Αποσπάσματα συνέντευξης του Αλβανού συγγραφέα Μάξι Βέλο: «Είμαι αντι-ισλαμιστής»


Συγκλονιστική μαρτυρία – Μάξι Βέλο: «Είμαι αντι -ισλαμιστής, οι μόνοι τίμιοι στην χώρα αυτή είναι οι ορθόδοξοι και οι Έλληνες»
     Ο Μαξι Βέλο μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Αλβανίας πριν από μερικές μέρες έδωσε μια συνέντευξη την οποία μερικώς την πααθέτουμε κατωτέρω. Οι σκέψεις του έφεραν αρκετές αντιδράσεις αλλά αυτός είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος και δεν φοβάται τίποτα γιατί έζησε τα χειρότερα κατά τον κομμουνισμό. 

Είστε αντι-μουσουλμάνος;
Ναι, είμαι, αντι-μουσουλμάνος. Είμαι εδώ και 500 χρόνια. Ήμουν πολεμιστής δίπλα στο Σκεντερμπέι και έχω σκοτωθεί από τις τουρκικές ορδές. Το Ισλάμ δεν έχει έρθει ως αποστολική θρησκεία, ειρηνικά στην γη της Αρβανιτιάς. Το ισλάμ είναι θρησκεία που έχει διαδοθεί με την βία. Το ισλάμ τον έφεραν οι οθωμανικές Ορδές. Το σημείωσα με μεγάλο Ο, γιατί αυτές ήταν ανήκουστες ορδές. Η Ευρώπη έχει ακούσει για τις ορδές του Τσιγκις Χαν, αυτοί όμως ήταν πιο ξακουστoί . Αυτοί ήθελαν να γονατίσουν την παλαιά ήπειρο, τον πιο προηγμένο πολιτισμό. Η βλάβη τους ήταν τεράστια. Και ιδιαίτερα το δικό μας. Οι Οθωμανοί επί 500 χρόνια μας κατέστρεψαν και μας ερήμωσαν. Για το λόγο αυτό είμαστε έτσι και δεν μπορούμε να συνέλθουμε. Το Ισλάμ σήμερα είναι η μόνη θρησκεία της βίας. Από το Αφγανιστάν στην Λιβύη. Όλοι αυτή η έκταση δεν μπορεί να ειρηνεύσει. Και τρομοκρατεί τον κόσμο. Οι κοσσοβάροι τζιχαντιστές μας έχουν ταπεινώσει με το άγαλμα θηρίο του Σκεντερμπέι. Αυτό δεν θα τους την συγχωρέσω ποτέ. Έχουν 500 χρόνια που μισούν των Ήρωα μας. Αλλά δεν θα μας χωρίσουν ποτέ από αυτόν. Γιατί αυτός είναι η εγγύηση μας που μας ενώνει με την Ευρώπη και τον χριστιανισμό.
Για το λόγο αυτό θέλουν να κόψουν την σχέση αυτή. Αυτοί μισούν και προσβάλουν την Μητέρα Τερέζα, που είναι η αγία μας, η μεγαλύτερη φιλόσοφος. Αυτοί θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα όσα έχουν σχέση με την χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά. Εάν δεν ήταν αυτοί, η Αλβανική γλώσσα δεν θα ήταν μία από τις πέντε γλώσσες στην οποία μεταφράστηκε η ανακήρυξη του Χαλιφάτου.

 Το Ισλάμ με τρομάζει απότομα έχει επιστροφές σε περιοχές σκοτεινές τρόμου και ανήκουστης αγριότητας. Καμία φορά δεν ξέρουμε τι φέρνει.
Το Iσλάμ δεν δίνει καμία εγγύηση. Εγώ θέλω και εκτιμώ τις φιλειρηνικές θρησκείες. Όταν το Iσλάμ θα γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα είμαι πια αντί-ισλαμιστής……..

Μετά από τις πολλές αντιδράσεις και τα πολλά άρθρα εναντίων του, μετά τις παραπάνω δηλώσεις, απάντησε:
«Δεν είναι ιεροσυλία να πεις ότι σκέφτεσαι.
Στην πραγματικότητα εγώ τις περίμενα αυτές τις αντιδράσεις. Η αλήθεια είναι πως εγώ τα έχω πει κα νωρίτερα αυτά τα πράγματα, για την αλήθεια έχω 20 χρόνια που τα λέω. Δεν αποτελεί ιεροσυλία να πεις ότι σκέφτεσαι, όταν αυτό βασίζεται στην πραγματικότητα, στα δεδομένα και αριθμούς. Είναι ψέμα να πεις πως το Iσλάμ γενικά έχει φέρει παλινδρόμηση, καθυστέρηση της προόδου;
Έτσι και οι βόρειοι Aλβανοί σε σχέση με την εγκληματικόποίηση της κοινωνίας»,
«Όσοι βρίζουν, ιδιαίτερα από τον Βορρά, λένε αυτό το πράγμα: Να μας δεχτείτε όπως είμαστε, μαζί με το έγκλημα που παράγουμε. Με την ανεπισημότητα, το κλέψιμο της ενέργειας, την παράνομη οικοδόμηση και ότι άλλο παράνομο. Οι δείκτες των εγκλημάτων, ο όγκος και η ταχύτητα τους μιλάνε από μόνοι τους. Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και εγώ είμαι με την αλήθεια. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από τα λογοπαίγνια και τεχνητές κατασκευές. Ας πάρουμε να μετρήσουμε με τι κόσμο έχουν γεμίσει οι φυλακές των άλλων χωρών, Ιταλία, Ελλάδα, Αγγλία κ.α μέχρι και στην Αμερική μιλάνε για το έγκλημα που προέρχεται από τον Βορρά της χώρας»,

Παρακάτω λέει:
«Είδα τις αντιδράσεις σας. Μου φέρνετε παραδείγματα όπως, το Λάτσι είναι βόρεια αλλά είναι καθολική, γιατί έχει εγκληματικότητα εκείνη η πόλη; Αυτό είναι εκτός πλαισίου. Εγώ δεν έχω ομοιώσει δύο πράγματα, γιατί θα μπορούσαν να βρεθούν παραδείγματα για να αντικρούσουν όσα είπα εγώ. Το πρόβλημα είναι αυτό: Ας πάρουμε έναν χάρτη της Αλβανίας και να βάλουμε από μία τελεία, βελόνα, όπου έχει φυτευτεί και φυτεύεται η κάνναβη, τα ναρκωτικά στην χώρα αυτή. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα το βρείτε σε καμία ορθόδοξη περιοχή.
Γιατί; Γιατί έχουν πολιτισμό, για την μόρφωση και τον τρόπο ζωής, έχουν αφιερωθεί στην εργασία, στον ιδρώτα τους. Αυτό με κάνει εμένα να είμαι εναντίον των άλλων θρησκειών; Ας πάρουμε το Λαζαράτι, ένα χωριό σε μία περιοχή με ορθόδοξα χωριά της ελληνικής μειονότητας. Κανένα από τα χωριά αυτά δεν έχει ασχοληθεί με την κάνναβη. Οι δυσκολίες και μορφολογία εδάφους κ.ά είναι το ίδιο αλλά αυτοί έχουν αφιερωθεί στην εργασία, το εμπόριο, την αγροτική ζωή κ.α Τώρα μια και εγώ λέω την αλήθεια είμαι αντι-αλβανός; Όχι κύριοι…

Ο Μάξ Βέλο έχει γεννηθεί στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του έτους 1935. Μετά την γέννηση του η οικογένεια τους επέστρεψε στην Αλβανία στην πόλη της Κορυτσάς όπου και ο ίδιος πέρασε την παιδική του ηλικία. Το μέρος της καταγωγής των γονέων του είναι η Δάρδα (ελληνικό χωριό). Αφού τελείωσε το γυμνάσιο σπούδασε, στην Πολυτεχνική Σχολή. Ειδικεύτηκε στην Αρχιτεκτονική. Κατά το έτος 78-79 φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Έχει γράψει πολλά λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα, ποιήματα.

ΠΗΓΗ:

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply