«Ξεφορτώσου τον Mύθο, Χριστό, κράτα τόν φαιδρό»

Του Γιώργου Κακαρελίδη*

‘keep the merry, dump the Myth’ ουρλιάζουν υστερικά οι αμερικανοί αθεϊστές ( atheists.org), με τεράστια χριστουγεννιάτικη διαφήμιση τους [δείχνοντας επάνω τον χαζοχαρούμενο, κοκακολικό Santa και από κάτω  τον Πάσχοντα  Χριστό] στην πλατεία Times τής Νέας Υόρκης.

Είδατε πουθενά κάτι τέτοιο για ισλαμιστικές, βουδιστικές ή άλλης θρησκείας, εορτές; Γιατί ειδικά τον χριστιανισμό και μάλιστα σε μιά χώρα ανεξιθρησκείας, όπως οι ΗΠΑ; Μα η απάντηση είναι απλή. Γιατί ο Χριστιανισμός (και ιδιαίτερα ο ορθόδοξος) είναι εξαιρετικά Επικίνδυνος για τα σχέδια οιουδήποτε καπηλεύεται την ελευθερία τού Αλλου. Και στις μητροπολιτικές χώρες, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, στα διάφορα επίπεδα εξουσίας. Και μέσω τών πολιτικών, οικονομικών και άλλων επιρροών τους, προσπαθούν να αποδομήσουν τον χριστιανισμό συλλήβδην και να αποκόψουν την ατομική και συλλογική μνήμη από ρίζες και θύμησες ελευθερίας προσώπου. Ωστε να υλοποιηθούν οι επιδιώξεις τους περί υπερεθνικών κρατών, παγκόσμιας οικονομιας [τού χρήματος και μονον], πολυπολιτισμικοτήτων, παγκοσμιοποιήσεων και παγκόσμιων διακυβερνήσεων (βλ. πχ σε εμάς, τα φληναφήματα Σημίτη, ΓΑΠ, αρκετών ΣυριζοΔημαρ- αίων κλπ).



Γιατί ο Χριστιανισμός και δή ο Ορθόδοξος, δηλαδή ο μπολιασμένος από την Ελληνική Γραμματεία,  ήρε κάθε ηθική και νομιμοποιητική βάση από κάθε είδους εξουσιαστική επί τών πολιτών επιδίωξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτο βήμα έγινε τῷ ’82, ἀπὸ ἓναν ἂλλον ἀμερικανοτραφή· τον πατέρα τού ΓΑΠ, Αντρέα. Με την καταστροφή τής ελληνικής. Ετσι ώστε να είναι αδύνατη η διδασκαλία τής ορθοδοξίας, στην χώρα που αναστήθηκε -εξ αυτής και μόνο, και στην γλώσσα τών πατέρων ημών.

Με διαλυμένη από τα μικράτα τους, την κοινή γλώσσα, τί σόϊ  πρόσληψη ήχων και λόγων να κάνουν τα παιδιά μας; Πως να αποκτήσουν συνειρμούς Καινής Ζωής με την Ελληνική Γραμματεία. Τους δυό μοναδικούς, στερρούς Πυλώνες Ελευθερίας;

Αντ’ αυτών η όλη ‘Αλλαγή’ περιεστράφη, αντί στην συνειρμική, στην διαθεματική μπουρδολογική προσέγγιση τών ...οδηγιών χρήσης καφετιέρας , στα σχολειά. Λές και υπάρχει οτιδήποτε διαθεματικώτερο από την Φιλοσοφία, την Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Ενα αξεδιάλυτο κουβάρι που περιμένει κάθε νεανίσκο να το ξετυλίξει· με τελικό βραβείο την εσωτερική ικανοποίηση και ανάταση που κάνει τα μάτια να λάμπουν, χωρίς να έχουν ανάγκη οποιοδήποτε ζέν.

’Αλλά, μήπως οι νεώτεροι Φιλόλογοι, Θεολόγοι και Δάσκαλοι εντρύφησαν στις σπουδές τους στα νάματα Ελληνικής Φιλοσοφίας και Ορθοδοξίας ως Λόγους διαρκούς έρευνας,  αντιλόγου και ανακάλυψης; Και τι να διδάξουν όταν δεν έχουν εξοπλιστεί με Γλώσσα που να μπορεί να σημαίνει τις λέξεις, όπως Ενανθρώπιση, Ζωή τού Ακτίστου με τον Τρόπο τού Κτιστού και  αντίστροφα;

Θα αναρωτηθείτε: ‘ χωρίς Γλώσσα και Λόγο, από ποιόν να περιμένουμε λύση;’ Αλλά « .... θαρσείτε, Εγώ τον κόσμον νενίκηκα .. » παραμυθεί ο γλυκύς Ναζωραίος. Ναί, θαρσείτε· σημαίνει έχετε θάρρος, πεποίθηση, αισιοδοξία, ασφάλεια, τόλμη, πίστη. Κι’ έχει δίκιο απόλυτο. Γι’ αυτό «Καλά Χριστούγεννα, Αδέλφια», στο κοινό τραπέζι, όπως πάντα κάναμε από την εποχή τού Ομήρου, στην αργόσυρτη διάρκειά μας.

*Ο Γιώργιος Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply