Σχεδιάζουν να ξεπουλήσουν τα πλειοψηφικά πακέτα των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ

Του Ζώη Πεπέ*  
(12 Ιανουαρίου 2014)

Οι δικαστικές διώξεις σε βάρος στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και επιχειρηματιών, αναδεικνύουν τα εξής μεγάλα ζητήματα:

1.Αποκαλύπτεται αυτό που γνωρίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης: Το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λειτούργησε και λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Είναι κοινό μυστικό στους κύκλους των αγορών, ότι η περίπτωση του Τ.Τ. είναι απλά μια παρωνυχίδα σε σχέση με τα ποσά που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες προς εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και «ημετέρων». Το άκρως εξοργιστικό είναι, ότι την ώρα που οι φορολογούμενοι πολίτες βαρύνονται με δισεκατομμύρια για τις ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος, οι τραπεζίτες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιβιώσουν και να κρατήσουν κάποιες θέσεις εργασίας, με τα λίγα ρευστά που υπάρχουν στις ουσιαστικά νεκρές τους τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν με κάθε ευκαιρία να εξυπηρετούν επιχειρηματικούς - μιντιακούς κύκλους, οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το άλλοτε κραταιό δικομματικό σύστημα εξουσίας.

2.Επιπλέον, αποκαλύπτεται ο ρόλος της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και του διοικητή της, που κατευθύνουν τον έλεγχο και παρεμβαίνουν μόνο με σκοπιμότητες, εξυπηρετώντας τα διάφορα συμφέροντα. Επανειλημμένως η διοίκηση της ΤτΕ προκαλεί την ελληνική κοινωνία, φροντίζοντας να ασκεί επιλεκτικά τα εποπτικά της καθήκοντα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων (ASPIS BANK,PROTON BANK, Λάτσης κτλ) και φυσικά την άκριτη προπαγάνδα και εφαρμογή όλων των μνημονιακών επιλογών. Είναι, πλέον, επιτακτική η ανάγκη να ελεγχθεί και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί και επεμβαίνει η ΤτΕ. Πρέπει να απαιτηθεί διαφάνεια με κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και παρέμβαση της δικαιοσύνης για όλες τις αντίστοιχες με το Τ.Τ. περιπτώσεις που αφορούν τις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες και μπορεί να ελεγχθούν από τα στοιχεία, που έστω ενδεικτικά, έχει καταγράψει η Τράπεζα της Ελλάδος.
3.Επανέρχονται στο προσκήνιο όλες εκείνες οι αποφάσεις που οδήγησαν το Τ.Τ. στο σπάσιμο και το χάρισμά του στη Eurobank. Από τη στιγμή που το πόρισμα της εισαγγελίας ονοματίζει και κατηγορεί για απιστία διοικητικά πρόσωπα του Τ.Τ. και την ίδια την πρόεδρο του ΤΧΣ, που μεθόδευσαν και υπέγραψαν την υφαρπαγή του ΤΤ, θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι επιλογές και οι αποφάσεις τους, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
4.Παρακολουθούμε μία κυβερνητική και μιντιακή υπερπροσπάθεια, για να πειστεί η κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα άμεσης παράδοσης στα χέρια των ιδιωτών, με τίμημα πολύ μικρότερο μάλιστα από την αξία των μετοχών που τελικά αποτιμήθηκε με την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Έτσι, τις επόμενες ημέρες, επίκειται κατάθεση, και μάλιστα με διαδικασίες express, νέου νομοσχεδίου, με το οποίο θα αλλάξουν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με δημόσιο χρήμα.
Λόγω των εξελίξεων, υπάρχει περίπτωση, να επιχειρηθεί ακόμα και ρύθμιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Όπως είναι γνωστό, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποτελεί τον βασικό μέτοχό τους, με ποσοστά συμμετοχής από 81% (Πειραιώς) μέχρι 93,55% (Eurobank). Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο στόχος είναι, μέσα σε χρονικό διάστημα 4,5 χρόνων για τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς και 2 χρόνων για τη Eurobank, να ανακτηθούν οι μετοχές από τους ιδιώτες μετόχους, σε συγκεκριμένες τιμές, έτσι ώστε να επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των χρημάτων της ενίσχυσης, που δέχτηκαν οι τράπεζες. Εντούτοις, με το νομοσχέδιο, που ετοιμάζεται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες από τον Υπουργό Οικονομικών, φαίνεται ότι θα δίνεται η ευχέρεια στους ιδιώτες να ανακτήσουν τις μετοχές τους σε τιμές αγοράς, που είναι πολύ χαμηλότερες του κόστους, με το οποίο επιβαρύνθηκε το Δημόσιο Χρέος για την εξυγίανση και την ανακεφαλαιοποίηση.
Είναι ολοφάνερος ο στόχος ενός τέτοιου σκανδαλώδους νομοθετήματος, που θα είναι, όχι μόνο η ιδιωτικοποίηση, αλλά το ξεπούλημα των τραπεζών στους παλαιούς διαπλεκόμενους τραπεζίτες, με αποτέλεσμα την καταγραφή άμεσων ζημιών από την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη διασπάθιση των καταθέσεων του ελληνικού λαού και του πλούτου που διαχειρίζονται, δίνοντας με θαλασσοδάνεια σε ημέτερους.
Στις τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς υπήρξε η παγκόσμια πρωτοτυπία, που επισημάνθηκε διεθνώς ως σκάνδαλο, να δοθούν ως δώρο τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών (warrants) στους ιδιώτες μετόχους, που συμμετείχαν στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, προκειμένου να διευκολυνθούν στην ανάκτηση του πλήρους ελέγχου των τραπεζών. Τελικά, φαίνεται ότι το εγχείρημα δεν θα προχωρήσει σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς τους, αλλά επιλέγεται μια ακόμη χειρότερη μεθόδευση.
Από τη μια, είναι η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, στην οποία, πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του μεγαλομετόχου της (κ. Λάτσης), χωρίς αυτός να καταβάλει το μέρος της ζημιάς που του αναλογούσε, καθώς διατηρήθηκε σε ισχύ, έξω από κάθε λογική και διεθνή πρακτική, η ανταλλαγή μετοχών με την Εθνική, παρά το ναυάγιο του deal της συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η τράπεζα να βρεθεί σε τόσο άσχημη κατάσταση, που δεν είναι αναστρέψιμη, παρόλο που επιχειρήθηκε η διάσωσή της με το πλιάτσικο και την απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μια επιλογή που εξελίχτηκε σε παταγώδη αποτυχία και αποδείχτηκε θυσία χωρίς αντίκρισμα.
Από την άλλη, είναι οι τιμές αγοράς των μετοχών, που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, κάνοντας ασύμφορη την εξάσκηση των warrants.
Έτσι, μετά το αναμενόμενο φιάσκο της πώλησης της Eurobank, αλλά και μετά την πλήρη αποτυχία της πρώτης περιόδου εξάσκησης των warrants των υπόλοιπων τραπεζών, προωθείται ένα νέο νομοθέτημα, ακόμα πιο σκανδαλώδες από το σημερινό, που θα προβλέπει την αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Αντί για την εξασφάλιση της επιστροφής του συνολικού ποσού της εξυγίανσης και της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, ώστε να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος περίπου 40 - 50 δις ευρώ, όπως διαβεβαίωναν ότι θα συμβεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Υπουργός Οικονομικών, θα δρομολογηθεί να επιστραφεί μόνο ένα μικρό μέρος και το υπόλοιπο να εγγραφεί ως άμεση ζημιά, με το αιτιολογικό ότι αυτές είναι οι τιμές της αγοράς και ότι αυτή είναι η αξία των τραπεζών. Η επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κεφάλαια πολύ λιγότερα από αυτά που κατέβαλε το ΤΧΣ, δηλαδή ο ελληνικός λαός που χρεώθηκε με 50 δις για αυτό το σκοπό.
Την ώρα λοιπόν, που η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ίδια ώρα προπαγανδίζεται η άποψη, θυσιάζοντας και κάποια στελέχη του συστήματος, ότι οι υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες παράγουν μόνο σκάνδαλα, ενώ επιμελώς αποκρύπτεται, ότι οι επισφάλειες και οι «σκελετοί» των ιδιωτικών τραπεζών είναι πολύ μεγαλύτεροι, όπως και οι εκάστοτε εγκληματικές πολιτικές τους επιλογές . Είναι φανερό, ότι η συγκυβέρνηση, πάση θυσία, προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο είτε σε ξένα funds είτε σε εμπλεκόμενους τραπεζίτες (Λάτσης, Κωστόπουλος κτλ.), ώστε να αγοράσουν ή να επαναγοράσουν (βλ. warrants) σε εξευτελιστικές τιμές τις μετοχές των τραπεζών, των οποίων τις ανακεφαλαιοποιήσεις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με αίμα.
Αυτή η επιλογή τους δεν πρέπει να περάσει, γιατί εγκαθίσταται με νέο θεσμικό τρόπο η κυριαρχία της διαπλοκής.
* Ο Ζώης Πεπές είναι μέλος της γραμματείας της Αυτόνομης Παρέμβασης

ΠΗΓΗ: http://www.apnet.gr/menu-arthra/menu-arth-koinonia/7944-sxediazoun-na-ksepoulisoun-ta-pleiopsifika-paketa-twn-trapezwn-pou-katexei-to-txs 

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply