Το σκανδαλώδες ξεπούλημα 28 ακινήτων του Δημοσίου υπό τη σκιά της Τρόικας!

image 
 
Στην Εθνική Πανγαία και την Eurobank Properties πωλήθηκαν για τα επόμενα είκοσι χρόνια 28 ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου, τα οποία θα επαναμισθώσει το ελληνικό δημόσιο.
Με σκανδαλώδη τρόπο η μνημονιακή κυβέρνηση ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Το σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease back) 28 δημόσιων κτιρίων από το ΤΑΙΠΕΔ. Το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα για το Δημόσιο ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 261,31 εκατ. ευρώ.


Τα 28 ακίνητα:
 1. Υπουργείο Πολιτισμού
 2. Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
 3. ΕΛ.ΑΣ Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
 4. Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛΣΤΑΤ)
 5. Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης
 6. Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
 7. Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής
 8. Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
 9. ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και Χημείο Ξάνθης
 10. A’ ΔΟΥ Αθηνών
 11. IZ ΔΟΥ Αθηνών
 12. B’ ΔΟΥ Κορίνθου
 13. B’ ΔΟΥ Χαλκίδας
 14. ΔΟΥ Σταυρούπολης
 15. ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης
 16. ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων
 17. ΔΟΥ Παλλήνης
 18. IΘ’ ΔΟΥ Αθηνών
 19. ΔΟΥ Γλυφάδας
 20. ΔΟΥ Χολαργού
 21. ΔΟΥ Κηφισιάς
 22. Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο
 23. Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
 24. Υπουργείο Δικαιοσύνης
 25. Υπουργείο Υγείας
 26. Υπουργείο Παιδείας
 27. Γενικό Χημείο του Κράτους
 28. Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)

Η ανακοίνωση της Eurobank Properties

Η Eurobank Properties αποκτά 14 ακίνητα τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 έτη. Το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την εταιρεία ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ, ετησίως αναπροσαρμοζόμενα.

Τα κυριότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου στεγάζουν το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας στο Μαρούσι, το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Γουδί, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητά βρίσκονται σε κεντρικές τοποθεσίες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Στο δισεκατομμυριούχο Beny Steinmetz η Εθνική Πανγαία

Η Εθνική Πανγαία, που αγόρασε τα υπόλοιπα 14 ακίνητα, θα μεταβιβαστεί σε fund που ελέγχεται από τον Beny Steinmetz, τον πλουσιότερο άνθρωπο στο Ισραήλ.

«Στον τομέα των ακινήτων έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Πανγαία στο ισραηλινών συμφερόντων private equity, Invel Real Estate II BV με έδρα στην Ολλανδία», έγραφε χθες η Καθημερινή, ενώ οικονομικές σελίδες όπως το toxrima.gr στις 10/10 ανέφεραν:

«Η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε ότι εξετάζει  τo ενδεχόμενο συμφωνίας με τον υποψήφιο επενδυτή με την επωνυμία Invel Real Estate (Netherlands) II BV, εταιρεία private equity με έδρα στην Ολλανδία, που έχει σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ευρώπη.

Οι βασικοί όροι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Εθνική Πανγαία  Α.Ε.Ε.Α.Π.» στον υποψήφιο επενδυτή έναντι ανταλλάγματος που θα συμφωνηθεί, με ταυτόχρονη διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα.

Ο πρώην παγκόσμιος επι κεφαλής του τμήματος RREEF Opportunistic Investments της Deutsche Bank, Κρις Παπαχριστοφόρου, προσελήφθη από την Beny Steinmetz Group Real Estate προκειμένου να αναλάβει επι κεφαλής  ενός ιδιωτικού fund που στοχεύει σε επενδύσεις  2 δισ. δολαρίων.

Το fund, που θα ονομάζεται Invel, σχεδιάζει να επενδύσει στην Ευρώπη.

Η BSG Real Estate, μονάδα του Beny Steinmetz Foundation, αντλεί κεφάλαια καθώς διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές στον τομέα του real estate.

Σημειώνεται ότι ο Steinmetz, ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ισραήλ, κατατάσσεται στη θέση 137 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg».


Για να καταλάβεις τη ληστεία δε θέλει μαθηματικά

Με απλά λόγια, το ελληνικό δημόσιο πούλησε στην Eurobank Properties (και αντίστοιχα στην Εθνική Πανγαία) 14 ακίνητα λαμβάνοντας 145,81 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια μισθώματα που θα λαμβάνει από το δημόσιο θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ.
Συμπέρασμα: Η Eurobank Properties θα δώσει στο ΤΑΙΠΕΔ περίπου 146 εκατομμύρια ευρώ για να έχει να παίρνει τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον 280 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο!


Νάντια Βαλαβάνη: «Πρόκειται για κυριολεκτικό ξεπούλημα»

Σε δήλωσή της, η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, τονίσε ότι το ξεπούλημα των 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ «θα επιβαρύνει τριπλά τον Έλληνα φορολογούμενο».

Ολόκληρη η δήλωση:

«Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την κατακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση με την μέθοδο του sale-and-lease-back, 28 ακινήτων του Δημοσίου -ανάμεσα τoυς 5 Υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτιρίων ΔΟY και 5 αστυνομικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης -  χωρισμένων σε δύο ομάδες, στις κτηματικές εταιρείες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ αντιστοίχως, αντί συνολικού τιμήματος 261,31 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για κυριολεκτικό ξεπούλημα, το οποίο θα επιβαρύνει τριπλά τον Έλληνα φορολογούμενο, για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωνε νοίκι για τα κτίρια αυτά. Σήμερα θα εισπράξει 261,31 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν εντός 10 ημερών στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας έναντι ενός μη βιώσιμου χρέους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δεσμεύεται να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκ. ευρώ συνολικά: Μια απόδοση ενοικίου, και μάλιστα εγγυημένη, πολύ πάνω από τις σημερινές τρέχουσες αξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, το ετήσιο κόστος  θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται επιπλέον για την επόμενη εικοσαετία με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ.μ. των 28 κτιρίων όσο και με την τακτική συντήρηση τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη «βαριά συντήρηση».

Δεύτερον, με το πέρας των 20 χρόνων το Δημόσιο αποκτά δικαίωμα προαίρεσης αγοράς, δηλαδή δικαίωμα να εξαγοράσει όποια κτίρια το ενδιαφέρουν, αλλά στην τότε αγοραία τιμή τους, αλλιώς οι σημερινοί αγοραστές μπορούν πλέον να τα διαθέσουν όπως θέλουν. Με άλλα λόγια, αν το τίμημα της σημερινής πώλησης πάει υπέρ των δανειστών, ετοιμάζεται και δεύτερη καταβολή υπεραξίας από μεριάς του ελληνικού λαού, αυτή τη φορά υπέρ των σημερινών αγοραστών.

Τρίτον, υπενθυμίζουμε ότι και οι δυο κτηματικές εταιρείες είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένων με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, κατά 90% στην περίπτωση της Εθνικής (Πανγαία) και κατά 100% στην περίπτωση της Eurobank (Eurobank Properties). Στην πραγματικότητα, τα 28 ακίνητα προστίθενται στην «προικοδότηση» των δύο κτηματικών εταιρειών για την πώληση τους, καθώς έχει κλείσει η πώληση της Πανγαίας σε ισραηλινών συμφερόντων fund με έδρα την Ολλανδία, ενώ η Eurobank μαζί με τις θυγατρικές της προσφέρεται ήδη για άμεση ιδιωτικοποίηση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Το γεγονός ότι επίσημος «Εκπρόσωπος των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων» του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία «πώλησης» ήταν η Eurobank Equities Investment Firm AE, είναι το μικρότερο «σκάνδαλο» σ’ αυτή τη σκανδαλώδη, επί της ουσίας, σύμβαση. Είναι φανερό ότι η διακοπή της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου υπέρ των ζωτικών αναγκών του λαού και της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σε θέση να εγγυηθεί και να παλέψει γι’ αυτήν.»

ΠΗΓΗ: 
http://www.blog.gr/articles/147372/Prokalei-to-ksepoulima-28-akiniton-tou-Dimosiou-i-mnimoniaki-kubernisi-ta-poulaei-gia-na-ta-noikiasei.html

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply