Άαρον Σουόρτζ: Το έργο και το θλιβερό τέλος ενός επαναστάτη του διαδικτύου (σχετικά άρθρα) Ο επαναστάτης του Διαδικτύου




(protagon.gr)
Πολέμησε με τα θηρία για ένα όραμα. Την ελευθερία της διακίνησης των πληροφοριών. Δεν τον έφαγαν ζωντανό. Ο ίδιος κατασπάραξε τον εαυτό του, με ένα σχοινί, σε κάποια γειτονιά του Brooklyn στη Νέα Υόρκη.
Ο Άαρον Σουόρτζ ήταν μόλις 26 ετών κι’ όμως είχε προλάβει να γίνει παγκόσμιο σύμβολο στο Διαδίκτυο. Ήταν αυτός που συν-δημιούργησε το RSS στα 14 του. Δικό του «έργο» είναι το  Reddit, η πλατφόρμα κοινοποίησης ειδήσεων που αργότερα αγόρασε η Conde Nast. Ήταν εκείνος που έφτιαξε τη Μη Κερδοσκοπική οργάνωση «DemandProgress» η οποία πρωτοστάτησε για την απόσυρση του νομοσχεδίου SOPA, που θα επέβαλε φραγμούς στην ελευθερία στο Διαδίκτυο. Ανέπτυξε το OpenLibrary.org και πρωτοπόρησε με τα creative commons.
Πίστευε τόσο βαθιά στην ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών στο Διαδίκτυο, που δεν δίστασε να κατεβάσει παράνομα στον υπολογιστή του 4.000.000 ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο «JSTOR». Δύο χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιεύσει στο «συννεφάκι» εκατομμύρια έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Οι αρχές τον συνέλαβαν το 2011 για την υπόθεση «JSTOR» και χρησιμοποίησαν την περίπτωσή του ως σύμβολο εκφοβισμού για τους απανταχού ακτιβιστές του Διαδικτύου. Στη δίκη που θα γινόταν εντός του χρόνου, κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση 35 ετών και πρόστιμο ύψους 1.000.000 δολαρίων.
Ο Άαρον Σουόρτζ είναι ένα ακόμα παιδί του Millennium, που απογοητευμένο από τον πέτρινο κόσμο «έπαιζε» στο μυαλό του με την αυτοκτονία. Ήταν ένας σοφός γέροντας, όπως τον χαρακτήρισε και ο Τιμ Μπέρνερς Λη, ο «πατέρας» του World Wide Web, που έχασε τη μάχη με τον πιο σκληρό αντίπαλο. Τον ίδιο του τον εαυτό.
——————–

Οι συγγενείς του κατηγορούν το MIT

Ααρον Σουόρτζ: Μάρτυρας ή απλός χάκερ;

Οι συγγενείς του 26χρονου αυτόχειρα κατηγορούν ευθέως το MIT και τις εισαγγελικές αρχές ως υπεύθυνους για τον θάνατο του. Οι Anonymous «επιτέθηκαν» στην σελίδα του MIT αφήνοντας αποχαιρετιστήριο μήνυμα στο παιδί θαύμα. Ο Σουόρτζ, συνιδρυτής του Demand Progress και ιδρυτής του Infogami, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Είχε πει πολλές φορές ότι πάσχει από κατάθλιψη αλλά η οικογένεια του υποστηρίζει ότι ήταν η απειλή της 30ετους κάθειρξης που τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Η κηδεία του νεαρού έγινε σήμερα στην κεντρική Συναγωγή στο Χάιλαντ Πάρκ του Ιλινόις.
Ιδιοφυής προγραμματιστής, ακτιβιστής των ψηφιακών δικαιωμάτων, χαρισματικός χάκερ, καταθλιπτικός και αυτόχειρας. Ο Άαρον Σουόρτζ βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 26 ετών στο διαμέρισμα του στην Νέα Υόρκη από την κοπέλα του. Σε ένα κόσμο που θεοποίησε τους Στιβ Τζομπς και Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Σουόρτζ πρέπει να μείνει στη  συλλογική μνήμη ως Ρομπέν του Διαδικτύου.
Μισούσε τη δουλειά γραφείου, μετά από τον πρώτο του χρόνο στο Στάνφορντ παράτησε τις σπουδές του. Έβγαλε χρήματα, δεν είναι κακό να γίνεσαι πλούσιος όταν έχεις κάτι να πεις. Ήταν συνιδρυτής της δημοφιλής κοινότητας Reddit, που το 2006 εξαγοράστηκε από την Condé Nast.
Η εξαγορά αυτή τον έκανε πλούσιο. Όχι όμως ευτυχισμένο. Το Reddit μεταφέρθηκε στα γραφεία του Wired στο Σαν Φρανσίσκο. Στο προσωπικό του μπλογκ το 2006 γράφει για εκείνο τον Νοέμβρη: « την πρώτη μέρα που εμφανίστηκα δεν μπορούσα να υποφέρω λεπτό την κατάσταση. Περίμενα την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος για να κλειστώ σε μια τουαλέτα και να ξεσπάσω σε κλάμματα». Αφοσιώθηκε στο «κοινό καλό».
Τον πολιτικό κυβερνοακτιβισμό.  Πίστευε ότι «οι πληροφορίες είναι εξουσία. Αλλά οι εξουσιαστές θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους». Το 2008 στο μανιφέστο του γράφει μεγάλες αλήθειες «επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά μετατρέπεται σε φηφιοποιημένο υλικό και κρατείται από τις ιδιωτικές εταιρείες. Μόνο οι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν την διανομή της πληροφορίας»
Τον επόμενο χρόνο  διαθέτει ελεύθερα στο διαδίκτυο έγγραφα καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER (χρέωνε την πρόσβαση) .Το 2010 ο Σουόρτζ, ένας από τους καλύτερους προγραμματιστές παραβίασε το δίκτυο του MIT και της JSTOR (βάση δεδομένων που διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών). Κυκλοφόρησε ελεύθερα στο διαδίκτυο σχεδόν πέντε εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις σε μορφή αρχείου torrent. Γεγονός που εξόργισε το MIT. Συλλαμβάνεται. Κατηγορείται για απάτη. Παραπέμπεται σε δίκη και γίνεται o αποδιοπομπαίος τράγος του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης άνω των τριάντα ετών και πρόστιμο μεγαλύτερο των τεσσάρων εκατομμύριων δολαρίων. Ο δικηγόρος του Έλιοτ Πίτερς δήλωσε ότι δεν του άφησαν την παραμικρή χαραμάδα για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Οι συγγενείς του κατηγορούν ευθέως το MIT και τις εισαγγελικές αρχές. «Ο θάνατος του δεν είναι μια απλή τραγωδία. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αφαίρεση της ίδιας του της ζωής. Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκε στην ουσία δεν είχαν θύματα» δηλώνουν.
Στα 14 του ο πιτσιρικάς Άαρον άνοιξε κουβέντα στο διαδίκτυο. Δεν ήθελε να είναι μόνος. Άρχισε να παίζει με τις διαδικτυακές γλώσσες, εκείνες που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών και βάσεις δεδομένων. Δημιούργησε μια νέα γλώσσα επαφής, ένα σύνολο ορισμών, ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται RSS (RDF Site Summary), ουσιαστικά ένα τρόπο μετάδοσης πληροφοριών από μια ιστοσελίδα προς άλλες εφαρμογές ή σελίδες με απλό, εύκολο και κατανοητό τρόπο. H Apple λόγου χάρη αποκόμισε τεράστια κέρδη από τη δουλειά του Σουόρτζ. Το Twitter χρησιμοποίησε το RSS για να διανέμει τα μηνύματα του.
Ο Σουόρτζ κινήθηκε στα ίδια λημέρια με το χρυσό παιδί του Facebook, στο Cambridge αλλά όταν ο Μαρκ φορούσε τις adidas παντόφλες του και έχτιζε αυτοκρατορίες ο Άαρον έψαχνε το μπελά του. Ναι, δημιούργησε κι αυτός ένα site κοινωνικής δικτύωσης, το Reddit. Αλλά όταν το εξαγόρασαν εκείνος απολύθηκε. Θα μπορούσε να ζήσει πλουσιοπάροχα μόνο από τα χρήματα της εξαγοράς. Αλλά ακολούθησε η υπόθεση JSTOR.
Μετά την ανακοίνωση του απαγχονισμού του μια απίστευτη κινητοποίηση ξεκίνησε από το Reddit. Ακαδημαϊκοί ανεβάζουν τις εργασίες του σε google docs και τουιτάρουν το link ως φόρο τιμής  (δες hashtag #pdftribute).
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 15.01.2013

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply