Το θέμα της εκτροπής του Αχελώου οδεύει προς νέα ακύρωση


 Του Γιώργου Λιάλιου

Σε νέα ακύρωση οδηγείται η εκτροπή του Αχελώου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ δεκαημέρου η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε να ακυρώσει για πολλοστή φορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη νόμου του 2006 με την οποία επανεκκινήθηκαν τα έργα. Ασφαλή συμπεράσματα, βέβαια, θα υπάρξουν μόνο με τη δημοσίευση της απόφασης. Ωστόσο, το Δημόσιο ήδη αναθέτει μελέτες για να υποστηρίξει μια ακόμα προσπάθεια ολοκλήρωσης του, φαραωνικών διαστάσεων, έργου.

Η ιδέα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου για την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου, ένα έργο που με τα χρόνια έλαβε σχεδόν μυθικές διαστάσεις, ανάγεται στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Στη δεκαετία του ’80 το έργο άρχισε να αποκτά συγκεκριμένο σχεδιασμό, αλλά και έντονα πολιτικό χαρακτήρα, αφού παρουσιάστηκε από την τότε κυβέρνηση ως μέσο ενδυνάμωσης του αγροτικού κόσμου.
Πολλές οι αλλαγές
Με τα χρόνια το έργο άλλαξε αρκετές φορές σχεδιασμό, ενώ συνέχισε να παρουσιάζεται ως πανάκεια σε όλα τα προβλήματα της Θεσσαλίας (με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σήμερα η επιστημονική συζήτηση για την αναγκαιότητα και τις επιπτώσεις του). Στην αρχική του μορφή περιελάμβανε δύο μεγάλα φράγματα (Μεσοχώρα και Συκιά) και δύο μικρότερα (Πύλη, Μουζάκι), σήραγγες μεταφοράς νερού, υδροηλεκτρικά έργα και άλλα. Επίσης, η μεταφερόμενη ποσότητα ύδατος ξεκίνησε από 1,1 δισ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, για να μειωθεί σταδιακά στα 600 εκατ. κυβικά και σήμερα η Πολιτεία να μιλάει για 250 εκατ. κυβικά (η σήραγγα εκτροπής πάντως έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό).
Το έργο ξεκίνησε το 1991. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν θυελλώδεις αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, λόγω των σημαντικών επιπτώσεών του, αλλά και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.
Υστερα από προσφυγές, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου ακυρώθηκαν για πρώτη φορά με δύο αποφάσεις του ΣτΕ το 1994, κατόπιν το 2000, το 2005 και το 2006. Η τελευταία προσπάθεια για επανέναρξη των εργασιών έγινε με τον ν. 3481/06. Και αυτή προσβλήθηκε στο ΣτΕ, το οποίο «πάγωσε» τα έργα. Το ΣτΕ ζήτησε τη γνώμη του Ευρωδικαστηρίου, που απάντησε το 2012. Κατόπιν, η υπόθεση δικάστηκε στις αρχές του 2013 και συζητήθηκε σε διάσκεψη της Ολομέλειας προ δεκαημέρου. Εν τω μεταξύ, το φράγμα της Μεσοχώρας έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει γεμίσει με νερό, καθώς εκκρεμεί η απαλλοτρίωση του ομώνυμου χωριού. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η μικρή σήραγγα εκτροπής (Μεσοχώρας-Γλύστρας). Ενώ η μεγάλη σήραγγα εκτροπής του νερού (Συκιά-Μουζάκι) και το φράγμα της Συκιάς είναι ημιτελή.
Παρά τη μεγάλη σπατάλη χρημάτων (υπολογίζεται ότι έχουν ήδη ξοδευτεί 600 εκατ. ευρώ) και πριν εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το υπ. Ανάπτυξης και Υποδομών προετοιμάζεται να προωθήσει και πάλι το έργο, αναθέτοντας τις μελέτες με τις οποίες θα στηρίξει τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εκτροπής.

Καθημερινή, 22.06.2013

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply