Νεκροί όλοι οι σκιτσογράφοι της Charlie Hebdo


Νεκροί όλοι οι σκιτσογράφοι της Charlie Hebdo (σοκαριστικό βίντεο)

Παρίσι: Αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονική επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα δέκα, εκ των οποίων οι πέντε σε κρίσιμη κατάσταση. Σε δράση ισλαμιστών στρέφονται οι υποψίες όλων.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο σχεδιαστής Charb, που είναι και διευθυντής έκδοσης του περιοδικού, οι σχεδιαστές των εξυφύλλων Charbu και Wolinski, που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του περιοδικού, και ο σχεδιαστής Tignous. Μάλιστα, οι δράστες βγαίνοντας από τα γραφεία του περιοδικού φώναξαν: «Εκδικηθήκαμε για τον προφήτη. Σκοτώσαμε το Charlie Hebdo».


Για τρομοκρατική επίθεση μίλησε ο Ολάντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται υπό απειλή. Ο Γάλλος Πρόεδρος έσπευσε στο σημείο της επίθεσης και στη συνέχεια θα συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, για την προστασία που πρέπει να διασφαλιστεί σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν γύρω στις 11:30 το πρωί (ώρα Γαλλίας) στα γραφεία και άρχισαν να γαζώνουν με καλάσνικοφ τους παριστάμενους. Οι δράστες διέφυγαν με δύο ξεχωριστά οχήματα. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία εντόπισε το όχημα με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης. Κατά τη διαφυγή τους οι δράστες έβγαλαν έναν οδηγό από το αυτοκίνητό του,  έκλεψαν το όχημα και αναπτύσσοντας ταχύτητα τραυμάτισαν έναν περαστικό.

Από την επίθεση, είναι νεκροί 10 δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, καθώς και άλλοι τρεις σκιτσογράφοι. Πρόκειται σύμφωνα με το France 24 για τους Στεφάν Σαρμπονέ, Cabu, Tignous και Wolinski.


Στο μεταξύ, σοκαριστικό βίντεο από την ώρα της επίθεσης κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το οποίο δείχνει δύο δράστες να πυροβολούν ένα από τα θύματα (αστυνομικό), το οποίο ήταν ήδη τραυματισμένο. Στο τέλος του βίντεο οι δύο δράστες φαίνονται να επιβιβάζονται στο ίδιο αυτοκίνητο και να αποχωρούν από τη σκηνή.


Σε άλλο βίντεο, τραβηγμένο από τη στέγη παρακείμενου κτηρίου, ακούγεται ο ένας από τους δράστες να φωνάζει «Ο Θεός είναι μεγάλος».


Η εφημερίδα βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, την οδό Νικολά Απέρ 10. Μετά το χτύπημα η Γαλλία έχει σημάνει συναγερμό. Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας του Παρισιού (Ile-de-France) και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς.
 
«Πρόκειται για σφαγή» δήλωσε δημοσιογράφος του περιοδικού.

Η εφημερίδα είχε πέσει θύμα εμπρηστικής επίθεσης στο παρελθόν, επίσης με αφορμή σκίτσα που είχαν κριθεί προσβλητικά.


Οι φόβοι όλων πέφτουν σε επίθεση με ισλαμιστικό «άρωμα», καθώς η εβδομαδιαία εφημερίδα είχε δημοσιεύσει προ ετών σατιρικά καρτούν με στόχο τον Μωάμεθ -ενώ τρία περιστατικά στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν εντείνει τους φόβους για δράση ακραίων σε γαλλικό έδαφος.

Ενδεικτικά, λιγότερο από μία ώρα πριν το περιστατικό, το twitter του περιοδικού είχε αναρτήσει σατιρικό σκίτσο με «ευχές» του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS (του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη της Βαγδάτης»).

Ενεργοποιείται το σχέδιο Vigipirate

«Μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα» είπε.

«Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ», πρόσθεσε.

«Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες».


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «αηδιαστική» την επίθεση και τόνισε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου».

Ανθρωποκυνηγητό στο Παρίσι

Ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών ενόπλων που εισέβαλαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και σκότωσαν 12 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις κορυφαίους σκιτσογράφους και δύο αστυνομικούς.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρντ Καζνέβ δήλωσε, μιλώντας την ώρα που λάμβανε χώρα ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι, ότι όλη η γαλλική επικράτεια έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού μετά την επίθεση.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει ζητηθεί από όλους τους εισαγγελείς να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις για να προστατευθούν τα συγκροτήματα Τύπου, οι πολιτιστικοί θεσμοί και οι δημόσιοι χώροι.

Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, «για να εξουδετερωθούν αυτοί οι τρεις εγκληματίες που έχουν πραγματοποιήσει αυτή τη βάρβαρη πράξη».

Πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί και η χωροφυλακή και ο στρατός.

Ο Μπ.Καζνέβ δήλωσε ότι οι Αρχές κινούνται όσο πιο γρήγορα μπορούν για να εντοπίσουν τους δράστες και να τους συλλάβουν.

Οι Αρχές θα συντονίζουν τις υπηρεσίες και θα δημοσιεύουν «τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου ο λαός της Γαλλίας να είναι ενημερωμένος σε συνεχή βάση για την πορεία της έρευνας», πρόσθεσε.

Οι δράστες επιτέθηκαν με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών. Διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο.

Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας εφημερίδα της Δανίας

Η εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν δημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ, ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας μετά από την επίθεση στο Παρίσι.

Η εφημερίδα ενημέρωσε τους εργαζόμενους με e-mail.


Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply