Πειθαρχική Δίωξη κατά της ανακρίτριας Ε. Πεδιαδίτη για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου - Το ιστορικό της υπόθεσης (σχετικά κείμενα)



 
του Μανώλη Δερμιτζάκη

Νέες καταγγελίες ότι ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat "μαγείρεψαν" το έλλειμμα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το θέμα των καταγγελιών για «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών στοιχείων και του ελλείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ , «κατ’ εντολή» της Eurostat  , στο οποίο στηρίχθηκαν όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα και η ίδια η είσοδος της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.
Το θέμα επανέφερε το περιοδικό Crash με δημοσίευμα του σύμφωνα με το οποίο «Φούσκωσαν» δύο φορές το έλλειμμα της Ελλάδας, με ανύπαρκτα νοσοκομειακά χρέη, εν γνώσει της EUROSTAT! Με οδηγία του Α. Γεωργίου, «φίμωσαν» τους εργαζόμενους για να μην διαρρέουν πληροφορίες για την λειτουργία και τα στοιχεία της υπηρεσίας».
Το νέο στοιχείο που προσθέτει λοιπόν το περιοδικό είναι  ότι υπολογίστηκαν  «ανύπαρκτα νοσοκομειακά χρέη» για να «φουσκώσει» το έλλειμμα.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι παλιότερες καταγγελίες έκαναν λόγο για «πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η οποία ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες – και όχι και τα έσοδα- των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ»


Αναλυτικότερα:
Τον Σεπτέμβρη του 2011 ξεκινά ο σάλος με τις καταγγελίες από δυο πρώην υψηλά στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Νίκος Λογοθέτης ,πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και η Ζωή Γεωργαντά,  μέλος της ΕΛΣΤΑΤ καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θράκης , καταθέτουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που μελετούσε την σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα, την αμφισβήτησή τους για την ακολουθούμενη μεθοδολογία καταγραφής των στατιστικών στοιχείων και αύξησης του καταγεγραμμένου ελλείμματος από το 12% και  13,6% στο 15,7%, καταγγέλλοντας παράλληλα πως η επεξεργασία των στοιχείων γινόταν εν κρυπτώ .

Λογοθέτης και  Γεωργαντά καταγγέλλουν  ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο στηρίχθηκαν όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα και η ίδια η είσοδος της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, δεν είναι πραγματικά και ότι οι εθνικοί λογαριασμοί, δηλαδή τα ελλείμματα, τα έσοδα, οι δαπάνες και το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τους εθνικούς λογαριασμούς, δεν οριστικοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά έρχονται στην Αθήνα απευθείας από την Eurostat.

"Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ" .Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%» λέει η κ Γεωργαντά.

Και οι δύο όταν ρωτήθηκαν αν πράγματι η Στατιστική λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία απάντησαν ότι το ΔΣ δεν είχε συγκληθεί εδώ και ένα χρόνο και ότι τα 11 μέλη του δεν έχουν υπογράψει καμία από τις αποφάσεις που ήλεγχε αποκλειστικά ο πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου σε συνεργασία με τη Eurostat.
Και στην κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νίκου Λογοθέτη περιγράφονται διαδικασίες προσδιορισμού του ελλείμματος το 2009 οι οποίες δεν συνάδουν με την αποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και μυστική αλληλογραφία με τον επικεφαλής της Eurostat , το κ. Radermacher.
 «Από την αρχή της διαδικασίας», αναφέρει στην κατάθεσή του, «δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας με τη Eurostat. Δεν μας γνωστοποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού ή τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2009, στοιχεία που έπρεπε να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Αρχής. Η πλήρης άρνηση του κ. Γεωργίου για κοινοποίηση των στοιχείων στο Συμβούλιο και η παντελής αδιαφάνεια σχετικά με το ύψος (που έχει βαπτιστεί πολλές φορές πρώτα 12,5%, μετά ως 12,7%, 13,6%, και τώρα 15,7%) παραπέμπει τον οποιοδήποτε σκεπτόμενο πολίτη στην υποψία ότι δεν υπάρχουν τελικά επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία και ότι η απόφαση για το ύψος του ελλείμματος ενδεχομένως να ήταν αυθαίρετη…».

Ο κ. Ραντερμαχερ
Η AΠΑΝΤΗΣΗ του Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στις καταγγελίες  απαντά τότε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει τα εξής:
"Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.
Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.
Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.
Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ»

Τον Φεβρουάριο του 2012  κατά πλειοψηφία η Βουλή κάνει δεκτή την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Το πόρισμα της επιτροπής τέλη Μαρτίου του 2012
Τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου ανέδειξε ως μοναδικό πολιτικά υπεύθυνο για την ελληνική κρίση το πόρισμα  της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ .
Συγκεκριμένα, το πόρισμα που συντάχθηκε αποκλειστικά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – οι υπόλοιποι απείχαν-  απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τόσο τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά «αναγνωρίζει» ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το πόρισμα την ευθύνη έχει ο κ. Παπαθανασίου που δεν έλαβε μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων εταίρων ενώ για τους πρώτους μήνες που το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία την ευθύνη την έχει η ευρωπαϊκή ένωση που δεν είχε φροντίσει να θωρακίσει την ευρωζώνη με ισχυρούς θεσμούς».

Η ΝΔ αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς τις καταγγελίες των πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τότε, Γιάννης Μιχελάκης , με ανακοίνωση σημειώνει:

«Αγνόησαν το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ και υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν. Αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ - μελών που οι ίδιοι διόρισαν - για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αγνόησαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως οι αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ. Αγνόησαν ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική. Αγνόησαν το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια. Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια».


Δίωξη Γεωργίου
Τέλη Ιανουαρίου του 2013  οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν να απαγγελθεί σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και στελεχών της Αρχής κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για  τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, βασιζόμενοι κυρίως στις καταγγελίες Νίκου Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά.
Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.
Ο 52χρονος Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, αντέτεινε ότι η απόφαση να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόρροια στατιστικών στοιχείων που παρήγαγαν οι προκάτοχοί του, πριν αυτός διοριστεί στην ΕΛΣΤΑΤ.
Η Κυβέρνηση (της ΝΔ και του κ. Γιάννη Μιχελάκη βέβαια) του παρέχει πλήρη στήριξη!!!!
Λίγες μέρες αργότερα ασκείται δίωξη τελικά στον Γεωργίου αλλά παραμένει στη θέση του αρκετό καιρό μετά,  προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις
Πόρισμα της 5ης ειδικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών Ελένης Πεδιαδίτη προτείνει  την  απαλλαγή των τριών βασικών κατηγορουμένων – Ανδρέα Γεωργίου, Κωνσταντίνου Μολφέτα και Αθανασίας Ξενάκη - για την υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος της χώρας το 2009, καθώς «οι πράξεις τους ήταν «μη αξιόποινες» και δεν υπάρχουν σε βάρος τους ενδείξεις που να επιτρέπουν τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας».
Το πόρισμα προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις ακόμα και από το Δικηγορικούς συλλόγους της χώρας  και νέες καταγγελίες από τη κ Γεωργαντά ακόμη και για την ειδική ανακρίτρια κ Πεδιαδίτη.
Η  εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με αφορμή την αναφορά, που της κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας διατάζει τη διενέργεια εισαγγελικής και πειθαρχικής έρευνας για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,
Στήριξη απο ...την Eurostat
Σε κοινή ανακοίνωσή τους ωστόσο, ο  γενικός γραμματέας της Eurostat και οι πρόεδροι των εθνικών στατιστικών αρχών της Ε.Ε. εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις εξελίξεις  και  την άσκηση δίωξης κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους  , οι δικαστικές εξελίξεις και η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων μπορούν να πλήξουν τόσο την ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων της χώρας, όσο και την ευρύτερη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος στατιστικής.
 «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστικών αρχών και δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε μια εκκρεμή δικαστική υπόθεση. Ωστόσο, ανησυχούμε ότι οι πολιτικές διαμάχες γύρω από τη δίωξη του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και η αμφισβήτηση των στοιχείων που έχουν ελεγχθεί για τη συμβατότητά τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία από τη Eurostat δείχνουν να αψηφούν τις κοινά συμφωνημένες ευρωπαϊκές διαδικασίες», υπογραμμίζουν.
Τελευταίες εξελίξεις
Σύμφωνα με κάποιες διαρρέουσες πληροφορίες των τελευταίων ημερών έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πειθαρχική δίωξη κατά της ανακρίτριας Ελένης Πεδιαδίτη, για  διαστρεβλώσεις στο πόρισμα της στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.Αν επιβεβαιωθεί το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει και ισχυρούς πολιτικούς τριγμούς.
Τις τελευταίες ημέρες εξάλλου η υπόθεση επανέρχεται ολοένα περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς εκτός του δημοσιεύματος του Crash, η κ Γεωργαντά σε τηλεοπτικές της εμφανίσεις επιμένει στις καταγγελίες της περί έξωθεν παρεμβάσεων και «μαγειρέματος» του ελλείμματος.
Τα τελικά συμπεράσματα από την όλη υπόθεση επαφίενται στην κρίση των αναγνωστών.



ΠΗΓΗ: http://www.ekriti.gr/article/nees-kataggelies-oti-elstat-kai-eurostat-mageirepsan-elleimma-kai-mas-odigisan-sto-mnimonio 

 -----------------------------------------------------------------



Γράφει η Πόπη Σουφλή



Η Δικαιοσύνη, μας εκπλήσσει ευχάριστα, με μια είδηση που έφτασε πριν λίγο στα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, από πολύ αξιόπιστη πηγή.

Σύμφωνα με την είδηση αυτή, Πειθαρχική Δίωξη, κατά της ανακρίτριας  Ελένης Πεδιαδίτη, που χειρίστηκε την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.


Σύμφωνα πάντα με την αξιόπιστη πηγή μας ουσιαστικό ρόλο στην ανατροπή της υπόθεσης, την οποία επιχείρησε κατά προκλητικό τρόπο να θέσει ουσιαστικά στο αρχείο η συγκεκριμένη ανακρίτρια,  έπαιξαν αφενός μεν η άμεση αντίδραση των κ.κ. ΖΩΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ και ΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ, που δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατά του Πορίσματος της κ. Πεδιαδίτη, μόλις διαπίστωσαν πως διαστρεβλώθηκαν οι μαρτυρικές καταθέσεις από την συγκεκριμένη ανακρίτρια, αφετέρου δε τόσον η παρέμβαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το προκλητικό πόρισμα όσον και οι αντιδράσεις χιλιάδων ελλήνων πολιτών, που στάθηκαν στο πλευρό της ΖΩΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ και του ΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ, αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας, έτσι όπως αυτές είχαν συνταχθεί και προβληθεί μέσα από τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως ο ηρωικός πρώην Οικονομικός  Εισαγγελέας κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ, είχε εκδόσει πόρισμα καταπέλτη, ασκώντας ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων, κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, και βάσει της νομικής διαδικασίας, το πόρισμά του έφτασε στα χέρια της ανακρίτριας Ελένης Πεδιαδίτη, με τις γνωστές εξελίξεις του... κουκουλώματος.

Η Πειθαρχική Δίωξη που ασκήθηκε στην ανακρίτρια, έρχεται στην ουσία να επιβεβαιώσει και τον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΠΟΝΗ, ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη, έδρασε ακαριαία και ανέθεσε την διεξαγωγή δικαστικής έρευνας σε Εισαγγελέα Επιθεωρητή.

Βάσει του Πορίσματος του Εισαγγελέα Επιθεωρητή ασκήθηκε Πειθαρχική Δίωξη κατά της ανακρίτριας Ελένης Πεδιαδίτη, ενώ οι ίδιες αξιόπιστες πηγές, δεν αποκλείουν και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της ανακρίτριας για ενδεχόμενο δόλο, καθόσον τα στοιχεία που έχουν καταθέσει τόσο η κ. ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ όσον και ο κ.  ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, ο κ. ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΟΜΠΛΟΣ, αλλά και άλλοι μάρτυρες, αποδεικνύουν ότι υπήρξαν διαστρεβλώσεις στο πόρισμα της ανακρίτριας.

Η είδηση, ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έδειχναν πως η υπόθεση θα «κουκουλωθεί», ενώ δίνουν ένα ισχυρό ατού στους ηρωικούς βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, να ελπίζουν ότι στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα θα είναι μαχητή η καταγγελία για την παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που έδωσαν την ευκαιρία στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να βάλουν την Πατρίδα μας στην μέγγενη του ΔΝΤ, με τα τραγικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Θεωρείται δεδομένο, ότι οι δικαστικές αυτές εξελίξεις, θα συμπαρασύρουν και τις πολιτικές εξελίξεις, με ότι σημαίνει αυτό, για το ΠΑΣΟΚ, τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και φυσικά τον Πρόεδρο της ΕΣΛΤΑΤ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, που είναι οι πρωταγωνιστές της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. 
Ίσως αν  η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της, έστω και καθυστερημένα, οι ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ (για πρώτη δόση... μετά θα μιλήσει ο ελληνικός λαός).
ΠΗΓΗ:

http://attikanea.blogspot.gr/2014/02/blog-post_6.html


Σχετικά δημοσιεύματα στα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, των εξελίξεων από το καλοκαίρι του 2013

εδώ

εδώ

εδώ

εδώ

εδώ

εδώ

--------------------------------------

Mετά από επιστολή του ΔΣΑ

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ (ΙΝ.GR, 19.08.2013)

 


Αθήνα
Στη διερευνώμενη υπόθεση για τη διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ παρενέβη ο Άρειος Πάγος, μετά από σκληρή επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος, Γ.Αδαμοπουλος, γίνεται αναφορά στις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά για την συμπεριφορά της ανακρίτριας και ζητείται η παρέμβασή του Αρείου Πάγου «προκειμένου να αποφευχθεί μία – συνήθης για τα ελληνικά δεδομένα – διεκπεραιωτική διαδικασία και να πραγματοποιηθεί επιτέλους μία ουσιαστική και ενδελεχή διερεύνηση όσων καταγγέλλονται».

O αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ.Κολιοκώστας απέστειλε την αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Ι.Αδαμόπουλου στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Αθηνών και στον προϊστάμενο του συμβουλίου επιθεώρησης των δικαστηρίων για να ερευνηθούν οι αιτιάσεις που προβάλλονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ για χειρισμούς της ανάκρισης σχετικά με την έρευνα για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Από την εισαγγελία εφετών ζητείται να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σχετικά με το κλείσιμο της έρευνας και από την επιθεώρηση να ερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες της 5ης ειδικής ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ στην αίτησή του αναφέρεται στην καταγγελία της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η ανακρίτρια της ζήτησε να συναντηθούν εκτός γραφείου και ζητά να διενεργηθεί έρευνα.

Σε αιχμηρό σχόλιο του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η «παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αλλά και η σχετική επιστολή του ΔΣΑ που προηγήθηκε, αναδεικνύουν σε όλες τις διαστάσεις του το μείζον θέμα της αξιοπιστίας των επίσημων οικονομικών στοιχείων, καθώς και των παρεμβάσεων στη διαδικασία της διερεύνησης της υπόθεσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει επανειλημμένα αναδείξει στη Βουλή το θέμα της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ έναντι των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και σκοπιμοτήτων. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα της δικαιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη διοίκηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ».

Η επιστολή του ΔΣΑ

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος, σχετικά με τη διερευνώμενη υπόθεση του χρέους από την ΕΛΣΤΑΤ, απέστειλε σήμερα (Δευτέρα) με αριθμό πρωτοκόλλου 983/19.8.2013 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Προς
Την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

» Ως γνωστόν, ήδη από την 29η Σεπτεμβρίου 2011, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που αφορούν παράνομη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%, με τελικό αποτέλεσμα -μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο- και τη συνακόλουθη επιβολή στη Χώρα μας σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

» Η αποτελεσματική αντίδραση των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών και η διεξοδική προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε είχε ως συνέπεια την υποβολή πρότασης, από τους τότε Οικονομικούς Εισαγγελείς κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, για την άσκηση ποινικών διώξεων -και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος- κατά των επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ως ύποπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων, τα οποία είχαν ως αντικείμενο και την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και τις εντεύθεν βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

» Δεν πρέπει δε να υποτιμάται και το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα οι ως άνω Εισαγγελικοί Λειτουργοί είχαν φθάσει στο σημείο να υποβάλουν την παραίτησή τους, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους ενώ, μετά από όλες τις γνωστές εξελίξεις στην εν λόγω υπόθεση, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» (18-8-2013, φ. 1085, σελ. 6, «Αποκάλυψη-βόμβα: Η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλει: Μου ζήτησε η ανακρίτρια να συναντηθούμε σπίτι της!»), το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και πολιτικώς ενάγουσα, Καθηγήτρια κ. Ζωή Γεωργαντά, καταγγέλλει την 5η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Έλενα Πεδιαδίτη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση αυτή, μεταξύ άλλων ότι 'της ζήτησε και συναντήθηκαν εκτός του γραφείου της, σε άλλον χώρο'.

» Σε μία δημοκρατική κοινωνία, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ακόμη η Ελληνική Δημοκρατία, τέτοια φαινόμενα είναι πέρα ως πέρα αδιανόητα. Αυτές οι καταγγελίες -εάν ανταποκρίνονται στην αλήθεια- δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παραμείνουν ανέλεγκτες, καθώς προσβάλλουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και συνταγματικών θεσμών, απειλώντας να πλήξουν ανεπανόρθωτα και το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης.

» Η κα. Ζωή Γεωργαντά είτε ψεύδεται, για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οπότε πρέπει να αναζητηθούν τα κίνητρά της και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου είτε λέει την αλήθεια, οπότε όμως υπήρξε πράγματι εγκληματική τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και οι εμπλεκόμενοι -τόσον εξαρχής, όσο και μετέπειτα στην καθ' οιονδήποτε τρόπο συγκάλυψή της- πρέπει επιτέλους να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ιδίως μάλιστα αν ανήκουν στο Δικαστικό Σώμα.

» Ενόψει των ανωτέρω ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί την παρέμβασή σας προκειμένου να αποφευχθεί μία -συνήθης για τα ελληνικά δεδομένα- διεκπεραιωτική διαδικασία και να πραγματοποιηθεί επιτέλους μία ουσιαστική και ενδελεχή διερεύνηση όσων καταγγέλλονται, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες από όπου κι αν αυτές προκύπτουν.

» Ο ΔΣΑ, κατ' άρθρο 199 Δικηγορικού Κώδικα, έχει κατά τα ανωτέρω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρακολουθεί την έκβαση των υποθέσεων που συνταράσσουν ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό και η παρούσα αποτελεί κατά νόμο αναγγελία - αίτηση».
Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231261734

 ----------------------



ΔΗΛΩΣΗ

ΖΩΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

6 Φεβρουαρίου 2014
Κυρία Σουφλή, κατ’ αρχήν σας συγχαίρω για την ενημέρωση που προσφέρετε στον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη από τα δεινά που μας συσσώρευσαν οι κυβερνώντες μας με την διαφθορά τους, την ανικανότητά τους και την αμειβόμενη ξενοδουλεία τους. 
Σας συγχαίρω και για το σθένος σας που δεν το βάζετε κάτω παρά τα προβλήματα που σας δημιουργούν κάθε τόσο διάφοροι εχθροί της πατρίδας μας, αλλά συνεχίζετε να αγωνίζεστε. 
Τονίζω το θάρρος σας να αναδείξετε το θέμα της εγκληματικής αλλοίωσης των στοιχείων του χρέους και του ελλείμματος και να μας στηρίξετε όταν ο επίορκος Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο συστημικός Τύπος και τα συστημικά τηλεοπτικά μέσα προσπαθούσαν να διαψεύσουν εσάς και άλλους αξιοπρεπείς δημοσιογράφους με το να μας αποδίδουν φτηνά κίνητρα και να μας απεικονίζουν ως «φαιδρούς». 
 

Ακόμα και σήμερα, κυρία Σουφλή, μετά από τόσες αποκαλύψεις, δικαστικές έρευνες που επιβεβαιώνουν την εγκληματική διόγκωση του δημοσίου χρέους και ελλείμματος του 2009, αποδεδειγμένες παρεμβάσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη και αφόρητες πιέσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς για την συγκάλυψη των εγκληματιών, αποκαλυπτικές δημοσιεύσεις ακόμα και στον Τύπο των Βρυξελλών για την παράνομη επίρριψη δισεκατομμυρίων ευρώ στο χρέος και στο έλλειμμα του 2009 και όχι μόνον, υπάρχουν ακόμα σήμερα άνθρωποι τύπου Μπάμπη Παπαδημητρίου και Προτοσάλτε που πληρώνονται για να λένε ανοησίες, και να προσπαθούν απελπισμένα να κοροϊδέψουν τον κόσμο, καταφεύγοντας μάλιστα σε χαχανητά με προφανή σκοπό την σύγχυση για τα αντιφατικά και ανούσια λεγόμενά τους περί χρέους, περί πρόσφατου «τερατώδους» πλεονάσματος, περί του πλούτου που δήθεν παράγει σήμερα η χώρα μας χάριν της Τρόικας, κοκ. 
Θα σας στείλω συντόμως ένα σχόλιο-δείγμα της οικονομικής ψευτο-εμπειρογνωμοσύνης τους όπως προκύπτει από την πρωϊνή εκπομπή των δύο αυτών ατόμων την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014, στον Σκάι.         

Θα ήθελα να τονίσω δύο σημεία για την σημερινή εξέλιξη της υπόθεσης Πεδιαδίτη-ΕΛΣΤΑΤ:
 Πρώτον:  Επιβεβαιώνω το αξιόπιστο των πληροφοριών σας για την δικαστική πορεία της υπόθεσης της πειθαρχικής δίωξης της Ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη η οποία προσπάθησε να «ξεπλύνει» το φρικιαστικό και πρωτοφανές έγκλημα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος αλλοίωσε τα στοιχεία του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας μας με σκοπό, όπως εκτιμώ, την υποδούλωση της χώρας μας και την ταπείνωση και εξαθλίωση του περήφανου λαού μας.

Ο Αρεοπαγίτης Επιθεωρητής που ορίστηκε να διερευνήσει την υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης κατά της κ. Ε. Πεδιαδίτη στάθηκε στο ύψος του και δεν δίστασε να κρίνει ότι η Πρωτοδίκης συνάδελφός του παραβίασε την δικαστική νομιμότητα και την παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η ποινική έρευνα για την ύπαρξη δόλου εκ μέρους της.

Τονίζω τα εξής σημαντικά σημεία
Η κ. Πεδιαδίτη φαίνεται ότι έχει εξαφανίσει βασικό ανακριτικό υλικό που έπρεπε να υπάρχει στην δικογραφία, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, όπως άλλωστε το έχουμε δηλώσει στις καταθέσεις μας στον Αρεοπαγίτη κύριο Επιθεωρητή που εξέταζε το ζήτημα «Πεδιαδίτη». Ψάξαμε για το υλικό αυτό και το ψάχνουμε. 
Φαίνεται ότι η κ. Ανακρίτρια κοινώς «μας ψάρευε», ανίχνευε το σκεφτικό μας για να αποφασίσει ποιό ανακριτικό υλικό θα αποκρύψει. 
Δυστυχώς είμαστε θύματα της κυρίας Ανακρίτριας. 

Έχει προκύψει νέα πληροφορία, όπως η εξής πολύ πρόσφατη: Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποκάλυψε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, Γ. Α. Παπανδρέου, δήλωσε ότι εκβιάστηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να βάλει την χώρα μας στο ΔΝΤ. 
Αν έγινε αυτό, πόσο μάλλον ο Γερμανός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) κ. Ράντερμάχερ, έχει εκβιάσει τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για να φουσκώσει το δημόσιο έλλειμμα με δισεκατομμύρια ευρώ. 
Το φούσκωμα έχει γίνει καθ’ υπόδειξη, έχει κατατεθεί στις Δικαστικές Αρχές ηλεκτρονική αλληλογραφία και άλλη μαρτυρία.
 Το Δικαστήριο Εφετών έχει τον λόγο τώρα.

Η εξέλιξη της υπόθεσης Πεδιαδίτη-ΕΛΣΤΑΤ προς την ορθή κατεύθυνση σηματοδοτεί την συνέχιση και ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου της ποινικής δίωξης του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο που έθεσαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κκ Πεπόνης και Μουζακίτης, τους οποίους προσπάθησε να ακυρώσει η κ. Πεδιαδίτη μεταχειριζόμενη πονηρούς τρόπους και κόλπα. Ευελπιστώ ότι το Δικαστήριο Εφετών θα πράξει το καθήκον του αδέκαστα.

Δεύτερον: Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει υπερβεί κάθε όριο μιας μίνιμουμ ευπρεπούς διοίκησης της Στατιστικής μας Υπηρεσίας πάνω στη επιστημονική εργασία της οποίας βασίζεται η οικονομική και κοινωνική ευημερία της Ελληνικής Πληθυσμιακής Οντότητας. 
Τα στοιχεία είναι η βάση για την χάραξη των ορθών πολιτικών και αν τα στοιχεία είναι σαθρά και παραποιημένα, η καταστροφή είναι εξασφαλισμένη. Επισυνάπτω σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, όπου γίνεται φανερή η καταστροφή που έχει προξενήσει ο πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ. 
Εκτιμώ ότι το όλο στατιστικό έργο έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο που παρουσιάζει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση έτσι που να διευκολύνει την περαιτέρω εξαθλίωσή μας και να δικαιολογεί την σύναψη δανείων επί δανείων με εξαντλητικούς όρους.
Η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται στο ναδίρ της και η χρεοσυσσώρευση που έχει καλά εγκατασταθεί στην πατρίδα μας λόγω των στατιστικών αλχημειών του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ θα γίνει το νεκροκρέβατό μας, εκτός και αν η Ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Δικαστήριο Εφετών δεν πατήσει φρένο ανοίγοντας το δικαστικό ακροατήριο της υπόθεσης της διόγκωσης του χρέους και του ελλείμματος του 2009: Για να μπεί ο κάθε κατεργάρης στην θέση του. 

Ενώ το στατιστικό μας σύστημα έχει πλήρως υποδουλωθεί στις ορέξεις μιας μονοπρόσωπης εξαρτημένης εξουσίας, η Βουλή μας στην πλειοψηφία της «χαριεντίζεται», ο αγώνας των κομματικών δελφίνων για τις παχυλές αμοιβές της Ευρωβουλής βρίσκεται στο απόγειό του, ενώ οι αιώνιοι επιτήδειοι συνεχίζουν να αρμέγουν τα υπολείμματα του Ελληνικού κράτους εκμεταλλευόμενοι την ακύρωση των νόμων και του Συντάγματος στην πράξη.

Όλα αυτά βρίσκονται σε κατάφορη αντίθεση προς τις εντολές του Ελληνικού Εκλογικού Σώματος.
 Ο νοών νοείτω.


Ζωή Γεωργαντά, 6 Φεβρουαρίου 2014

/----------------------
 

Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, έστειλε την εξής αποκλειστική δήλωση στα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ:

Κυρία Σουφλή, πίστευα ανέκαθεν ότι, αν κάτι λειτουργεί σωστά στη χώρα μας, αυτό είναι ο θεσμός της Δικαιοσύνης. 
Και πράγματι, προσφάτως βλέπουμε πολλά παραδείγματα αμερόληπτων δικαστών, ανακριτών και εισαγγελέων που πράττουν στο ακέραιο το καθήκον τους και δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν ακόμη και μέλη της δικής τους επαγγελματικής τάξης - όπως έγινε στην περίπτωση της ανακρίτριας κας Πεδιαδίτη η οποία αμφισβητήθηκε και πλέον διώκεται πειθαρχικά. 
Φαίνεται ότι έχουμε επιτέλους εισέλθει σε μια νέα εποχή αδιάφθορων ανακριτών και οικονομικών εισαγγελέων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας - μια χώρα που διψάει για οικονομική δικαιοσύνη - οι οποίοι δεν διστάζουν να ερευνήσουν και να διώξουν νομικά ακόμη και κάποια άτομα που σε άλλες εποχές θα θεωρούνταν ακλόνητα και αδιαμφισβήτητα. 

Είναι φανερό ότι η ανακριτική διαδικασία που ακολούθησε η κυρία Πεδιαδίτη, όντως δεν ήταν η αρμόζουσα για την έρευνα ενός τόσο σημαντικού θέματος, όπως είναι το θέμα της ποινικής δίωξης για σωρεία κακουργημάτων κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου – εξ ου και η πειθαρχική δίωξη εναντίον της. 
Ευελπιστώ ότι η ποινική έρευνα, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη για την κυρία Πεδιαδίτη, θα τεκμηριώσει το άτοπον, παραπλανητικό και ατεκμηρίωτο του πορίσματός της, επιβεβαιώνοντας έτσι το πόρισμα των πρώην οικονομικών εισαγγελέων, ΠΕΠΟΝΗ και ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ, οι οποίοι ανέκαθεν έπρατταν το καθήκον τους, ανέγγικτοι από έξωθεν παρεμβάσεις ή άνωθεν εξουσιαστικές επιβολές.


Νίκος Λογοθέτης
 

http://attikanea.blogspot.de/2014/02/blog-post_6402.html

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply