι «κακοί» δανειστές φταίνε για όλα..;;
Ο κ. Βαρουφάκης λοιπόν, πριν οδηγηθεί η χώρα σε ρήξη με τους δανειστές, οφείλει να μας ξεδιαλύνει το απλό ερώτημα: Γιατί η χώρα μας έφτασε στο σημείο να έχει πρόβλημα να ξεπληρώσει τις οφειλές της; Φταίνε οι Τράπεζες; Φταίνε οι εκατοντάδες διορισμοί σε ένα μη παραγωγικό Δημόσιο; Φταίει η άναρχη-εχθρική φορολογία στις επιχειρήσεις που έφτασε σε σημείο να ποινικοποιεί το κέρδος; Ή μήπως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό λόγω ανεπάρκειας του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού;
Από την απάντηση στο παραπάνω απλό ερώτημα (γιατί χρεοκοπήσαμε) θα προκύψουν και οι αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να παρουσιαστούν στους δανειστές ώστε να θέσουμε την οικονομία μας σε νέες βάσεις.
Αν για όλα φταίει η κατάρρευση των ελληνικών Τραπεζών από τα θαλασσοδάνεια, θεσπίστε αυστηρές ποινές για τα επίορκα Τραπεζικά στελέχη για το μέλλον και συγκεκριμένα μέτρα επιτήρησης των Τραπεζών από ανεξάρτητη αρχή.
Αν φταίνε οι ανεξέλεγκτοι διορισμοί στο Δημόσιο, τότε άμεσα περικόψτε δραματικά τους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας ταβάνι τα 2.000 ευρώ παντού (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Υπουργεία, Υπηρεσίες) ώστε να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι το Δημόσιο απλά παρέχει υπηρεσίες και δεν είναι για καριέρα. Αν θέλει κάποιος κέρδος, να μοχθήσει στον ιδιωτικό τομέα. Περικόψτε και την βουλευτική αποζημίωση στα 4.000 ευρώ τον μήνα.
Αν φταίει η άναρχη, ανοργάνωτη και εχθρική φορολογία που διέλυσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθορίστε 10ετές σταθερό φορολογικό σύστημα με ανταγωνιστικό φορολογικό συντελεστή.
Αν φταίει η διαφθορά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τότε θεσπίστε μικρά και εισπράξιμα πρόστιμα, ώστε ο κάθε ελεγκτής να μην έχει εξουσία ζωής και θανάτου (με εξοντωτικά πρόστιμα) έναντι κάποιου επιχειρηματία που «αμάρτησε». Να σημειωθεί επίσης ότι οι φορολογικοί έλεγχοι πρέπει πάντα να γίνονται από εκπαιδευμένους δημόσιους λειτουργούς και όχι από τυχάρπαστους τζαμπατζήδες τουρίστες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους για τσάμπα διακοπές θα κάνουν τα πάντα…
Αν φταίει η μονοδιάστατη οικονομία υπηρεσιών που έχουμε (γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, τουρισμός, εστίαση, δημόσιοι υπάλληλοι, τράπεζες) τότε δώστε κίνητρα για επενδύσεις στην βιομηχανία.
Αν φταίει η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού των προηγούμενων Κυβερνήσεων, οφείλει να μας ξεδιαλύνει σε τι ακριβώς διαφέρει το πολιτικό προσωπικό της παρούσας Κυβέρνησης από αυτό των προηγούμενων. Και η παρούσα Κυβέρνηση δεν υπόσχεται χιλιάδες διορισμούς στο Δημόσιο και μάλιστα με δανεικά..;;
Ως σοβαρός τεχνοκράτης οικονομολόγος ο κ. Βαρουφάκης γνωρίζει ότι τα πράγματα σε ζητήματα τεχνοκρατικής φύσης είναι ξεκάθαρα, ένα και ένα κάνουν δύο και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε δημιουργικές ασάφειες, ούτε για κομματικές ιδεοληψίες. Ή μήπως την τεχνοκρατική του κατάρτιση την υποτάσσει σε κομματικά κελεύσματα νοσταλγών του κρατισμού..;; 


κανένα σχόλιο

Leave a Reply