«Υπηρέτες» της υγείας πλούτισαν!

Το «μεγάλο φαγοπότι» πλήρωσαν και πληρώνουν αδρά τα κορόιδα οι φορολογούμενοι…

«ΥΠΗΡΕΤΕΣ» ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ!

«Στην πάταξη των νοσηρών φαινομένων θα είμαστε ανυποχώρητοι…», δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Ηπειρώτης Υφυπ. Υγείας ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ

Π. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος Ε.Ι.Ν. Ηπείρου): Ετοιμάζουν σφαγιαστικά μέτρα…

(Εφημερίδα “Πρωινός Λόγος”, 22.08.2013)

«Έχουμε υψηλού επιπέδου ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που στη μεγάλη του πλειοψηφία έχει και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Υπάρχουν όμως δυστυχώς ορισμένοι, των οποίων η συμπεριφορά δεν αρμόζει στην αποστολή τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Π.Λ.» ο Υφυπ. Υγείας Αντώνης Μπέζας. 
Και επεσήμανε «το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αποτελεί σημαντική τομή και το ποσοστό διείσδυσής του, όσον αφορά στα φάρμακα έχει φτάσει στο 97%, μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τη συνταγογραφική συμπεριφορά γιατρών και φαρμακοποιών. Αυτή τη δυνατότητα πλέον τη χρησιμοποιούμε. Στην πάταξη νοσηρών φαινομένων στο χώρο της Υγείας θα είμαστε ανυποχώρητοι», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ηπειρώτης πολιτικός.  
Περί ΕΟΠΥΥ
Σε άλλη ερώτησή μας, σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, του οποίου ο κ. Μπέζας έχει την γενική εποπτεία, απάντησε: «οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ήταν η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους του, αλλά και ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός των δαπανών του. Και στις δύο αυτές κατευθύνσεις προχωρούμε παράλληλα, πολύ περισσότερο σήμερα που οι δημόσιοι πόροι είναι περιορισμένοι και πολύτιμοι. Για να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο εγχείρημα χρειάζεται η συνεργασία όλων. Και της Πολιτείας, μέσω του Υπουργείου Υγείας, και των ασφαλισμένων, και όλων όσων εμπλέκονται στο χώρο της Υγείας».
Μπάχαλο!..
Και πράγματι, χρειάζεται η συμπαράσταση όλων των πολιτών στον αγώνα δρόμου, στον οποίο έχει επιδοθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να μπει επιτέλους μια τάξη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που δεινοπαθούν από τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί.
Το… μπάχαλο που επικρατεί δεν αποκαλύφθηκε ξαφνικά τώρα, απλά σήμερα που η οικονομία της χώρας έχει φθάσει στο «μη παρέκει», ήρθε η ώρα να μπει «μαχαίρι» στις άσκοπες σπατάλες των νοσοκομείων, αλλά κυρίως στο «μεγάλο φαγοπότι» που επικρατούσε και με ορισμένους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι με τις παράνομες συνταγογραφήσεις, πλούτιζαν… εις υγείαν των κορόιδων φορολογούμενων πολιτών, χρεώνοντας υπέρογκα ποσά στον ΕΟΠΥΥ, μέσα από διάφορες υπόγειες πρακτικές.
Μάλιστα τα πλοκάμια αυτών των κυκλωμάτων είχαν εξαπλωθεί και μέχρι τα Γιάννενα, όπως αποκάλυψε χθες η «Καθημερινή», χωρίς όμως να παραθέτει και συγκεκριμένα στοιχεία.
Πάρτι σε βάρος του ΕΟΠΥΥ
Κάποιοι «γιατροί» είχαν στήσει φάμπρικα με φαρμακεία και εταιρείες, και κατάφερναν να χρεώνουν τεράστια ποσά στον ΕΟΠΥΥ, συνταγογραφώντας ακόμη και 200 συνταγές την ημέρα!
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μεταξύ των πιο κραυγαλέων ύποπτων περιπτώσεων που καταγράφηκαν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι αυτή γενικού γιατρού της Μακεδονίας, που «έγραψε» 4.388 συνταγές εντός ενός μηνός, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 150 με 200 συνταγές την ημέρα!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις με ισχυρές -έως απόλυτες ενδείξεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και «υπόγειων» σχέσεων γιατρών με εταιρείες: γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας (ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητάς του).
Μάλιστα συχνά οι συνταγές εκτελούνται σε «επιλεγμένα» φαρμακεία. Όπως στην περίπτωση γιατρού της Αττικής, που το 95% των συνταγών που έγραφε εκτελούνταν σε ένα φαρμακείο, ή γιατρού επίσης της Αττικής, που το 89% των συνταγών που έγραφε, με μηνιαίο κόστος άνω των 50.000 ευρώ, εκτελούνταν σε φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό του πρόσωπο. Παρόμοια περιστατικά με εμπλοκή συγγενών φαρμακοποιών εντοπίστηκαν στις Σέρρες και στα Ιωάννινα!
Έλεγχοι παντού!
Σ’ αυτό το πλαίσιο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει τη «μαύρη» τρύπα του ΕΟΠΥΥ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσει ατιμώρητους όσους λυμαίνονται τον Οργανισμό. Προχθές, ο Υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αυστηρές κυρώσεις με διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και ελέγχους των περιουσιακών στοιχείων των γιατρών.
Όπως επεσήμανε, όσοι γιατροί εμφανίζονται ανά ειδικότητα ως «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση σε αξία φαρμάκων, εκτός των άλλων κυρώσεων θα παραπέμπονται στις αρμόδιες οικονομικές αρχές για έλεγχο των εισοδημάτων τους.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Η. 
Για «γκεμπελίστικες» τακτικές έκανε λόγο σε χθεσινές δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Παναγιώτης Νικολόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη περί ελέγχου στα οικονομικά των γιατρών. Όπως ανέφερε, ενόψει των επερχόμενων μέτρων που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σωρεία αντιδράσεων, η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί την προληπτική συκοφάντηση των λειτουργών της υγείας. «Ο υπουργός αφήνοντας να αιωρείται ότι όλοι οι γιατροί είναι διαπλεκόμενοι, λαμόγια και κλέφτες, ξέρουμε ότι ετοιμάζει σφαγιαστικά μέτρα…».
Παράλληλα ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι ο αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» ήταν πρόταση της ομοσπονδίας του εδώ και πολλά χρόνια.
Από Σεπτέμβριο το μητρώο 
Στο μεταξύ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι διαδικασίες «απογραφής» των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Κατά την σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των προέδρων των Ταμείων, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής ομάδας, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, η οποία θα καθορίσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία μητρώου ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Στόχος είναι να υπάρξει καταγραφή των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων με την πρόβλεψη συστήματος άμεσης ενημέρωσης για ενδεχόμενες αλλαγές, καθώς και σύστημα τακτικής επικαιροποίησης της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων.

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply