Προσχεδιασμένο το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου




Και διεμοίρασαν τα ιμάτια της Κύπρου…Μυστική συφωνία Χούντας-Τουρκίας στη Λισαβόνα


Toυ
Άδωνη Παλληκαρίδη

Παραδόθηκε το προσχέδιο πορίσματος του Φακέλου της Κύπρου, εν μέσω διαφωνιών, στον Πρόεδρο της Βουλής. Περιέχει συνταρακτικά στοιχεία για την προδοσία εις βάρος της Κύπρου.
Το απόρρητο ήρθη με την επίδοση του πορίσματος του Φακέλου της Κύπρου στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν χθες, από τον πρόεδρο και τα μέλη της ομώνυμης Επιτροπής της Βουλής.
Το πόρισμα του Φακέλου θα επιδοθεί στους πολιτικούς Αρχηγούς για να το μελετήσουν και σε 15 μέρες θα συγκροτηθεί όλο το παζλ με τα συνοδευτικά έγγραφα, για να πάει στην ολομέλεια της Βουλής για έγκριση.
Πρόκειται για σημαντική πολιτική πράξη, που στάζει από το αίμα της προδοσίας της Κύπρου και της παράδοσης του 37% της επικράτειας της χώρας στον Αττίλα.
Το πόρισμα δεν είναι σίγουρα καταγραφή της ιστορίας, αλλά έχει στοιχεία που διχάζουν την ιστορική προσέγγιση. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή του Φακέλου της Κύπρου, βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, με την επίδοση του πορίσματος, διαχώρισε τη θέση του.
Το πόρισμα δήλωσε, έχει αδυναμίες, ελλείψεις και αλλιώσεις ιστορικών στοιχείων. Κάποια σημαντικά πρόσωπα δεν έχουν μιλήσει και η εργασία δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη.
Παρασκηνιακά διερωτήθηκε προς τι η σπουδή σε ένα θέμα που θα μπορούσε να μελετηθεί και να συγκροτηθεί πολύ καλύτερα, όταν η Βουλή λάμβανε και τα ιστορικά Αρχεία της Βουλής των Ελλήνων. Εκεί βρίσκονται όλες οι καταθέσεις των πρωταγωνιστών της κυπριακής τραγωδίας.
Έγινε προδοσία και υπάρχουν και κάποιοι εδώ 5-6 που συνέτειναν σε αυτή, φώναξε ο Ζαχαρίας Κουλίας. Διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε Κυπρίους, αλλά τα τότε στελέχη του ΓΕΕΦ που είχαν οργανώσει και το πραξικόπημα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ προχώρησε να αποκαλέσει τους αγνούς ιδεολόγους ενωτικούς, προδομένους δύο φορές, γιατί πίστεψαν στην ιδέα της Ένωσης που άλλοι ενταφίασαν.
Κλειδί στο πόρισμα, όπως πληροφορούμαστε, είναι η μυστική συνάντηση Ολτσιάι – Παλαμά στη Λισαβόνα, όπου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τότε της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν να δοθεί πρόσβαση του θυλάκου των Τούρκων στην ακτή της Κερύνειας. Υπήρξε, όπως αναφέρει το πόρισμα, συμφωνία της Χούντας της Ελλάδας με την τότε τουρκική κυβέρνηση, να δοθεί μέρος της Κερύνειας στην Τουρκία, ώστε να ενώσει τους θυλάκους Κιόνελι, Λευκωσίας, Αγύρτας, Τέμπλους και της Ακτής του Αγίου Γεωργίου, γι’ αυτό και η εισβολή έγινε από εκεί.
Το έδαφος που συμφωνήθηκε να δοθεί είναι άγνωστο, αλλά εμφανώς δεν είναι το ένα τρίτο του νησιού, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι και πήραν προς τούτο την έγκριση του Κίσιγκερ. Το πόρισμα, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τεσσεράμισι χρόνων, αποτελεί στην ουσία καταγραφή ερευνών και μαρτυριών με συμπεράσματα, που σύμφωνα με την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, βγαίνουν αβίαστα. Στα συμπεράσματα αυτά έχει ισχυρή ένσταση ο ΔΗΣΥ και προσανατολίζεται να εκδώσει τη δική του ερμηνεία κατά τη συζήτηση στη Βουλή, που θα ακολουθήσει την κατάθεση του Φακέλου.
Τον ΔΗΣΥ προβληματίζει επίσης η απόφαση της Αθήνας, να κρατεί συγκλονιστικές μαρτυρίες στα άδυτα της Βουλής των Ελλήνων.
Η ΕΛΔΥΚ στο στόμα του λύκου
Άλλο σημαντικό στοιχείο του πορίσματος είναι το ρίξιμο της ΕΛΔΥΚ στο στόμα του λύκου και σε επιθέσεις καταπόνησης στο Κιόνελι, αντί να ριχθεί ένα ισχυρό ετοιμοπόλεμο σώμα στην ακτή της Κερύνειας, για να συντρίψει το προγεφύρωμα.
Αυτό συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία της Χούντας για παραχώρηση πρόσβασης από τον Άγιο Γεώργιο στην Τουρκία. Εν αναμονή των λεπτομερειών του πορίσματος αναμένονται αντιδράσεις.
Ισχυρή βάση στο ερευνητικό έργο
Το πόρισμα της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου αποτελεί μια πολύ ισχυρή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε το ερευνητικό έργο έτσι που να καταγραφεί η ιστορία, σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.
Παραλαμβάνοντας το πόρισμα από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τις ευχαριστίες αλλά και τα συγχαρητήριά του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μαρίνο Σιζόπουλο και τα μέλη της, «που για 4,5 χρόνια έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο, πολλή φαιά ουσία, ξεπέρασαν πολλά εμπόδια και δυσκολίες, για να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεν είναι ευκαταφρόνητη η δουλειά την οποία έκαναν», ανέφερε ο κ. Καρογιάν, σημειώνοντας ότι «έχουν πάρει πολλές μαρτυρίες, έχουν μαζέψει πάρα πολλά έγγραφα και μάλιστα, για να είμαι ειλικρινής, σε κάποιες φάσεις πίστευα ότι κάποια έγγραφα θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να μπορέσουν να τα συγκεντρώσουν».
Αναφερόμενος στη συνέχεια της διαδικασίας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι το πόρισμα θα δοθεί στους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία και την ευχέρεια, εντός δύο εβδομάδων, να μελετήσουν αυτό το πόρισμα, να υποβάλουν τις όποιες εισηγήσεις, τις όποιες τροπολογίες ή τις όποιες προσθήκες κρίνουν, και από εκεί και πέρα η αρμόδια Επιτροπή θα τις συζητήσει και θα καταλήξει στην τελική της έκθεση. Και βέβαια, συνέχισε, «όλα αυτά θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής. Θα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συζήτησης, και εκεί όλες οι πλευρές θα έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις θέσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους και βέβαια στο τέλος θα υπάρξει η έγκριση του σχετικού αυτού πορίσματος».
Η αρχή μιας διαδρομής
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα που από την αρχή είχε θέσει η Επιτροπή, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που υπήρχαν.
«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, η Επιτροπή πραγματοποίησε 188 συνεδρίες, έλαβε καταθέσεις από 155 μάρτυρες, ο συνολικός χρόνος των συνεδριάσεών της για τη λήψη των καταθέσεων ανήλθε περίπου στις 450 ώρες, τήρησε περίπου 20.000 πρακτικά των καταθέσεων, συγκέντρωσε πέραν των 150.000 εγγράφων, που αντιπροσωπεύουν περί τις 350.000 σελίδες, καθώς επίσης αποδελτιοποίησε και ψηφιοποίησε τις ημερήσιες εβδομαδιαίες εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στην Κύπρο την περίοδο 1967-1974», είπε.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως «η σημερινή ημέρα δεν θα πρέπει να αποτελέσει το τέλος μια διαδρομής, αλλά την αρχή. Το υλικό αυτό το οποίο έχει συγκεντρωθεί θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω μελέτη, με στόχο την πλήρη και αντικειμενική καταγραφή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, για να γνωρίζει επιτέλους ο λαός μας τα αίτια και τα αιτιατά που οδήγησαν στην προδοσία και στην καταστροφή του 1974», κατέληξε.
«Ανταποκρίνεται πλήρως»
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου διατύπωσε εκ μέρους του κόμματός του τη θέση ότι το πόρισμα, το οποίο ετοιμάστηκε και παραδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, ανταποκρίνεται πλήρως «σε αυτά τα οποία έχουμε δει, έχουμε διαβάσει, έχουμε μάθει και έχουμε ακούσει», όπως είπε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι «37 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα ενάντια στην Κύπρο, το πραξικόπημα και την εισβολή, οι πάντες στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ, πρέπει να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια, να την αναγνωρίσουν και στη βάση της να κτίσουμε το νέο μέλλον της Κύπρου χωρίς προδοσίες, μειοδοσίες και χωρίς εμείς οι ίδιοι να σκάβουμε το χώμα κάτω από τα πόδια μας».
Διαφωνεί ο ΔΗΣΥ
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν φέρει ένσταση στην ετοιμασία και δημοσιοποίηση του πορίσματος.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως με βάση το προσχέδιο του πορίσματος, έχουν διαπιστωθεί κενά, ανακρίβειες, αλλά και συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια και στα ιστορικά γεγονότα της υπό επισκόπηση περιόδου 1967 – 1974.
Ο Γιώργος Γεωργίου υπέδειξε πως η πρόθεση του ΔΗΣΥ δεν είναι η όποια αντιπαράθεση. «Αντιθέτως», δήλωσε, «μέσα από κοινό προβληματισμό να καταλήξουμε αν είναι δυνατόν σε ένα ομόφωνο πόρισμα», προσθέτοντας πως αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει τις δικές του παρατηρήσεις και θέσεις, ζητώντας αυτές να περιληφθούν στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής.

Μια χούφτα προδότες
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι μετά από «χίλια μύρια κύματα», ο στόχος τελικά της Επιτροπής ευοδώθηκε.
«Ήταν μια πεντάχρονη δίσεκτη διαδρομή, μέσα από την οποία παρακολουθήσαμε όσα κακά έγιναν εις βάρος του τόπου και του λαού, με το συγκλονιστικότερο όλων να είναι το ότι βρέθηκαν ελληνόφωνες να προδώσουν ελληνικό έδαφος και να παραδώσουν γην και ύδωρ στην κατοχική Τουρκία», δήλωσε ο κ. Κουλίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε, ακόμη, πως φαίνεται ότι η πλειοψηφία όσων εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ Β’ «είναι θύματα δυο φορές», καθώς στο όνομα της Ένωσης με την Ελλάδα εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ Β’ και έπεσαν θύματα της Χούντας, η οποία εκμεταλλεύτηκε την Ένωση για να στραφεί εναντίον της Κύπρου.
Σημερινή, 03.02.2011
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/351448
______________________________________________________________________________________________
Του
Ανδρέα Πιμπίσιη

Τι δείχνει το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της προδοσίας
Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο την περίοδο 1964-74 δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε οφείλονται σε μεμονωμένες ενέργειες κάποιων ατόμων. Τα έγγραφα και οι μαρτυρίες της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, το πόρισμα της οποίας δόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής, καταδεικνύει πως πολλά είχαν προαποφασιστεί και προσχεδιαστεί και κάποιοι στην Κύπρο εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν ώστε να υλοποιηθούν. Μέσα από το πόρισμα είναι εμφανές πως από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 οι Αμερικανοί είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τον Πρόεδρο Μακάριο και έδειχναν διατεθειμένοι εκεί και όπου θεωρούσαν ότι εμπόδιζε τους σχεδιασμούς τους θα προχωρούσαν σε απομάκρυνσή του. Κι αυτό δεν προέκυψε μετά το 1967 και το πραξικόπημα στην Ελλάδα αλλά και πολύ πιο πριν.
Όπως καταγράφεται στο πόρισμα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Μπολ με τηλεγράφημά του προς τον Ντιν Άτσεσον (22.8.1964) αναφέρει ότι «το αρχηγείο της CΑSμάς ενημέρωσε ότι ο ελληνικό στρατός διαθέτει την ισχύ στο νησί για να κανονίσει τον Μακάριο, αν δοθεί η εντολή». Περαιτέρω ο Μπολ αναφέρει προς τον Άτσενσον ότι «σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η Αθήνα φοβάται να κινηθεί εναντίον του, εκτός και αν ο στρατηγός Γρίβας είναι διατεθειμένος να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Αυτό υποδηλώνει ότι θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση επηρεασμού του στρατηγού Γρίβα-κάτι που δεν κάναμε ακόμη».
Η αναφορά αυτή γίνεται την ώρα που ο Ντιν Άτσενσον συζητά με την Ελλάδα και την Τουρκία το γνωστό του σχέδιο που προέβλεπε τη διπλή ένωση. Δηλαδή σε αντάλλαγμα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, η Ελλάδα να προέβαινε σε ορισμένες παραχωρήσεις όπως ένα τμήμα της Κύπρου να είναι υπό πλήρη τουρκική κυριαρχία. Όταν το πρώτο σχέδιο απορρίφθηκε ο Άτσενσον κατέθεσε και δεύτερο σχέδιο, το οποίο προέβλεπε όπως η περιοχή για τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης είναι μικρότερη από τη χερσόνησο της Καρπασίας, που ήταν στην πρώτη πρόταση και αυτή να παραχωρηθεί έναντι ενοικίου για περίοδο 50 χρόνων. Ακολούθησε και η κατάθεση τρίτου σχεδίου.
Όλο αυτό το διάστημα η κυπριακή Κυβέρνηση απουσίαζε από τις συζητήσεις και φαίνεται να μην είχε και οποιαδήποτε ενημέρωση. Στις 30/7/1964 ο Μακάριος είχε μιλήσει για «αυτόκλητους μεσολαβητές που ανέπτυξαν προσφάτως εις τα παρασκήνια της Γενεύης έντονον δραστηριότητα προς εκτροχιασμό του Κυπριακού».
Σ’ ό,τι αφορά τα γεγονότα της Κοφίνου και Αγίου Θεοδώρου από τις καταθέσεις ενώπιον της Επιτροπής προκύπτουν τέσσερα πιθανά σενάρια.
Το πρώτο σενάριο λέει ότι η επιχείρηση στο θύλακα Κοφίνου-Άγιος Θεόδωρος ήταν επιθυμία του Γ. Γρίβα για στρατιωτικούς λόγους. Αυτό υποστηρίχθηκε από τον Γρίβα σε σύσκεψη στο Προεδρικό και αναφέρθηκαν στην Επιτροπή οι Γλαύκος Κληρίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος.
Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται στην αποχώρηση της Μεραρχίας και εκτιμάται ότι ήταν ειλημμένη απόφαση της Χούντας αλλά την αποχώρηση αυτή την ευνοούσαν και οι Αμερικανοί.
Το τρίτο σενάριο αναφέρει ότι οι τ/κ προκλήσεις αξιοποιήθηκαν από αξιωματικούς επιτελείς του ΓΕΣ που ήταν φιλικά προσκείμενοι στον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο, ενέκριναν τις επιχειρήσεις για να προκληθεί αναταραχή και να προχωρήσει στη διενέργεια κινήματος.
Τέταρτο σενάριο λέει πως ήταν μια προβοκάτσια σχεδιασμένη από άτομα προσκείμενα στον τότε υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.
Στην έκθεση της Επιτροπής γίνεται αναφορά και στην ίδρυση και τη δράση του Εθνικού Μετώπου. Αναφέρεται ότι ο Μακάριος φέρεται να γνώριζε για την ίδρυση του Εθνικού Μετώπου, να μην ήταν αντίθετος σ’ αυτό, γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίβαρο στη δράση των υποστηρικτών του Γιωρκάτζη.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα όσα καταγράφονται για τη δράση του Δημήτριου Παπαποστόλου, διοικητή καταδρομών το 1970.Από τα έγγραφα της Επιτροπής φαίνεται ότι ο Παπαποστόλου είχε εκπονήσει σχέδιο πραξικοπήματος και στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια οι κινήσεις που θα γίνονταν από δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Περαιτέρω από τις μαρτυρίες και τα έγγραφα φαίνεται ότι ο Παπαστόλου ήταν στη συνάντηση με τον Π. Γιωρκάτζη το βράδυ της δολοφονίας του δεύτερου. Όμως, δεν αποδεικνύεται εάν ήταν ένας από τους εκτελεστές.
Μεγάλο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος του 1974 και κυρίως η δράση της ΕΟΚΑ Β και του Γεώργιου Γρίβα. Καταγράφονται μια σειρά από σχέδια που είχαν ετοιμαστεί από την ΕΟΚΑ Β, με στόχο την ανατροπή του Μακαρίου. Στα έγγραφα σημειώνεται πως η Χούντα το Φεβρουάριο του 1972 είχε αποφασίσει την ανατροπή του Μακαρίου. Τα έγγραφα της Επιτροπής αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε δώσει το πράσινο φως για τη διενέργεια του πραξικοπήματος.
Τα έγγραφα που συγκέντρωσε η Επιτροπή – και είναι πέραν του πορίσματος – καταδεικνύουν ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 δεν προέκυψε λόγω της γνωστής επιστολής Μακαρίου προς Γκιζίκη, αλλά ήταν προσχεδιασμένο χρόνια πριν.
Πολύ δε περισσότερο ήταν γνωστές και προσχεδιασμένες οι κινήσεις της Τουρκίας για εισβολή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το ΝΑΤΟ είχε εις γνώσιν του τα σχέδια και προσπαθούσε να μην υπάρξει οποιοδήποτε εμπόδιο στην επιβολή μιας λύσης, που το ίδιο ευνοούσε.
Φιλελεύθερος, 03.02.2011

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply