Συνταγματολόγοι για την επόμενη ημέρα μετά τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής


Συνταγματολόγοι για την επόμενη ημέρα μετά τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής
Τρεις διακεκριμένοι συνταγματολόγοι, ο Κώστας Χρυσόγονος, ο Γιώργος Σωτηρέλλης και ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σύλληψη του αρχηγού και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη Μεταπολίτευση.
«Σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται θεωρούνται αυτόφωρα» χαρακτηρίζουν τη σύλληψη των βουλευτών οι συνταγματολόγοι Γιώργος Σωτηρέλλης και Χαράλαμπος Ανθόπουλος, ενώ αντίθετα ο Κώστας Χρυσόγονος σχολιάζει ότι «οι ενέργειες των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών βρίσκονται οριακά εντός της συνταγματικής νομιμότητας», προσθέτοντας ότι «θα ήταν πολιτικά και συνταγματικά πιο ορθόδοξο να ζητηθεί πρώτα η άδεια της Βουλής».

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, οι τρεις συνταγματολόγοι εξηγούν ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διατηρούν τη βουλευτική τους ιδιότητα μέχρι να καταδικαστούν σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων ή να παραιτηθούν, οπότε και αν παραιτηθούν και οι αναπληρωματικοί του κόμματος θα διεξαχθούν εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες.
Αναλυτικά, τα σχόλια των τριών συνταγματολόγων έχουν ως εξής:
Γιώργος Σωτηρέλλης, συνταγματολόγος: «Θα ήταν καλό ο νομοθέτης να ρυθμίσει το θέμα της αναπλήρωσης»
«Η σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται θεωρούνται αυτόφωρα και άρα δεν τίθεται θέμα βουλευτικής ασυλίας σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος. Οι βουλευτές αυτοί θα διατηρήσουν τη βουλευτική τους ιδιότητα έως ότου καταδικαστούν αμετάκλητα για αδίκημα το οποίο επισύρει, ως παρεπόμενη ποινή, τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
«Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση παραίτησης από το αξίωμά τους, όπως απειλούν, και εάν παραιτηθούν και όλοι οι αναπληρωματικοί υποψήφιοι, ο εκλογικός νόμος προβλέπει αναπληρωματικές εκλογές στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες. Αντιθέτως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παραίτηση βουλευτή Επικρατείας και άρα η έδρα αυτή κατά την άποψή μου θα παραμείνει κενή, κάτι που δεν το αποκλείει καθόλου το άρθρο 53 του Συντάγματος. Θα ήταν άλλωστε αδιανόητο για τη λειτουργία του Πολιτεύματος ο αρχηγός οποιουδήποτε μικρού κόμματος, που διαθέτει έναν βουλευτή Επικρατείας, να μπορεί με μια τέτοια καταχρηστική παραίτηση να προκαλεί εκλογές σε όλη την εκλογική επικράτεια.
Πέρα από τα παραπάνω, θα ήταν καλό ο νομοθέτης να ρυθμίσει το θέμα της αναπλήρωσης κατά διαφορετικό τρόπο όταν πρόκειται για τέτοιες καταχρηστικές παραιτήσεις, με πρωτοβουλία κόμματος, ώστε σε τέτοια περίπτωση να μην προβλέπεται αναπλήρωση.
Είναι κατά την άποψή μου δυνατόν να απαγορευτεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις επόμενες εκλογές. Το Σύνταγμα θέτει ως προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός κόμματος το να εξυπηρετεί «την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Ο νόμος μπορεί να εξειδικεύσει με συγκεκριμένες ρυθμίσεις τι σημαίνει αυτή η συνταγματική διάταξη, ώστε να μην μπορεί να ανακηρυχθεί από τον 'Αρειο Πάγο, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές, κόμμα το οποίο βαρύνεται για παράδειγμα με εγκληματικές ή βίαιες ρατσιστικές ενέργειες. Εάν συμβεί αυτό η Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές και ο 'Αρειος Πάγος θα εξετάσει με τον ίδιο τρόπο οποιοδήποτε άλλο μόρφωμα θα θελήσει να συμμετάσχει σε προσεχείς εκλογές».
Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ: «Οι ενέργειες των εισαγγελικών αρχών κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας»
«Οι ενέργειες των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκονται οριακά εντός της συνταγματικής νομιμότητας. Η παράκαμψη της απαιτούμενης κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος άδειας της Βουλής για δίωξη και πολύ περισσότερο για σύλληψη βουλευτή μέσω της υπαγωγής της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης κατά το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα στην έννοια του διαρκούς εγκλήματος και άρα της θεώρησής του ως αυτόφωρου κακουργήματος για το οποίο κατ' εξαίρεση δεν απαιτείται άδεια συνιστά μια εξαιρετικά επιθετική σε βάρος των κατηγορουμένων ερμηνεία του πλέγματος αυτού των διατάξεων.
»Θα ήταν πολιτικά και συνταγματικά πιο ορθόδοξο να ζητηθεί η άδεια της Βουλής πολύ περισσότερο μάλιστα δεδομένου ότι είναι πολιτικά βέβαιο ότι η άδεια αυτή θα δινόταν με ευρύτατη πλειοψηφία. Περαιτέρω ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές αδράνησαν επί μακρό χρονικό διάστημα παρά το γεγονός ότι η εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος ήταν γνωστή σε όλους και ενήργησαν με πρωτοφανή ταχύτητα μόνον όταν έλαβαν σχετική προτροπή υπό τη μορφή της αποστολής του σχετικού φακέλου από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Η ταχύτητα και ο "ριζοσπαστικός" τρόπος με τον οποίο ενήργησε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου με επικεφαλής την πρόσφατα εκλεγμένη από την κυβέρνηση εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θέτει ζητήματα ως προς την πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ως προς το τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτήν στο μέλλον. Πολιτικά αυτό σημαίνει πολλά. Τι θα συνέβαινε αν αύριο μεθαύριο ο κύριος Δένδιας και ο κ. Σαμαράς αποφάσιζαν να προσχωρήσουν στη θεωρία Λαζαρίδη και Βορίδη περί συνταγματικών τόξων, τσεκουριών, κλπ;
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα, αλλά η Βουλή χάνει τους βουλευτές. Θα διατηρούν μεν τη βουλευτική ιδιότητα αλλά δεν θα μπορούν στην πράξη να ασκήσουν τα βουλευτικά καθήκοντα και να συμμετάσχουν σε ψηφοφορίες, πράγμα το οποίο ασφαλώς δημιουργεί μια ανωμαλία και εξ αυτού του λόγου θα ήταν περισσότερο ορθόδοξο να ζητηθεί η άδεια της Βουλής, έστω και αν τυπικά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου καλύπτεται μέσω της κατασκευής του διαρκούς αυτοφώρου. Τη βουλευτική τους ιδιότητα τη χάνουν μόνο αν καταδικαστούν σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων παράλληλα με την κύρια ποινή που είναι ποινή καθείρξεως, οπότε και θα δούμε τι θα γίνει, αν θα δεχτούν την έδρα οι αναπληρωματικοί ή αν θα υπάρξουν αναπληρωματικές εκλογές».
Χαράλαμπος Ανθόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο ΕΑΠ: «Η Δημοκρατία αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιο ισχυρή από τους εχθρούς της»
«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως σύμφωνη με το Σύνταγμα και αποτελεσματική. Σύμφωνη γιατί οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται και υπάρχουν στοιχεία ότι συμμετέχουν σε εγκληματική οργάνωση και σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για τη σύλληψη ή φυλάκιση των βουλευτών, όταν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα. Αποτελεσματική καθώς πρόκειται για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα συνελήφθη το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης. Ως προς το πολιτικό σκέλος, η Δημοκρατία αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιο ισχυρή από τους εχθρούς της.
»Αν υπάρξει δίκη και καταδίκη με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τότε εκπίπτουν οι βουλευτές από το αξίωμά τους. Ως τότε θα διατηρούν τυπικά την ιδιότητα του βουλευτή. Σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών Επικρατείας της Χρυσής Αυγής και όλων των κατά σειρά αναπληρωματικών υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας, τότε δεν διεξάγονται γενικές αναπληρωματικές εκλογές για τη χηρεύουσα έδρα. Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη η έδρα θα παραμείνει κενή. Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία που και αυτή θα μπορούσε να υποστηριχθεί με βάση την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία η χηρεύουσα έδρα του βουλευτή Επικρατείας θα μεταφερθεί στη Β' Αθηνών, στην οποία η Χρυσή Αυγή είχε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Είναι ένα ζήτημα πάντως εάν θα επιτραπεί από τον 'Αρειο Πάγο η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στην εκλογική διαδικασία με το ίδιο ή με άλλο όνομα αφού υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
»Θα μπορέσει βέβαια η Χρυσή Αυγή να επανέλθει με άλλο όνομα, εκτός και αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν ως εγκληματικές οργανώσεις. Όμως, ακόμα και αν η Χρυσή Αυγή εμφανιστεί με άλλο όνομα και συνεχίσει την έκνομη δραστηριότητά της θα μπορούν και πάλι να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί εγκληματικής οργάνωσης.
»Το ποινικό πλαίσιο είναι πλήρες για την αντιμετώπιση μιας εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργεί υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος. Ίσως θα πρέπει να εξεταστεί στο άμεσο μέλλον και μια προσθήκη στην κοινή νομοθεσία για διάλυση τέτοιου τύπου μορφωμάτων με δικαστική απόφαση».

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 28.09.2013
 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113119956





Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply