ΕΔΑΔ: € 90 εκατομμύρια θα πληρώσει η Τουρκία για την Εισβολή στην Κύπρο (περίληψη και πλήρες κείμενο της απόφασης)


Στην τελική του απόφαση, για τον καθορισμό της αποζημίωσης που οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στην Κύπρο, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στο νησί, κατά και μετά την τουρκική εισβολή (υπόθεση Κύπρος κατά Τουρκίας) , το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία 90 εκατομμύρια ευρώ.


Τα 30 απ' αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

To Δικαστήριο αποφάσισε με ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ :


-με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου (του αιτούντος δηλαδή) σε αποζημίωση.

-με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Αρθρο 41 εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους -με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).

-Με ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:

Α. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση, εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. Ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων, (α. μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

β. το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση/καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).

Με ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι

Β. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. Ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.

(α. μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας β. το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση -την προσφεύγουσα- στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ ως πρόστιμο επέβαλε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο, αναπαράγουν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στα πρωτοσέλιδα τους.

Τα τουρκικά μέσα χαρακτηρίζουν το ύψος της της αποζημίωση ως ρεκόρ. Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η απόφαση δεν δεσμεύει την Τουρκία από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Το τουρκικό κανάλι σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως επισημαίνεται από το κανάλι, το ποσό των 30 εκατομμυρίων θα δοθεί για τις οικογένειες των αγνοούμενων.

Στο μεταξύ νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν δεσμεύει την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι έκαναν εργασίες γι αυτό το θέμα. "Αυτή η δίκη επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από δέκα χρόνια. Οπωσδήποτε από άποψης διεθνούς δικαίου δεν είναι δεσμευτική ούτε και από δικής μας πλευράς δηλώνει κάποια αξία. Από πλευράς δικαίου πέραν των μειονεκτημάτων της είναι λάθος και η χρονική στιγμή. Την ώρα που στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με πρωτοβουλία της Τουρκίας, δεν είναι σωστό αυτό από ψυχολογικής άποψης για τις διαπραγματεύσεις. Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν συνάδει με την ψυχολογική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου


 ΠΗΓΗ: http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=138637&catid=31


------
Διαβάστε την περίληψη της απόφασης:
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της απόφασης: 
Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply