Διαρροή Εγκεφάλων (αγγλ. Brain Drain)

Του Γιώργου Κακαρελίδη*


Τα ‘παιδάκια’ που ξεκίνησαν την διάλυση τής Ελλάδος, παίζοντας τούς ρόλους πρωθυπουργού, υπουργού κλπ χωρίς να έχουν δουλέψει κανονικά στη ζωή τους ή να έχουν πάρει εύσημα αναγνώρισης από άλλους, παρά μόνο τις αυτοαναφορές τους για δουλειές σε πιτσαρίες, διεθνείς οργανισμούς παρκινγ γόνων και κλώνων και άλλες πρόχειρες εργασίες, δεν είχαν ιδέα όχι μόνο τι θα επακολουθήσει, αλλά ούτε κάν για τις συνέπειες τών πράξεών τους σε ένα όχι και τόσο πολυσυζητημένο επίπεδο: αυτό τής παρώθησης για μετανάστευση στο εξωτερικό τών πλέον κατηρτισμένων Ελλήνων. Ιδιαίτερα τών αποφοίτων πολυτεχνικών, πανεπιστημιακών, νομικών και ιατρικών σχολών (το ίδιο ισχύει φυσικά και για την αλήστου μνήμης διακυβέρνηση Σημίτη που μας εισήγαγε πλησίστιους στην παγκοσμιοποίηση και μας επέβαλε πολυεθνικοποίηση και ευρωζωνοποίηση).



Η απορρόφηση αυτού τού δυναμικού από τις λιγώτερο ανεπτυγμένες ή φτωχώτερες χώρες έγινε πιό έντονη με την παγκοσμιοποίηση. Ολες οι μελέτες με στοιχεία τών τελευταίων 40 ετών, κατέδειξαν ότι αυτού τού τύπου η μετανάστευση έχει εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στις χώρες προέλευσης. Τρείς από αυτές είναι:


α) Δημογραφικές· Κάθε ένας μετανάστης αφαιρεί πολλαπλασσιαστικά περισσότερα μελλοντικά παιδιά από τον μελλοντικό ντόπιο πληθυσμο, ενώ τα προσθέτει στην χώρα υποδοχής. Και όχι μόνο τους άμεσους απογόνους, αλλά και τα παιδιά τών παιδιών τους γιατί είναι μάλλον απίθανο, υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης να επιστρέψουν.  Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι σαν μια γενιά να μην υπήρξε στην ουσία ποτέ. Με ανυπολόγιστες ζημιές (περίθαλψη γηρασμένου πληθυσμού, ασφάλειες, συντάξεις κλπ).


β) Επιτώσεις στην Ερευνα και Ανάπτυξη· μπορεί το υπουργείο Παιδείας να διακηρύσσει τέτοιες προθέσεις σε όλους τούς τόνους, ομως τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο στις ΗΠΑ το 30% τών υψηλού επιπέδου ελλήνων μεταναστών κατά το 2009 ήταν ήδη ερευνητές σε επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα. Τις επόμενες χρονιές τού μνημονίου ο δείκτης πήρε την ανηφόρα.


γ) Οικονομικές· αποψίλωση από εξειδικευμένο δυναμικό τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, διαφυγόντα κρατικά έσοδα (φόροι, κόστη ευκαιρίας κλπ τόσο από τους ίδιους όσο και από την ανάπτυξη τών επιχειρήσεων που θα συνέβαλλαν).


Ουσιαστικά το κράτος επενδύει τεράστια ποσά σε υποδομές, δασκάλους, γιατρούς, πανεπιστήμια κλπ για ένα παιδί , το αναπτύσσουμε με τεράστια έξοδα και μόλις έλθει η ώρα τής δικής του συμβολής στο οικονομικό, μορφωτικό, κοινωνικό τομέα της χώρας μας,  το πακεττάρουμε και το στέλνουμε κυριολεκτικά δωρεάν στην χώρα υποδοχής. Που δεν είναι προφανώς ηλίθια ώστε να μην τους δεχθεί. Τουναντίον μάλιστα, όπως στην ψύχρα, δήλωσε και η κα. Μέρκελ.


Με άλλα λόγια ανοίγουμε δια τών Σημίτη, ΓΑΠ και Πάκη τήν πόρτα εισόδου σε κάθε είδους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου λαθρομετανάστες ενώ ταυτόχρονα δείχνουμε την πόρτα εξόδου σε Ελληνες επιπέδου εντάσεως επιστήμης και τεχνολογίας.


Κι έπειτα θέλουμε να πάμε μπροστά, δια τών ... καινοτομιών, επιστήμης, και άλλων τινών πομφόλυγων, που σπιθαμιαίοι πολιτικοί εκστομούν ανερυθριάστως έμπροσθεν τηλεοπτικών μαρκουτσίων.


Α, ναι η ιστορία έχει και ένα ‘καλό’ σύμφωνα με τα μυαλά τών κυβερνώντων· με το φευγιό τους οι συμπολίτες μας ‘μειώνουν’ την επίσημη ανεργία.


*Ο Γιώργιος Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών.

gkakarel@gmail.com

κανένα σχόλιο

Leave a Reply