«Ευρώπη των πολιτών και όχι των τραπεζών» ζήτησε ο Σουλτς στο πρώτο ντιμπέιτ για την Ευρ. Επιτροπή

Tο πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - όχι όμως και του Αλέξη Τσίπρα που περιοδεύει στην Τσεχία - ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη-σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

«Μία Ευρώπη των πολιτών» και όχι μία Ευρώπη των τραπεζών και των καιροσκόπων δήλωσε ότι επιθυμεί ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θέλει «να ενώσει και να επανενώσει την Ευρώπη».

Ο Γκι Φέρχοφστατ των Φιλελεύθερων τόνισε μιλώντας στο ακροατήριο πως τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και η Σκα Κέλερ σημείωσε πως επιδίωξή της είναι μία Ευρώπη που νοιάζεται για τους πολίτες της, και όχι μόνο για την ενιαία αγορά.

Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» χαμηλότερη προσέλευση στις ευρωεκλογές συγκριτικά με τις κάλπες του 2009, ωστόσο οι διοοργανωτές του ντιμπέιτ δήλωσαν ότι στα 90 λεπτά που κράτησε η τηλεμαχία το ενδιαφέρον ήταν τόσο υψηλό που μετρούσαν 10.000 σχετικές αναρτήσεις το λεπτό στο Twitter.

Απόγευμα Δευτέρας: Οι τελευταίες προετοιμασίες για το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ

Μέχρι σήμερα οι ευρωεκλογές είχαν μικρή σημασία για την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν. Τώρα όμως η διαδικασία αλλάζει. Για πρώτη φορά τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα επιλέγουν υποψηφίους για την διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα έχουν λόγο στην επιλογή του επόμενου επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Ποιοι είναι οι τέσσερις «μονομάχοι»


Ο Γκι Βέρχοφσταντ

Οπως σημειώνει το euronews, για τον Βέλγο Γκι Φερχόφσταντ το ποδήλατο, όπως και η πολιτική, είναι ένα άθλημα αντοχής: Καθημερινά διανύει χιλιόμετρα κάνοντας ορθοπεταλιές στους δρόμους των Βρυξελλών, για να διατηρήσει τη φόρμα του και να προωθήσει την ιδέα της Ευρώπης

Ο Γκι Φερχόφσταντ είναι βετεράνος στην πολιτική σκηνή του Βελγίου. Διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και χρημάτισε πρωθυπουργός από το 1999 ως το 2008.

Από το 2008 ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Είναι άριστος γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων, αφοσιωμένος ευρωπαϊστής με θέσεις υπέρ της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης.

«Αυτό που τραβάει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές. Πολλοί θεωρούν πως οι ευρωσκεπτικιστές αποτελούν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ευρώπη. Θεωρώ πως αυτό δεν είναι ακριβές. Θεωρώ πως οι περισσότεροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν θέλουμε οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον και δουλειές για τους νέους, τότε χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει.

Ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1953 στο Ντεντερμόντε του Βελγίου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης και ως φοιτητής πήρε το παρατσούκλι “Baby Thatcher”, εξαιτίας των ιδεών του.

Ο Μάρτιν Σουλτς

Είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οποίου είναι μέλος από το 1994. Γεννήθηκε στο χωριό Χέλρατ, στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Πριν όμως γίνει ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, ήταν βιβλιοπώλης και στη συνέχεια δήμαρχος του Wurselen για 11 χρόνια.

Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 2012 διαδέχθηκε τον Γέρζι Μπούζεκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προτεραιότητα του, όπως λέει ο ίδιος, είναι να δώσει αξία στη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί τη φωνή των πολιτών.

Είναι άνθρωπος που δεν διστάζει να μιλήσει ξεκάθαρα, υποστηρίζει τις θέσεις του με πάθος και είναι απόλυτος. Αυτό έχει δημιουργήσει και πολλές αντιπαραθέσεις στο ημικύκλιο του Στρασβούργου, μεταξύ του ίδιου και συναδέλφων του.

Υποστηρίζει απόλυτα ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαίο να συνοδεύονται από πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επισημαίνει συχνά, όσα θεωρεί κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Ιανουάριο, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τον έχρισαν υποψήφιο για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Σκα Κέλερ

Συμπρόεδρος των Πράσινων η Γερμανίδα Φρανζίσκα Μαρία Σκα Κέλλερ επελέγη από τα μέλη του κόμματος μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία. Κατάφερε να συγκεντρώσει 11.800 ψήφους και η επιλογή της ήταν έκπληξη και για την ίδια, λέει το euronews.

«Η ενασχόληση μου με την πολιτική είναι κάτι που το απολαμβάνω. Έχουμε δουλέψει πολύ, έχουμε επισκεφθεί πολλές χώρες. Συμμετείχαμε σε πολλά ντιμπέιτ. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό ότι σε όλα τα ταξίδια συνάντησα ανθρώπους που μοιραζόμαστε τον ίδιο τρόπο σκέψης. Άνθρωποι που συμβάλουν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία με την όλη τους την καρδιά».

Η Κέλλερ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1981 στην πόλη Γουίλιελμ Πικ Σταντ Γκούτεν της Ανατολικής Γερμανίας. Έγινε μέλος του ευρωκοινοβουλίου σε ηλικία 27 ετών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Ισλαμικές, Τουρκικές και Εβραϊκές σπουδές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο Σαμπάντσι της Κωνσταντινούπολης.

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επί 19 χρόνια και υπουργός Οικονομικών για μια 20ετία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας από τους πιο έμπειρους ευρωπαίους πολιτικούς.

Γιος μεταλλουργού, ο 59χρονος δικηγόρος θεωρείται ένας από τους «αρχιτέκτονες» του ευρώ.

Διατέλεσε πρόεδρος του Eurogroup κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις αγορές φέρουν την υπογραφή του.

Το 2010 πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγων, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με την Άνγκελα Μέρκελ. Σήμερα, η θέση του για το θέμα είναι διαμετρικά αντίθετη:

«Μην παρασύρεστε από εκείνους που δημιουργούν τη φήμη πως ο Γιούνκερ δεν έχει τη στήριξη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, επειδή υποστηρίζει την έκδοση ευρωομολόγων. Με εμένα ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα διότι δεν μπορούν να εκδοθούν».

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν θεωρείται αμερόληπτος, ευέλικτος, ισορροπημένος.

Συχνά καυστικός, απολαμβάνει όμως του σεβασμού συνεργατών και αντιπάλων.

Τι υποστήριξαν

Ο Γκι Φέρχοφσταντ, επανέλαβε πως υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, όχι με την επέκταση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός υπερκράτους, αλλά με τη δημιουργία κοινών πολιτικών. Από την πλευρά της η Σκα Κέλλερ των Πράσινων υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα «πράσινη συμφωνία» με κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε πως τα ευρωομόλογα δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην παρούσα στιγμή παρά μόνο αν υπάρξει περισσότερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς ενώ και ο Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε πως τα ευρωομόλογα είναι μια υπόθεση που θα εξαρτηθεί μόνο από τον καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό των κρατών – μελών. Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως τα ευρωομόλογα πρέπει να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς αυτό που επείγει είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ υποστήριξε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαχείριση της Κρίσης τη φέρει το Συμβούλιο (Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) και δεν πρέπει να κατηγορεί κάποιος συλλήβδην την ΕΕ. Ο κ. Φέρχοφσταντ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται ένα ισχυρό Κοινοβούλιο που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τους πολίτες. Από την πλευρά τη ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ τόνισε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και ευρωφοβικούς. Η Σκα Κέλλερ ανέφερε πως είναι αδιανόητο να επαναλαμβάνει κάνεις τα ακροδεξιά συνθήματα Οι περισσότεροι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας εσωτερικής και ενιαίας ψηφιακής αγοράς ώστε η ΕΕ να καταφέρει να ανταγωνιστεί τους «Κολοσσούς» από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στην κρίση στην Ουκρανία, με τον Γκι Φέρχοφσταντ να τονίζει πως ο Πούτιν είναι ένας σκληρός ηγέτης ο οποίος δεν πρόκειται να σταματήσει εκτός αν η Ε.Ε τολμήσει να απαντήσει όπως αρμόζει στην ισχύ της. Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Ρωσία ουσιαστικά μπλοφάρει, καθώς οι οικονομίες της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό που καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να δράσει μονομερώς. Ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μια ενεργειακή ένωση ώστε να μην μπορεί ο κ. Πούτιν -ή η Ρωσία- να εκβιάζει την ΕΕ. 

(Τα Νέα, 28/4/2014)

Πηγή:  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5113647/to-prwto-ntimpeit-gia-thn-proedria-ths-komision-parakoloythhste-zwntana-thn-thlemaxia/#.U159JyBWrYg.facebook



Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply