Πόλωση από το ΣΥΡΙΖΑ με δύο προτάσεις μομφής


Toυ Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Περιβάλλον ακραίας πόλωσης διαμορφώθηκε από το μεσημέρι στο πολιτικό σκηνικό, και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, για τη συνέχιση του χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης της χώρας. Μια συζήτηση η οποία συνεχίζεται χωρίς πλέον την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε λίγες ώρες πριν από την διεξαγωγή ψηφοφορίας. Tη Δευτέρα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής, ήταν η απάντηση της κυβέρνησης διά στόματος Χατζηδάκη.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μετά από μια θυελλώδη σύγκρουση στην αίθουσα της Ολομέλειας, τελικώς απορρίφθηκε, βρίσκοντας την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να διαφωνούν με το περιεχόμενό της. Η απόρριψη αυτή είναι που προκάλεσε και την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιστρέψει για την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.

Ωστόσο, αυτό που ανεδείχθη κατά την εξέλιξη της σχετικής συζήτησης, είναι η επιλογή της κυβέρνησης να επιχειρήσει να αποκομίσει σημαντικό παράπλευρο όφελος: Οχι μόνο απέκρουσε τον αρχικό αιφνιδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και έσπευσε να μετατρέψει την εξ αρχής χαρακτηρισθείσα εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και την πολιτική της. Σχετικές επισημάνσεις έκανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, επαναλάμβανε με τρόπο ρητό: «Πράγματι μετατρέπουμε την αποψινή ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, σε ψήφο εμπιστοσύνης».

Κατ’ αυτό τον τρόπο στέλνει σαφές μήνυμα στους λεγόμενους «αντάρτες» ότι πρέπει να παραμερίσουν τις ενστάσεις τους για το γάλα, τα φωτοβολταϊκά και άλλα επιμέρους ζητήματα, και να υπερψηφίσουν όλα τα άρθρα του ογκώδους σχεδίου νόμου.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία στηρίχθηκε στο άρθρο 84 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας». Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, και είχε απορριφθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας άμεσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την προηγηθείσα δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση αποδεχόταν την «πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ. «Ως τί μιλάει ο κ. Βενιζέλος; Ποιός ακριβώς εκφράζει τον πρωθυπουργό: ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του, ή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Αν αποδεχθείτε την πρόσκληση του κ. Βενιζέλου και απορρίψετε την πρόταση της κυβέρνησης να μην κάνετε αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου, αφού θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»!

Η προειδοποίηση αυτή εξόργισε τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «εκφοβισμοί» δεν πρόκειται να επηρεάσουν την κρίση του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ενεπλάκη σε υψηλών τόνων προσωπική σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας την εξέλιξη μίλησε για «αδιανόητο κοινοβουλευτικά και χυδαίο εκβιασμό» εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Προέδρου της Βουλής.

Σημειώνεται ότι, βάσει των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού, πρόταση κατά του Προέδρου της Βουλής, δεν θα έχει επίπτωση στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, καθώς θα πρέπει να οριστεί –προκειμένου να εξεταστεί- σε μία εκ των δύο επομένων συνεδριάσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου: Δηλαδή αύριο Δευτέρα ή Παρασκευή.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα δήλωνε ότι συμφωνεί με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών είναι ουσιαστικά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

«Το Προεδρείο είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει την νομιμότητα της πρότασης δυσπιστίας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης. «Είναι πολιτικό λάθος να απομονώνεις ευθύνη σε ένα πρόσωπο. Κατά τούτο δεν συμφωνούμε με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Προσωπική επίθεση στον κ. Βενιζέλο, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης, για να συμπληρώσει πως στηρίζει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι δικαίωμα του κ. Βενιζέλου να γελοιοποιεί τη Βουλή με τη στήριξη της πλειοψηφίας», σχολίασε ο κ. Β. Πολύδωρας για να προσθέσει ότι είναι διαφορετικής βαρύτητας και περιεχομένου η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και κατά ενός μεμονωμένου υπουργού.


Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας


Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας. Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Πριν λίγο η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.


Αμφίβολη η θετική δήλωση προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης των δόσεων

Του Σωτήρη Νίκα

Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει κάποια αντίδραση ως προς την εξέλιξη αυτή, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες «παγώνει» προς το παρόν.



Ούτως ή αλλιώς το Eurogroup της Τρίτης δεν θα ενέκρινε τυπικά την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση, όμως, από τη στιγμή που θα είχε ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, η ελληνική πλευρά ανέμενε μία θετική δήλωση προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης των δόσεων. Κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν δείχνει εφικτό. Επίσης, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση ως προς τη διαδικασία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γ. Στουρνάρας θα έπρεπε την Τρίτη να προεδρεύσει του Eurogroup και ταυτόχρονα να στηρίξει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στη Βουλή.

(Καθημερινή, 30.03.2014,)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply